Čekankový sirup a hubnutí: Účinky, složení a tipy na využití

Chcete žít zdravěji, ale milujete sladké a nedokážete se vzdát slazení? Nezoufejte, je tady řešení. Jmenuje se čekankový sirup. Je doslova hvězdou mezi alternativními sladidly a jeho obliba neustále roste. Hodí se totiž jak pro zdravý životní styl, tak při hubnutí. Proč je čekankový sirup tak oblíbený a jaké má účinky?

Co je čekankový sirup?

Čekankový sirup je přírodní sladidlo, které se vyrábí z kořene rostliny čekanky. Tato rostlina je charakteristická především svými krásně modrými květy, ale setkat se můžete i se zbarvením od bílé po bledě růžovou. Čekanka se volně vyskytuje v přírodě, zejména v okolí lesů, luk a strání. Je tedy poměrně dost rozšířená a narazit na ni můžete i vy.

Káva versus sladidlo

Čekanku používali díky svým blahodárným účinkům už ve starověkém Egyptě. Většina lidí ji zná nejspíše jako bezkofeinovou náhražku kávy (cikorková káva). Chuť tohoto nápoje je velmi specifická, a ne každému může vyhovovat. Naštěstí sirup z kořene čekanky chutná mnohem lépe než tato náhražka kávy. Čekankový sirup má medovitou konzistenci, sladivost jako med a velmi dobré složení.

5 výhod a skvělých účinků čekankového sirupu

1. Obsahuje hodně vlákniny

Čekankový sirup obsahuje vysoký podíl vlákniny (až 70 %). Vláknina vyvolává pocit sytosti, omezuje chuť k jídlu, přispívá k lepší kontrole hladiny cukru v krvi a snižuje chuť na sladké. Díky těmto účinkům čekankový sirup může podporovat hubnutí.

V čekankovém sirupu se nachází vláknina inulin s prebiotickými účinky. Inulin slouží jako potrava pro „hodné“ bakterie v našich střevech, takže podporuje správnou funkci našich střev. Dobrý stav střevní mikroflóry se potom projeví lepší imunitou, trávením i náladou. Další výhodou inulinu je to, že snižuje hladinu cholesterolu. I z tohoto důvodu je čekankový sirup hodně zajímavý.

2. Má nízký obsah kalorií a cukru

Čekankový sirup je nízkokalorické sladidlo, které může být skvělou náhradou běžného cukru nejen při hubnutí. Pokud pravidelně sladíte cukrem, medem nebo datlovým či javorovým sirupem a vyměníte tato sladidla za čekankový sirup, podstatně tím snížíte svůj energetický příjem a příjem cukru. To samozřejmě může podpořit úbytek váhy.

Čekankový sirup obsahuje minimum kalorií a má nízký podíl cukru (méně než 5 % cukru ve 100 g), tudíž je velice vhodný při redukčních dietách. Má podobnou sladivost jako med, ale ve srovnání s ním obsahuje až o 90 % méně cukru. Čekankový sirup také neobsahuje žádné tuky.

Nutriční hodnoty čekankového sirupu (na 100 g)1

Energetická hodnota 650 kJ/161 kcal
Tuky 0 g
– z toho nasycené mastné kyseliny 0 g
Sacharidy 4,7 g
– z toho cukry 4,7 g
Vláknina 71,3 g
Bílkoviny 0 g
Sůl 0 g

3. Je přírodní

Nespornou výhodou čekankového sirupu je to, že je přírodní. Neobsahuje lepek, laktózu, konzervanty ani aromata.

4. Hodí se i pro diabetiky

Pokud máte cukrovku, můžete zajásat. Čekankový sirup je pro diabetiky 1. a 2. typu poměrně výhodný. Důvodem je to, že čekankový sirup má velmi nízký glykemický index, takže nezpůsobuje prudké výkyvy hladiny krevního cukru, jako je tomu u cukru, medu a spousty dalších sladidel.

čekankový sirup versus cukr

5. Neničí zubní sklovinu

Další výhodou čekankového sirupu je to, že nijak neškodí zubní sklovině. Oproti jiným sladidlům (cukr, med, datlový a javorový sirup) je díky nízkému obsahu cukru velmi šetrný k zubům a nezpůsobuje zubní kaz.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Nutriční terapapeutka radí: Čím sladit při hubnutí?

Pro koho se hodí? Pro diabetiky a milovníky zdravého životního stylu

Čekankový sirup je vhodný pro všechny, kteří to se svým zdravím myslí vážně a chtějí omezit příjem cukru. Ocení ho také ti, kteří chtějí zhubnout a rozhodně se vyplatí i pro diabetiky. Díky nízké kalorické hodnotě a minimálnímu obsahu cukru se skvěle hodí do redukčního jídelníčku. Vhodný je i pro děti, ale opatrně s jeho množstvím. Děti nemají tak vysokou potřebu vlákniny jako my dospělí.

Má čekankový sirup nějaké nevýhody?

Malou nevýhodou je nižší sladivost, která je asi 30–50 % oproti cukru, proto se do něj někdy přidává navíc ještě umělé sladidlo sukralóza. Přidává se ovšem pouze 0,01 %, což je stopové a zanedbatelné množství. Existují samozřejmě také varianty bez sukralózy (čekankový sirup natural).

Čekankový sirup je tvořen až ze 70 % vlákninou. Vzhledem k vysokému množství vlákniny to s čekankovým sirupem nesmíme přehánět a používat ho neomezeně

Doporučuje se maximálně 20 až 30 gramů za den, protože vyšší dávky mohou způsobovat nadýmání, právě díky zmíněnému obsahu vlákniny. Vysoký obsah vlákniny může vadit také osobám s citlivým trávením a těm, kteří musí dodržovat FODMAP dietu.

Pokud se rozhodnete pro zařazení sirupu z čekanky do jídelníčku, určitě myslete na dostatečný pitný režim. Ten je totiž nesmírně důležitý, pokud do jídelníčku zařadíte více vlákniny (ať už ve formě čekankového sirupu nebo ve formě dalších potravin bohatých na vlákninu).

Na co čekankový sirup použít?

Použití čekankového sirupu je celá řada. Můžete si jím osladit ranní kaši nebo palačinky, ochutit čaj a kávu, připravit z něj zdravější dezerty, vyrobit domácí zmrzlinu nebo jednoduše ochutit jogurt. Z čekankového sirupu se vyrábí také toppingy, které mají skvělé využití na lívance nebo zmrzlinu.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Sacharidy v potravinách: Seznam 60+ nejlepších zdrojů

Závěr: Dobrý pomocník při hubnutí, ale zázraky nezmůže

  • Jde o přírodní sladidlo s nízkým glykemickým indexem.
  • Má široké využití od slazení snídaní přes nápoje až po dezerty.
  • Pokud chcete zhubnout, zdravé náhražky cukru vám práci usnadní. Zvládnout celý proces hubnutí ale bude na vás. 

Zdroje

  1. https://www.4slim.cz/e-shop/cekankovy-sirup-original-1-2kg-detail
  2. https://www.cekankovysirup.cz/
  3. Pouille, C. L., Ouaza, S., Roels, E., Behra, J., Tourret, M., Molinié, R., Fontaine, J. X., Mathiron, D., Gagneul, D., Taminiau, B., Daube, G., Ravallec, R., Rambaud, C., Hilbert, J. L., Cudennec, B., & Lucau-Danila, A. (2022). Chicory: Understanding the Effects and Effectors of This Functional Food. Nutrients, 14(5), 957.
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Daniela Krčová

Daniela Krčová

Jsem nutriční specialistka a výživu člověka jsem vystudovala v magisterském studiu na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Po ukončení studia jsem založila svou vlastní nutriční poradnu v Ostravě (NutriD poradna), ve které pomáhám lidem se správnými a trvale udržitelnými stravovacími návyky. Věnuji se hlavě sportovní výživě a hubnutí, ale zaměřuji se také na výživu při potravinových alergiích a intolerancích, cukrovce, vysokém krevním tlaku nebo třeba na výživu těhotných a kojících žen. Mezi mé hlavní zájmy patří posilování, běhání a turistika.