Zelený čtvrtek se blíží. Pokud i vy dodržujete tradice a jíte v tento den „nějaké to zelené“, vyzkoušejte lahodnou, odlehčenou variantu bramborových noků s domácím bazalkovým pestem.
Domácí bezlepkové noky s bazalkovým pestem
Ingredience:
- 2 větší brambory
- 1/2 hrnku bezlepkové mouky
- 1/2 lžičky černé soli
- Svazek čerstvé bazalky
- Hrst piniových oříšků
- Špetka himalájské soli
- Extra panenský olivový olej lisovaný za studena
- Kapka citrónové šťávy
Postup:
- Brambory ponechané ve slupce uvařte na páře doměkka.
- Uvařené brambory nechte vychladnout při pokojové teplotě, poté je zbavte slupky.
- Zatímco brambory chladnou, vrhněte se na přípravu pesta.
- Bazalku očistěte, ale nenamáčejte (pesto by mohlo začít plesnivět).
- Vložte ji do výkonného mixéru spolu s oříšky, olejem, himalájskou solí a citrónovou šťávou.
- Vše rozmixujte do konzistence pesta.
- Vychladlé brambory rozmačkejte, přisypte k nim mouku a černou sůl. Rukama zpracujte kompaktní těsto.
- Z těsta vytvarujte noky a postupně je vkládejte do vroucí vody. Vařte je tak dlouho, dokud nevyplavou na hladinu vody.
- Uvařené noky podávejte obalené v pestu.
Počet porcí: 2
Doba přípravy: 45 minut
TIP: Noky můžete servírovat na hráškové kaši.
TIP: Vyzkoušejte také batátové noky s tofu a kysaným zelím.
Přejeme dobrou chuť!
reklama