reklama
970x90-1-1517434347.png
BezHladovění.cz

Čím nahradit vejce?

Než si zodpovíme tuto otázku, nejprve si pojďme rozebrat složení vajec a důvody, proč je vůbec nahrazovat. Už teď ale můžeme prozradit, že vaření nebo pečení bez vajec není nereálné. Přečtěte si, jak na to.

Vejce, poklad kuchyně

Sůl je nad zlato, ale bez vajec by se také kdejaký kuchař cítil bezradně. Konzumace vajec byla vždy doporučována s mírou (asi 4-6 vajec za týden), na druhou stranu mají vejce mnoho předností. Jenom na vejcích náš jídelníček nestojí, proto při hodnocení musíme sledovat celkový energetický příjem.

A jaké jsou hlavní přednosti vajec?

  1. Jsou zdrojem kvalitních bílkovin (13 %) a tuků (12 %) s vysokým obsahem esenciálních mastných kyselin.
  2. Bílkoviny bílku jsou pro nás stravitelné až z 98 %.
  3. Fosfolipidy ve vejcích působí jako pojivo (emulgátory) – výrazný technologický faktor v přípravě pokrmů.
  4. Jsou významným zdrojem vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K), karotenů a vitamínů skupiny B rozpustných ve vodě.
  5. Obsahují dobře využitelné železo.

Nevýhody vajec:

  1. 1 vejce obsahuje ve žloutku asi 290 mg cholesterolu, tedy téměř celou doporučenou denní dávku. Disponuje ovšem také lecitinem, látkou, která naopak hladinu cholesterolu snižuje.
  2. Kalorická hodnota: cca 60 kcal a 252 kJ v jednom žloutku

vejce

Co může v našem jídelníčku nahradit vejce?

Hlavním důvodem pro náhradu vajec je tedy zvýšený obsah cholesterolu ve žloutku. Časté jsou také alergie na vejce. Jde o hned 2. nejčastěji se vyskytující se alergií v dětském věku a vyřazení jej ze stravy je často jediná možnost. 3. nejčastějším důvodem pro vynechání vajec, je veganská strava, kam živočišné produkty zkrátka nepatří.

Čím tedy vejce nahradit? Mělo by jít suroviny, které mají hodně bílkovin, vitamínů a dobře zasytí. Níže uvádíme výčet našich tipů:

Šmakoun

Odmítáte celá vejce kvůli kalorickému žloutku? Můžete vyzkoušet třeba Šmakouna, který se vyrábí  z čistého vaječného bílku. Má vysokou výživovou hodnotu a poměrně nízkou energetickou hodnotu.

Rostlinné nahrazení bílkovin

Kombinace luštěnin a obilovin v receptech není bezdůvodná. Bílek představuje kvalitní plnohodnotnou živočišnou bílkovinu, kdežto u obilovin a luštěnin vždy po jedné esenciální aminokyselině chybí. Takto se skvěle doplňují a ještě si na jídle pochutnáte.

Pečeme bez vajec

Pečení bez vajec není sci-fi. Pokud se tak rozhodnete, zkuste:

  • Rozmačkaný banán (cca ½ místo 1 vejce) nebo jiné ovocné pyré (jablečné), které váš dezert příjemně zvláční a hlavně dobře spojí těsto.
  • Rozemletá chia semínka (1 lžička = 1 vejce) nabobtnaná ve vodě. S chia semínky bude moučník hutnější a navíc ho obohatíte o nenasycené mastné kyseliny.
  • lněná semínka (1 lžička rozmixovaná se 4 lžičkami vody = 1 vejce)
  • Cizrnovou mouku smíchanou s vodou (cca 3 lžičky mouky + 3 lžičky vody = 1 vejce).
  • arašídové máslo (cca 3 lžičky = 1 vejce)

pečení bez vajec

Tip! Pokud trpíte alergií a chcete se vyhnout v receptech i našlehanému bílku, použijte lžičku jedlé sody nebo prášku do pečiva. U kynutých těst stačí mnohdy pouze upravit poměr tekutiny a tuku, aby mělo těsto správnou konzistenci.

Vaření bez vajec

Ani u vaření nemusíme být bez vajec bezradní. Jejich pojivou funkci umí výborně nahradit např.

  • namletá lněná semínka s vodou
  • rozmixované tofu
  • hraška – bezlepková luštěninová směs, která je vhodná i na obalování

Vyzkoušejte naše tipy na vaření a pečení bez vajec. Určitě nám dáte za pravdu, že na chuti nic nepoznáte.

Mgr. Sandra Figalová

Mgr. Sandra Figalová

Zdravý životní styl je mojí zálibou už delší dobu, kromě studia oboru Nutriční terapie na 1. lékařské fakultě se o výživu a sport zajímám i ve volném čase. Zastávám přístup, že každý jsme trochu jiný a máme jiné individuální potřeby, na které bychom měli brát vždy ohled.

reklama