BezHladovění.cz

RECEPT: Slaný závin z celozrnného těsta se špenátem

Čekáte návštěvu a rádi byste ji ohromili něčím slaným, zdravým, chutným a na přípravu snadným? Pak špenátový závin jako dobrý nápad jeví se, po domácku připravený sklidí úspěch také u těch, kteří špenát běžně nejedí a o jeho benefitech toho příliš nevědí.

reklama

Špenátový závin z domácího těsta

Ingredience:

  • 400 g celozrnné špaldové mouky
  • 200 g uvařených bílých máslových fazolí
  • 150 ml plnotučného kokosového mléka
  • 1 lžíce lněných semínek
  • 250 g mraženého listového špenátu
  • ½ tofu natural
  • 1 menší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • Hrst nasekaných čerstvých bazalkových listů
  • Špetka pepře
  • Špetka římského kmínu
  • Špetka mletého kmínu
  • Rostlinné mléko na potření

Doporučujeme

FotoPopis
sladky-restart

Jak se zbavit závislosti na cukru? ...za 7 dní

Naučte se jak zdravě mlsat a nebýt závislí na cukru. Dvanáct praktických kroků a přesný plán, jak nad závislostí na cukru vyhrát.

konec únavy a špatné nálady - snadné hubnutí bez jo-jo efektu - dobrá imunita i regenerace - žádné chutě na sladké - zdravé mlsání bez výčitek

Postup:

  1. Fazole spolu s kokosovým mlékem a lněnými semínky rozmixujte do krémové konzistence.
  2. Do takto rozmixované směsi postupně přisypávejte mouku a nejlépe rukama vypracujte těsto.
  3. Těsto vytvarujte do koule, zabalte ho do potravinářské folie a dejte ho odpočinout do lednice alespoň na 1 hodinu.
  4. Špenát nechte rozmrazit při pokojové teplotě.
  5. Cibuli i česnek nakrájejte nadrobno.
  6. Tofu rozdrobte na malé kousky.
  7. Na nepřilnavé pánvi nechte na trošce vody podusit cibuli spolu s česnekem, po chvilce k nim přidejte špenát a tofu.
  8. Směs opepřete a okmínujte. Nakonec ke všem surovinám přisypte bazalku a pánev odstavte z plotny.
  9. Odležené těsto rozválejte na pečicím papíře do výšky 0,5 cm a rovnoměrně na něj rozprostřete vzniklou směs.
  10. Závin srolujte, srolovaný jej přendejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete ho mlékem, posypte mletým kmínem a dejte ho péct do předehřáté trouby na 160 °C cca na 30 minut.
  11. Po 30 minutách teplotu zvyšte na 180 °C a dalších cca 10 minut jej pečte do zezlátnutí.
  12. Upečený závin podávejte teplý nebo vychlazený.

Počet porcí: 6

Doba přípravy: 2 hodiny

TIP: Je-li těsto příliš řídké, přisypte mouku, drobíli-se, přilijte mléko.

Přejeme dobrou chuť!

Andrea Hrečková

Andrea Hrečková

Nejsem kuchařka ani fotografka. Přesto vařím, peču a fotím s láskou a nadšením pro věc. Také věřím ve zdravotní benefity rostlinné stravy v její nejpřirozenější podobě. Mé recepty jsou čistě veganské, někdy raw i bezlepkové, vždy ale plné vitamínů, minerálů, zdravých tuků, komplexních sacharidů a plnohodnotných bílkovin.

Nenechte si ujít

reklama
Doprava zdarma na kokosové produkty ve specializovaném obchodu zkokosu.cz Doprava zdarma
Doprava zdarma na kokosové produkty ve specializovaném obchodu zkokosu.cz
Máme tu pro tebe klasické i designové kokosové misky a jiné výrobky od farmářů z Vietnamu, ručně šité, pratelné a kompostovatelné pomocníky do kuchyně i koupelny, zero waste produkty šetrné k naší planetě a přírodní kosmetiku převážně z českých luhů a hájů. Doprava Zásilkovnou při nákupu nad 499 Kč zdarma.

Zobrazit další slevové kupony →

Už jste ochutnali Zdravou jednohubku?

Každý všední den jeden tip pro lepší zdraví a snadnější hubnutí ve vaší emailové schránce.

Dejte si Zdravou jednohubku spolu s dalšími 4 562 čtenáři.

Varování: Po požití Zdravé jednohubky můžete být chytřejší a zdravější. Když vám přestane chutnat, můžete se kdykoli odhlásit.

reklama