Přehled výjimečně zdravých potravin, se kterými zvítězíte nad chřipkou a nachlazením

Zdravý životní styl představuje osvědčený způsob, jak můžete posilovat a chránit své zdraví před běžnými nemocemi. Když už vás přece jen nachlazení nebo chřipka skolí, zařaďte do jídelníčku hned několik obyčejných potravin, které nad bacily hravě zvítězí. O které potraviny se jedná?

Nachlazení či chřipka hrozí obzvlášť teď na podzim. Zdravá strava, pravidelné sportování a dostatečný odpočinek zlepšují celkové zdraví a posilují imunitu přirozeným způsobem. Když ochoříte, zmírňují průběh nemoci a urychlují léčbu

Některé zdravé potraviny dokonce obsahují tak vysoké množství živin, že přímo působí proti obávaným virům a bakteriím. Označit bychom je mohli i jako přírodní léky proti nachlazení a chřipce.

Některé potraviny porazí rýmu, kašel i chřipku

Při běžném nachlazení či chřipce je doporučován hlavně klid a odpočinek. Vhodná je také stavu přiměřená fyzická aktivita. Samozřejmě ne intenzivní sportování, kratší procházka na čerstvém vzduchu může léčbu onemocnění dýchacích cest podpořit. 

Běžně se také užívají volně prodejné léky. Nejčastěji se jedná o kapky proti kašli, nosní kapky, vitaminy a případně léky na snížení horečky

Výživa je během nemoci velmi důležitá. Vhodné jsou na živiny bohaté potraviny a jídla, které navíc podpoří hydrataci. Nápomocné mohou být také potraviny, které mají na lidský organismus obzvláště pozitivní vliv. Ty následující obsahují ohromné množství vitaminů, minerálů a dalších účinných látek. 

Seznam potravin, které porazí chřipku a nachlazení:

  • rakytník
  • zázvor
  • česnek 
  • ovoce a zelenina oranžové barvy
  • koření: anýz, tymián a fenykl
  • med
  • zakysané mléčné výrobky
  • listová zelenina
  • silný drůbeží vývar
  • kvalitní čaj
  • voda

Silný drůbeží vývar

Jako léčebný prostředek se proti nachlazení a chřipce vydatná drůbeží polévka využívá už stovky let. Doplní vitaminy, minerály, bílkoviny, kalorie a tekutiny nezbytné pro regeneraci a rychlé uzdravení. Slepičí polévka obsahuje aminokyselinu cystein, která pomůže uvolnit ucpaný nos.

Rakytník řešetlákový

Drobné oranžové plody rakytníku obsahují až 10krát více vitaminu C než citrusy, vitaminy A, D, F, K i skupiny B, organické kyseliny a spoustu minerálů. Rakytník posiluje imunitu, podporuje trávení, chrání tělo před bakteriemi a toxiny a pomáhá rozpouštět hleny. 

Účinný je zejména v podobě 100% rakytníkové šťávy, ale konzumují se i čerstvé a sušené plody, vynikající jsou džemy z rakytníku i rakytníkový olej.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Rakytník řešetlákový: Účinky na zdraví, pěstování, zpracování + recepty

Recept na domácí rakytníkový sirup:

Suroviny:

  • 1 kg čerstvých plodů
  • 0,5 kg cukru

Postup:

Plody omyjte, rozdrťte a propasírujte na šťávu. Smíchejte s cukrem a za stálého míchání na mírném plameni vařte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Hotový sirup přelijte do čistých lahví a uchovávejte na chladném místě. 

Preventivně můžete užívat 1 lžičku denně, při nachlazení 1 lžičku rakytníkového sirupu 3krát denně. Sirup lze užívat jen tak nebo jej rozmíchat ve sklenici vlažné vody.

rakytníkový sirup
Rakytníkový sirup je skvělý přírodní lék při nachlazení a chřipce.

Zázvor

Skvělým spojencem při léčbě podzimních nemocí je taktéž zázvor. Důkladně prohřeje celé tělo, zbavuje zánětu a zahlenění. Obsahuje vitaminy C, B1, B2, B6, Eminerály hořčík, fosfor, draslík, zinek, vápník a další.

Jíst se může čerstvý, kandovaný či jako koření. U druhé varianty dávejte pozor na množství, jelikož obsahuje nejen účinné látky, ale rovněž spoustu cukru a celkově kalorií. Z čerstvého zázvoru si můžete připravit léčivý zázvorový čaj nebo jej nastrouhat a přidat do hlavního jídla. Ochutí slaná, ale i sladká jídla.

Zázvorový čaj proti nachlazení

Kořen zázvoru oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a zalijte horkou vodou. Nechte několik minut louhovat a hotový čaj dochuťte například medem a plátkem citronu.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Zázvor si poradí s kily navíc i zdravotními problémy

Česnek

Česnek obsahuje látku alicin, která působí proti virům, bakteriím i plísním. Též posiluje imunitní systém a zmírňuje projevy nachlazení.

Četné výzkumy potvrzují, že lidé konzumující během zimy čerstvý česnek jsou méně často nemocní, a pokud onemocní, léčí se rychleji. V akutní fázi nachlazení je doporučeno každé 3 až 4 hodiny žvýkat jeden stroužek česneku. Pro lepší chuť jej můžete rozmačkat a smíchat s lžičkou domácího medu. Česnek také můžete přidat do slepičího vývaru.  

Obecně ucpané dutiny pomáhá uvolnit ostré koření. Kromě česneku zkuste křen či chilli papričky. Ty obsahují látku kapsaicin, která pálí a zároveň hojí. Obsahuje vitamin C, pomáhá od bolesti, má antibakteriální účinky. Na pikantní pokrmy si však dávejte pozor, pokud vás trápí žaludeční potíže.

česnek a imunitní systém
Chroupat syrový česnek nemusíte, stačí jej používat do vaření.

Bylinky: anýz, fenykl, tymián a další

Bedrník anýz je aromatické koření s vůní připomínající lékořici. V lidové medicíně se užívá ke zmírnění kašle a zklidnění horních dýchacích cest. Anýzový čaj pomáhá při suchém kašli a bolavých průduškách, usnadňuje vykašlávání. Pít se může dvakrát až třikrát denně. Anýz pomáhá i při potížích s trávením.

Také tymián obecný může urychlit léčbu nachlazení tím, že pomáhá proti kašli. Podobně působí také majoránka, saturejka a dobromysl. Z bylinek si můžete připravit čaj nebo sirup. Vykašlávání podpoří i fenykl obecný. Čaj z fenyklových semen chutná podobně jako anýzový čaj. Nebo můžete fenykl koupit čerstvý a připravit z něj salát. 

Anýzový čaj na usnadnění odkašlávání

Suroviny:

  • 1 lžíce drcených semen anýzu
  • 250 ml vody
  • med 

Postup:

Anýz zalijte studenou vodou, přiveďte k varu, a 10 minut vařte. Poté sceďte, oslaďte medem  a vypijte.

„Oranžové“ ovoce a zelenina

Oranžově zbarvené druhy ovoce a zeleniny totiž obsahují beta-karoten, který organismus přeměňuje na vitamin A. Tento vitamin je významný pro silný a odolný imunitní systém a také pro zdravé sliznice. Ze zeleniny jezte mrkev a batáty, z ovoce zase meruňky.

batáty a imunitní systém
Ne nadarmo je tolik podzimních plodin oranžových. Beta-karoten totiž umí divy.

Zázrak jménem med

Má antibakteriální účinky, zabíjí škodlivé bakterie a posiluje imunitní systém, díky čemuž pomáhá také při nachlazení a chřipce. Pozor ale na vysoké teploty. Med přidávejte do čaje, až trochu vychladne.

Medový nápoj může pomoci zmírnit návaly kašle. Stačí lžičku kvalitního domácího medu rozpustit ve sklenici teplého mléka. K léčivým receptům patří cibulovo-medový sirup.

Medový sirup s cibulí proti kašli

Suroviny:

  • 1 středně velká cibule
  • 3 lžíce domácího medu

Postup:

Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a smíchejte s rozpuštěným medem. Nechte několik hodin odležet, nejlépe přes noc. Cibule do medu pustí šťávu. Lžičku medovo-cibulového sirupu při nachlazení užívejte třikrát denně.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Med a hubnutí: Je lepší než cukr, ale…

Mléčné výrobky

V minulosti se mléčné výrobky při nachlazení nedoporučovaly. Tvrdilo se, že zahleňují. Dle vědců jde o mýtus, který pochází už z 12. století. 

Mléčné výrobky, zejména zakysané typy jako kefír a jogurty, naopak mohou při nachlazení pomoci. Obsahují hodné bakterie neboli probiotika, která jsou důležitá nejen pro zdravou střevní mikroflóru, ale dle lékařských studií bojují také proti infekcím horních cest dýchacích.

Čaj

Stejně jako horká polévka, teplý čaj uvolňuje ucpané dutiny. V čaji obsažené polyfenoly mají antioxidační a protizánětlivé účinky, konkrétně taniny působí i proti virům a bakteriím. Bílý, zelený i černý čaj obsahují katechiny, které ulevují od bolestí v krku a kašle. 

Podle japonské studie z roku 2011 pití kvalitních čajů snižuje riziko onemocnění chřipkou až o 75 %.

Voda

Na vodu byste zapomínat rozhodně neměli. Patří mezi nejdůležitější položky nejen v tomto seznamu. Přesto spousta lidí na pravidelnost a důležitost pitného režimu zapomíná. 

Pitný režim zahrnující zejména čistou vodu je nezbytný pro správnou hydrataci organismu i fungování všech orgánů. Dostatečná hydratace je velmi důležitá pro odplavování škodlivých toxinů z těla.

Listová zelenina

Čím tmavší listy, tím lépe. Barviva totiž hrají v imunitním boji důležitou roli. Místo ledového salátu vsaďte spíše na rukolu, kapustu nebo špenát

Listová zelenina je bohatá na vitaminy A a E a kyselinu listovou. Její konzumací posílíte přirozený obranný systém. Jíst ji můžete čerstvou v salátech i tepelně upravenou třeba jako zdravou a výživnou přílohu.

listová zelenina a imunitní systém
Čím tmavší listy salátu, tím lépe.

VÍTE, PROČ VÁM PŘI NEMOCI CHUTNÁ MÉNĚ? Většina nemocných při nachlazení a chřipce pociťuje nízkou chuť na jídlo. Příčinou jsou nemocí oslabené chuťové receptory i částečná ztráta čichu. Vůně a chuť jsou přitom s konzumací jídla intenzivně propojené.

Jaké živiny nemocné tělo potřebuje nejvíce

Rýmu, nachlazení i chřipku způsobují viry, nikoliv bakterie. Antibiotika na ně nezabírají, ale stav nemocného může poměrně výrazně zlepšit a projevy nemoci naopak zmírnit vyvážená a zdravá strava.

Na které konkrétní živiny byste se při nachlazení a chřipce měli zaměřit:

Co tělu dodat Jak pomáhají Kde je najdeme
Bílkoviny Jsou jednou ze tří hlavních makroživin. Tělo je používá na budování a opravu tkání.  Maso (hovězí, vepřové, drůbeží, králičí a další), ryby, šunka, vejce, mléko a  mléčné výrobky, luštěniny, ořechy a semena.
Vitamin A Zklidňuje a ozdravuje sliznice. Posiluje imunitu. Hovězí a vepřová játra, ryby a rybí tuk, mléko a mléčné výrobky, vejce, mrkev, špenát, batáty, kopr, meruňky, broskve.
Vitamin B6 Podporuje vstřebání živin z potravin, snižuje únavu a zlepšuje náladu. Maso a vnitřnosti (játra), droždí, ryby, vejce, špenát, brambory, luštěniny.
Vitamin B12 Podporuje imunitní proces a snižuje únavu. Doporučeno užívat s kyselinou listovou. Maso, játra, ledviny, ryby, vejce, mléko, jogurty, sýry, kvasnice.
Vitamin B9 (kyselina listová) Posiluje imunitu, krvetvorbu i psychickou pohodu. Vnitřnosti, ryby, listová zelenina, avokádo, sušené ovoce, vlašské ořechy, mango, avokádo, obilné klíčky, ovesné vločky, luštěniny,kvasnice, sýry, mléko.
Vitamin C Stimuluje imunitní reakce a urychluje uzdravení. Je to antioxidant. Rakytník, šípek, jahody, ostružiny, brusinky, černý rybíz, růžičková kapusta, brokolice, kiwi, paprika, brambory, rajčata.
Antioxidant Glutathion Dle některých zdrojů velmi silný antioxidant, který tělo zbavuje škodlivých látek. Borůvky, černý rybíz, aronie, vinná réva a další.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Aronie – černý jeřáb: Složení, účinky na zdraví a tipy na recepty

Proti nachlazení pomáhá bojovat celá řada dalších látek. Jsou to například minerály selen a zinek nebo přírodní barviva flavonoidy. Největší sílu mají zejména flavonoidy z dužiny sytě barevných citrusových plodů grapefruitů, pomerančů či mandarinek.

Potraviny, které škodí (nejen) při nachlazení a chřipce

Tak jako zvýšený příjem zdraví prospěšných mikroživin může uzdravení uspíšit, nezdravé potraviny mohou léčbu naopak protáhnout. Nezdravá a nevhodná strava oslabuje imunitní systém a zvyšují náchylnost ke vzniku nemocí včetně nachlazení a chřipky.

Jídla, které léčbě nachlazení a chřipky neprospívají:

  • mastná a tučná jídla
  • sladká jídla a nápoje
  • velké množství kofeinu
  • kouření
  • konzumace alkoholu

Závěrečné shrnutí: Při nemoci zvyšte příjem vitaminů, minerálů i bílkovin

  • Složení stravy hraje významnou roli při porážení nemoci. 
  • Zdravý a vyvážený jídelníček doplní všechny nezbytné živiny, které tělo potřebuje k regeneraci a rychlému uzdravení. 
  • Dbejte na to, abyste přijímali větší množství vitaminů a minerálů. Potřebné jsou ale také kvalitní bílkoviny. To vše posílí vaši imunitu a podpoří tělo v boji s nemocí. 

Jste-li nachlazení právě při čtení našeho článku, přejeme vám hodně sil a brzké uzdravení!

K článku nás inspiroval: Health.com

reklama
Popis

Udělejte první krok pro úspěšné hubnutí ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit, aby šla vaše váha dolů
  • Doporučení, co dělat pro lepší zdravotní stav i kondici
  • Motivaci a návrh postupu pro úspěšné a trvalé hubnutí
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte ihned 2 ukázkové jídelníčky na celý týden včetně receptů zdarma
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Monika Šaríková

Monika Šaríková

Když jsem před léty studovala historii a literaturu, nenapadlo by mě, že se nakonec budu živit psaním. Jednoznačně nejradši se věnuji psaní o zdravém životním stylu. Miluji dobré jídlo, ráda vařím, ujetá jsem zejména na českou a asijskou kuchyni, zbožňuji přírodu a pohyb. Mezi mé velké sportovní lásky patří zejména běh, kolo, turistika a jóga :). Nově jsem kromě textařky také funkční trenérkou.