Potravinové alergie se nevyskytují velmi často. Podle výzkumů postihují pouhá 2% evropského obyvatelstva. Je ale poměrně těžké je rozpoznat, protože se často vyskytují společně s kožními projevy, což může lékaře svést na nesprávnou cestu k určení diagnózy. Pokud jsou lidé alergičtí pouze na barviva v potravinách nebo konzervační prostředky, mluvíme o tzv.pseudoalergiích.
Příznaky potravinových alergií
- Zvracení a nevolnost
- Bolest břicha
- Průjmy a nadýmání
Vedle toho se mohou projevovat jako kopřivka, svědění, astmatické záchvaty nebo rýma a někdy dokonce i jako migréna. Tyto symptomy se objevují, pokud látky prošly z trávicího traktu skrz střevo do dalších částí těla.
Orální syndrom alergie se projevuje bezprostředně po snědení alergenní potraviny pálícími rty nebo problémy polykat a dýchat kvůli zduření hrtanu. Ve spojitosti s potravinovými alergiemi mluvíme o zkřížených alergiích. To znamená, že pokud je jedinec alergický na danou potravinou, je automaticky alergický ještě na něco jiného konkrétního. Například pokud je někdo alergický na jablko, je automaticky i na břízu. Nebo kdo má sennou rýmu, je alergický na mléčné výrobky.
Lidé trpící potravinovými alergiemi by si měli dávat pozor, co přesně jedí. Vůbec bychom nedokázali odhadnout, že například mléko a mouku najdeme v salámech. Pokud si pacienti dostatečně nehlídají své stravování, mohou se dostat až do smrtelného nebezpečí. Proto je pro ně rizikové stolování v restauracích, kde nikdy nevíme, jak moc je kuchař důsledný v předepsaných ingrediencích.
Nejčastější alergie jsou na ovoce a ořechy. Zejména na jablka a lískové ořechy. U malých dětí naopak na kravské mléko a slepičí vejce. Dále alergické reakce v ústní dutině nejčastěji vyvolává celer, mrkev, broskev, mandle a búrské a para ořechy.