reklama
BezHladovění.cz

Zdravé kaše jako příloha: Hrachová, bramborová, batátová…

Zeleninové kaše jsou ideální zdravou přílohou k masovým i vegetariánským jídlům. Hladká struktura a jemná chuť pasuje ke kuřecímu plátku, hovězímu steaku i opečenému tempehu.

Hrachová kaše

Suroviny:

reklama
PŘEČTĚTE SI
Recenze: Jídelníčky na hubnutí – krok za krokem a bez hladovění

Postup:

  1. Propláchněte hrách a dejte ho namočit přes noc do vody.
  2. Druhý den vodu z hrachu slijte.
  3. Do hrnce nasypte hrách a přidejte dostatek horké vody tak, aby byl hrách zcela ponořený.
  4. Ke hrachu přidejte sůl a bobkové listy a vařte do změknutí.
  5. Mezitím vedle na pánvi osmahněte cibulku pokrájenou najemno na másle ghí.
  6. Uvařený hrách rozmixujte ponorným mixérem na kaši, přidejte osmahnutou cibulku, prolisovaný česnek, majoránku, trochu soli a pořádně promíchejte.

TIP: Naučte se zdravé domácí přepuštěné máslo – ghí. Stojí za to!

Bramborová kaše

Suroviny:

  • 500 g brambor
  • 50 ml polotučného nebo rostlinného mléka
  • 2 lžíce másla
  • Sůl

Postup:

  1. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky.
  2. Pokrájené brambory nasypte do hrnce a zalijte je vodou tak, aby byly zcela ponořené.
  3. Jakmile jsou brambory hotové, slijte je, přidejte trochu soli, máslo, mléko a rozmixujte na kaši.

Batátová kaše

Suroviny:

  • 500 g batátů
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • Sůl

Postup:

  1. Batáty oloupejte a nakrájejte na kostky.
  2. Pokrájené batáty dejte do hrnce, zalijte vodou a dejte je vařit.
  3. Jakmile budou batáty uvařené, slijte je, přidejte k nim sůl, prolisovaný česnek, citrónovou šťávu a olivový olej a rozmixujte na kaši.

Placky z bramborové kaše

Suroviny:

  • 400 g bramborové kaše
  • 1 vejce
  • 100 g jáhlové mouky
  • Sůl
  • Koření podle chuti (pepř, kmín, grilovací koření…)
  • Rostlinný olej

Postup:

  1. K bramborové kaši přidejte vajíčko, sůl, koření a jáhlovou mouku.
  2. Pokud bude hmota příliš řídká, přidejte více mouky.
  3. Jakmile je hmota dostatečně hustá, rukou vytvořte placičky.
  4. Placky osmažte na troše oleje.

Mrkvovo-celerová kaše

Suroviny:

Postup:

  1. Mrkev s celerem oloupejte a nakrájejte na kousky.
  2. Zeleninu dejte do hrnce, zalijte vodou a dejte vařit.
  3. Jakmile je vše uvařené, slijte vodu a přidejte rostlinné mléko, olivový olej a sůl.
  4. Zeleninu rozmixujte na kaši.

Přejeme vám dobrou chuť!

Mgr. Šárka Jirchářová

Mgr. Šárka Jirchářová

Mým velkým koníčkem je vaření a pečení. Nepříjemné střevní onemocnění mě přivedlo na dietu Low-FODMAP, která ve světě sklízí velké úspěchy. Ulehčuje život mnoha lidem se syndromem dráždivého tračníku. Nedostatek informací v našich končinách mě přivedl k psaní vlastního blogu www.lowfodmapdieta.cz.

reklama