Zdravé kaše jako příloha: Hrachová, bramborová, batátová…

Zeleninové kaše jsou ideální zdravou přílohou k masovým i vegetariánským jídlům. Hladká struktura a jemná chuť pasuje ke kuřecímu plátku, hovězímu steaku i opečenému tempehu.

Hrachová kaše

Suroviny:

  • 350 g žlutého hrachu
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce přepuštěného másla ghí
  • 1 lžička majoránky
  • 2 bobkové listy
  • Sůl

Postup:

  1. Propláchněte hrách a dejte ho namočit přes noc do vody.
  2. Druhý den vodu z hrachu slijte.
  3. Do hrnce nasypte hrách a přidejte dostatek horké vody tak, aby byl hrách zcela ponořený.
  4. Ke hrachu přidejte sůl a bobkové listy a vařte do změknutí.
  5. Mezitím vedle na pánvi osmahněte cibulku pokrájenou najemno na másle ghí.
  6. Uvařený hrách rozmixujte ponorným mixérem na kaši, přidejte osmahnutou cibulku, prolisovaný česnek, majoránku, trochu soli a pořádně promíchejte.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
RECEPT: Hrášková kaše s extra porcí bílkovin

Bramborová kaše

Suroviny:

  • 500 g brambor
  • 50 ml polotučného nebo rostlinného mléka
  • 2 lžíce másla
  • Sůl

Postup:

  1. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky.
  2. Pokrájené brambory nasypte do hrnce a zalijte je vodou tak, aby byly zcela ponořené.
  3. Jakmile jsou brambory hotové, slijte je, přidejte trochu soli, máslo, mléko a rozmixujte na kaši.

Batátová kaše

Suroviny:

  • 500 g batátů
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • Sůl

Postup:

  1. Batáty oloupejte a nakrájejte na kostky.
  2. Pokrájené batáty dejte do hrnce, zalijte vodou a dejte je vařit.
  3. Jakmile budou batáty uvařené, slijte je, přidejte k nim sůl, prolisovaný česnek, citrónovou šťávu a olivový olej a rozmixujte na kaši.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Batáty při hubnutí? Rozhodně ano!

Placky z bramborové kaše

Suroviny:

  • 400 g bramborové kaše
  • 1 vejce
  • 100 g jáhlové mouky
  • Sůl
  • Koření podle chuti (pepř, kmín, grilovací koření…)
  • Rostlinný olej

Postup:

  1. K bramborové kaši přidejte vajíčko, sůl, koření a jáhlovou mouku.
  2. Pokud bude hmota příliš řídká, přidejte více mouky.
  3. Jakmile je hmota dostatečně hustá, rukou vytvořte placičky.
  4. Placky osmažte na troše oleje.

Doporučujeme

FotoPopis
Restart jídelníček

Kuchařka s jídelníčkem na 21 dní, co nastartuje vaše hubnutí

Žádný stres z vymýšlení jídla na druhý den. Vaříte zdravě, jednoduše a přitom hubnete. Naservírovali jsme vám jednoduchý plán na 21 dní, se kterým nastartujete hubnutí, a nebude chtít přestat.

bez počítání kalorií - jídla hotová do 30 minut - neřešíte, co zítra jíst -  83 snadných receptů z dostupných surovin - nakupujete jen 1x týdně

Mrkvovo-celerová kaše

Suroviny:

  • 300 g mrkve
  • 200 g celeru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce rostlinného mléka
  • Sůl

Postup:

  1. Mrkev s celerem oloupejte a nakrájejte na kousky.
  2. Zeleninu dejte do hrnce, zalijte vodou a dejte vařit.
  3. Jakmile je vše uvařené, slijte vodu a přidejte rostlinné mléko, olivový olej a sůl.
  4. Zeleninu rozmixujte na kaši.

Přejeme vám dobrou chuť!

reklama
Popis

Udělejte první krok pro úspěšné hubnutí ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit, aby šla vaše váha dolů
  • Doporučení, co dělat pro lepší zdravotní stav i kondici
  • Motivaci a návrh postupu pro úspěšné a trvalé hubnutí
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte ihned 2 ukázkové jídelníčky na celý týden včetně receptů zdarma
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Šárka Jirchářová

Šárka Jirchářová

Mým velkým koníčkem je vaření a pečení. Nepříjemné střevní onemocnění mě přivedlo na dietu Low-FODMAP, která ve světě sklízí velké úspěchy. Ulehčuje život mnoha lidem se syndromem dráždivého tračníku. Nedostatek informací v našich končinách mě přivedl k psaní vlastního blogu www.lowfodmapdieta.cz.