BezHladovění.cz

Ukázkový jídelníček bez fruktanů II.

Fruktany obsažené v ovoci, zelenině a obilovinách mohou citlivým jedincům zavařit podobně jako lepek celiakům. Abyste se vyhnuli bolestem břicha a zažívacím potížím, zaměřte se na ty správné potraviny.

Lepek versus fruktany

Zpráva publikovaná vědci z Monash University v Austrálii a University of Oslo v Norsku uvedla, že fruktany mohou mít za následek podobné příznaky jako u lidí s citlivostí na lepek.

Fruktany patří mezi uhlohydráty, které se nachází v některých druzích obilovin, ovoce a zeleniny. Problém spočívá v tom, že se nemusíte za celý život dočkat své přesné diagnózy, neboť je i pro lékaře obtížná.

Výzkum ukázal, že někteří lidé mohou dodržovat bezlepkovou dietu zcela zbytečně, protože ve skutečnosti jim jejich potíže způsobují fruktany.

Jak zjistíte, zda jste citliví na fruktany?

Testy na fruktanovou nesnášenlivost bohužel v současné době neexistují. Diagnózu lze stanovit pouze na základě eliminační diety a pečlivého pozorování reakcí svého těla na konkrétní potraviny.

Po několika týdnech vyloučení všech potravin s obsahem fruktanů začněte postupně v malých množstvích zařazovat jídla, která jsou na fruktany bohatá. Patří sem především sušené datle, sušené fíky, čekanka, grapefruit, česnek, cibule, pórek, pšenice, ječmen a žito. Jakmile vás začne trápit plynatost, bolest břicha, zácpa či průjem, vraťte se okamžitě k eliminační dietě až do vymizení příznaků, a danou potraviny zkuste později znovu.

Jestliže se příznaky opět vrátí, jste na konkrétní potravinu přecitlivělí. Čím více potravin s obsahem fruktanů nedělá vašemu tělu dobře, tím pravděpodobnost fruktanové nesnášenlivosti roste.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Ukázkový jídelníček bez fruktanů

Tipy na vhodné potraviny do eliminační fáze

Zelenina

  • Listové saláty
  • Rukola
  • Špenát
  • Lilek
  • Paprika
  • Brokolice
  • Dýně
  • Mrkev
  • Celer
  • Petržel
  • Zelí
  • Okurka
  • Ředkvičky
  • Rajčata

Ovoce

  • Banány bez hnědých skvrn
  • Jahody
  • Maliny
  • Ostružiny
  • Brusinky
  • Rebarbora
  • Ananas
  • Papája
  • Citrusy

Obiloviny

  • Amarant
  • Ovesné vločky
  • Pohanka
  • Rýže
  • Kukuřice (kukuřičná mouka, polenta)
  • Jáhly
  • Quinoa

Dále jsou vhodné:

  • Zdravé tuky (oleje, ořechy kromě kešu a pistácií, semínka)
  • Libové maso
  • Zelené bylinky a koření
  • Mléčné výrobky
  • Rostlinné náhražky mléčných výrobků

Ukázkový jídelníček bez fruktanů

Pondělí

Snídaně: Jáhlová kaše s banánem a javorovým sirupem

Svačina: Kokosový jogurt s pekanovými ořechy a jahodami

Oběd: Hovězí steak s dušenými zelenými fazolkami a bramborovou kaší

Svačina: Ananasové smoothie pro zklidnění žaludku

Večeře: Bezlepkový chléb s míchanými vajíčky a zeleninovým salátem

Úterý

Snídaně: Banánové palačinky s kokosovým mlékem a ovocem

Svačina: Pomelo

Oběd: Šafránové rizoto s houbami a parmezánem

Svačina: Tvaroh s ořechy a ostružinami

Večeře: Rybí polévka s bramborem a mrkví

Středa

Snídaně: Mugcake s ovocem

Svačina: Citrusová šťáva

Oběd: Kuřecí plátek s bramborovými noky s domácím bazalkovým pestem

Svačina: Sójový jogurt se sušenými brusinkami

Večeře: Jáhly s pečenou zeleninou a italskými bylinkami

Čtvrtek

Snídaně: Krémová ovesná kaše s cuketou

Svačina: Proteinový pudink s banánem a lesními plody

Oběd: Paella s mořskými plody

Svačina: Cukrový meloun

Večeře: Žampiony plněné quinoou a mozzarellou, zabalené v sušené šunce

Pátek

Snídaně: Dýňový koláč s oříšky a skořicí

Svačina: Ananas s kokosovým jogurtem

Oběd: Batátové noky s tofu a kysaným zelím

Svačina: Jahodové smoothie z rýžového mléka

Večeře: Pohankové palačinky se špenátem, tofu krémem a sušenými rajčaty

Sobota

Snídaně: Bezlepkové lívance bohaté na omega-3 s bílým jogurtem a malinami

Svačina: Domácí čokoládový termix s banánem a lesním ovocem

Oběd: Boloňská omáčka bez cibule a česneku s kukuřičnými těstovinami

Svačina: Okurkové smoothie Supergreens se zázvorem a špenátem

Večeře: Pohanka s hlívou ústřičnou

Neděle

Snídaně: Ovesná kaše s vanilkou a lesním ovocem

Svačina: Plátky zeleného jablka s mandlovým máslem

Oběd: Kuře na pomerančích, vařený brambor

Svačina: Bílý jogurt s mandarinkou

Večeře: Brokolicový krém s krutony z bezlepkového chleba

Přejeme dobrou chuť a zdravé trávení bez bolestí břicha 🙂

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Šárka Jirchářová

Šárka Jirchářová

Mým velkým koníčkem je vaření a pečení. Nepříjemné střevní onemocnění mě přivedlo na dietu Low-FODMAP, která ve světě sklízí velké úspěchy. Ulehčuje život mnoha lidem se syndromem dráždivého tračníku. Nedostatek informací v našich končinách mě přivedl k psaní vlastního blogu www.lowfodmapdieta.cz.

Share via
Send this to a friend