Udělejte radost sobě i svým blízkým přirozeně zdravým dezertem bez obsahu laktózy, lepku a přidaného cukru. Přesně takovým je náš dýňový koláč, symbol podzimu, začátku zimy a svátků s nimi spojenými.
Dýňový koláč jako součást podzimního jídelníčku
Ingredience:
Korpus
- 100 g vlašských ořechů
- 200 g mandlí
- 1 lžíce kokosového oleje
- ½ mleté skořice
- ½ hrnku dýňového pyré
- Špetka himalájské soli
Náplň
- 200 ml tučného kokosového mléka
- 2 hrnky dýňového pyré
- 2 lžičky chia semínek
- ½ lžičky skořice
- ½ mletého zázvoru
- ½ lžičky mletého hřebíčku
TIP: Radši dýňový koláč s banánem a jablky?
Postup:
- Troubu si předehřejeme na 180 °C.
- Mandle i vlašské ořechy umeleme najemno.
- V míse smícháme ořechovou moučku spolu se skořicí a solí.
- K suchým ingrediencím přidáme pyré i olej a vše zpracujeme v jemně lepkavé těsto.
- Vzniklé těsto přendáme do nepřilnavé koláčové formy a pomocí mokrých dlaní jej rovnoměrně rozprostřeme po dnu i stranách formy.
- Korpus pečeme v troubě 15 minut do zezlátnutí.
- Ingredience určené k výrobě náplně společně promícháme a po vyjmutí formy z trouby jimi korpus opatrně polijeme.
- Teplotu trouby snížíme na 160 °C, koláč do ní vložíme a pečeme dalších 35-40 minut.
- Hotový koláč vyndáme z trouby, necháme ho vychladnout a servírujeme jej s rovněž vychlazeným kokosovým jogurtem.
Počet porcí: 8
Doba přípravy: 1 hodina, 15 minut
Přejeme dobrou chuť!
TIP: Vyzkoušeno? Ochutnejte i další dýňové recepty podle českých foodblogerů. Začnete sladkými řezy, muffiny nebo jemným smoothie?