BezHladovění.cz

RECEPT: Slaný závin z celozrnného těsta se špenátem

Čekáte návštěvu a rádi byste ji ohromili něčím slaným, zdravým, chutným a na přípravu snadným? Pak špenátový závin jako dobrý nápad jeví se, po domácku připravený sklidí úspěch také u těch, kteří špenát běžně nejedí a o jeho benefitech toho příliš nevědí.

Špenátový závin z domácího těsta

Ingredience:

  • 400 g celozrnné špaldové mouky
  • 200 g uvařených bílých máslových fazolí
  • 150 ml plnotučného kokosového mléka
  • 1 lžíce lněných semínek
  • 250 g mraženého listového špenátu
  • ½ tofu natural
  • 1 menší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • Hrst nasekaných čerstvých bazalkových listů
  • Špetka pepře
  • Špetka římského kmínu
  • Špetka mletého kmínu
  • Rostlinné mléko na potření
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.


Postup:

  1. Fazole spolu s kokosovým mlékem a lněnými semínky rozmixujte do krémové konzistence.
  2. Do takto rozmixované směsi postupně přisypávejte mouku a nejlépe rukama vypracujte těsto.
  3. Těsto vytvarujte do koule, zabalte ho do potravinářské folie a dejte ho odpočinout do lednice alespoň na 1 hodinu.
  4. Špenát nechte rozmrazit při pokojové teplotě.
  5. Cibuli i česnek nakrájejte nadrobno.
  6. Tofu rozdrobte na malé kousky.
  7. Na nepřilnavé pánvi nechte na trošce vody podusit cibuli spolu s česnekem, po chvilce k nim přidejte špenát a tofu.
  8. Směs opepřete a okmínujte. Nakonec ke všem surovinám přisypte bazalku a pánev odstavte z plotny.
  9. Odležené těsto rozválejte na pečicím papíře do výšky 0,5 cm a rovnoměrně na něj rozprostřete vzniklou směs.
  10. Závin srolujte, srolovaný jej přendejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete ho mlékem, posypte mletým kmínem a dejte ho péct do předehřáté trouby na 160 °C cca na 30 minut.
  11. Po 30 minutách teplotu zvyšte na 180 °C a dalších cca 10 minut jej pečte do zezlátnutí.
  12. Upečený závin podávejte teplý nebo vychlazený.

Počet porcí: 6

Doba přípravy: 2 hodiny

TIP: Je-li těsto příliš řídké, přisypte mouku, drobíli-se, přilijte mléko.

Přejeme dobrou chuť!

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Andrea Hrečková

Andrea Hrečková

Nejsem kuchařka ani fotografka. Přesto vařím, peču a fotím s láskou a nadšením pro věc. Také věřím ve zdravotní benefity rostlinné stravy v její nejpřirozenější podobě. Mé recepty jsou čistě veganské, někdy raw i bezlepkové, vždy ale plné vitamínů, minerálů, zdravých tuků, komplexních sacharidů a plnohodnotných bílkovin.

Share via
Send this to a friend