Čekáte návštěvu a rádi byste ji ohromili něčím slaným, zdravým, chutným a na přípravu snadným? Pak špenátový závin jako dobrý nápad jeví se, po domácku připravený sklidí úspěch také u těch, kteří špenát běžně nejedí a o jeho benefitech toho příliš nevědí.
Špenátový závin z domácího těsta
Ingredience:
- 400 g celozrnné špaldové mouky
- 200 g uvařených bílých máslových fazolí
- 150 ml plnotučného kokosového mléka
- 1 lžíce lněných semínek
- 250 g mraženého listového špenátu
- ½ tofu natural
- 1 menší cibule
- 1 stroužek česneku
- Hrst nasekaných čerstvých bazalkových listů
- Špetka pepře
- Špetka římského kmínu
- Špetka mletého kmínu
- Rostlinné mléko na potření
Postup:
- Fazole spolu s kokosovým mlékem a lněnými semínky rozmixujte do krémové konzistence.
- Do takto rozmixované směsi postupně přisypávejte mouku a nejlépe rukama vypracujte těsto.
- Těsto vytvarujte do koule, zabalte ho do potravinářské folie a dejte ho odpočinout do lednice alespoň na 1 hodinu.
- Špenát nechte rozmrazit při pokojové teplotě.
- Cibuli i česnek nakrájejte nadrobno.
- Tofu rozdrobte na malé kousky.
- Na nepřilnavé pánvi nechte na trošce vody podusit cibuli spolu s česnekem, po chvilce k nim přidejte špenát a tofu.
- Směs opepřete a okmínujte. Nakonec ke všem surovinám přisypte bazalku a pánev odstavte z plotny.
- Odležené těsto rozválejte na pečicím papíře do výšky 0,5 cm a rovnoměrně na něj rozprostřete vzniklou směs.
- Závin srolujte, srolovaný jej přendejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete ho mlékem, posypte mletým kmínem a dejte ho péct do předehřáté trouby na 160 °C cca na 30 minut.
- Po 30 minutách teplotu zvyšte na 180 °C a dalších cca 10 minut jej pečte do zezlátnutí.
- Upečený závin podávejte teplý nebo vychlazený.
TIP: Je-li těsto příliš řídké, přisypte mouku, drobíli-se, přilijte mléko.
Přejeme dobrou chuť!