BezHladovění.cz

3 recepty z čerstvého fenyklu

Fenykl je oblíbená léčebná bylinka, se kterou se potkáváme hned již od dětství – nejprve v čajích, časem i v dobrém jídle. Pomáhá zejména od trávicích obtíží, má ale také mnoho dalších pozitivních účinků. Vyzkoušejte 3 nejoblíbenější recepty naší redakce.

Pozitivní účinky fenyklu:

Nejedná se o úplný výčet pozitivních vlastností. Z fenyklu se připravují například roztoky na výplachy očí a podporuje také laktaci u maminek.

Co očekávat od receptů z fenyklu?

Fenykl nejsou jen semínka nasládlé chuti. Tato nenápadná rostlina podobná kopru v kuchyni daleko rozsáhlejší využití. Specifickou chutí a jemnou vůní vyniká i samotný stonek fenyklu. Někdo ho vyzdvihuje a jiný mu nemůže přijít na jméno. To nic nemění na tom, že dodá jídlu nezvyklý nádech.

Dejte mu šanci a třeba osloví i vás. Můžete ho nakrájet do polévek či salátů, nebo se nechat inspirovat následujícími osvědčenými recepty.

PŘEČTĚTE SI
Recenze knihy „Jak tuky pálit a neukládat?“

Italské rizoto s fenyklem

Ingredience:

  • 230 g kulatozrnné rýže
  • 220 g fenyklu
  • 60 g parmazánu
  • 200 ml polosuchého bílého vína
  • 400 ml masového vývaru
  • 1 střední cibule
  • 1 lžička šafránu
  • Máslo
  • Sůl
  • Pepř

Postup:

  1. Na oříšku másla (nebo dvou) nechte zesklovatět cibulku, poté přihoďte čerstvý fenykl pokrájený na tenčí plátky.
  2. Až se fenykl orestuje ze všech stran, přisypejte syrovou rýži a důkladně promíchejte. Každé zrnko rýže by se mělo pěkně opražit.
  3. Celé podlijte vlažnou vodou, ve které si nechte předem vylouhovat šafrán.
  4. Hned vzápětí přilijte 200 ml bílého vína.
  5. Čekejte, až se vše do rýže vsákne.
  6. Nyní nastává ta nejdůležitější fáze, kde nesmíte být netrpěliví.
  7. Po naběračkách přidávejte vývar, vždy až se voda vsákne, teprve následuje další.

rizoto s fenyklem

Fenyklový salát

Ingredience (salát):

  • 1 čerstvý fenykl
  • Řapíkatý celer
  • Jarní cibulka
  • ředkvičky

Ingredience (zálivka):

  • Limetková šťáva
  • Olivový olej
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • Sůl
  • Pepř

Postup:

  1. Všechny ingredience nakrájejte na plátky, promíchejte a zalijte připravenou zálivkou.

salát s fenyklem

Tip! Hotový salát můžete servírovat jako doplněk k obědu nebo večeři, či s opečenou bagetkou jako lehkou svačinku.

Zapečený fenykl s bramborami a rajčaty

Ingredience:

  • Zelenina dle chuti (rajčata, brambory)
  • Fenykl
  • listy salátu

Postup:

  1. Fenykl orestujte a potom přidejte do mísy na pokrájenou zeleninu.
  2. Vše vložte do předehřáté trouby a pečte asi 15 minut.
  3. Zapečený fenykl podávejte jen tak nebo spolu s listy čerstvého salátu.

zapečený fenykl

A jaký je váš nejoblíbenější recept z fenyklu? Napište nám třeba na Facebooku.

Jak se vám článek líbí?

Ing. Tereza Pechová

Ing. Tereza Pechová

Vždy jsem tíhla k dobrému jídlu a trávení času v přírodě při nejrůznějších sportovních aktivitách. Právě zájem o zdravý životní styl a zjištění, na kolik je naše zdraví ovlivněno tím co jíme, mě přivedlo k absolvování oboru Nutriční terapie.