Ledvinovník západní vám možná nic neříká, ale co takhle kešu oříšky? Hlavním důvodem pěstování této rostliny jsou chutné plody ledvinovitého tvaru – kešu ořechy. Víte, co všechno obsahují a jak je v kuchyni nejlépe a efektivně využít?
Původně brazilský ovocný strom ledvinovník se v posledních desetiletích hojně rozšířil nejen po Americe, ale také Asii a Africe. Díky příznivému složení a chuti se kešu ořechy staly oblíbenou potravinou a našly uplatnění v řadě sladkých i slaných pokrmů.
Co obsahují kešu oříšky
Makronutrienty
Ořechy jsou obecně vydatně energetickou potravinou.
Svým složením jsou kešu oříšky ideálním doplňkem pro všechny věkové kategorie. Jejich zdravotní benefity jsou rozsáhlé a chuť příjemně návyková.
100 g kešu obsahuje 2500 kJ
Ořechy obsahují podle druhu 10-20 g bílkovin na 100 g. Pohybují se v horním rozmezí a chlubí se i kvalitou zastoupených esenciálních aminokyselin. Některé zdroje uvádí až 21 g bílkovin na 100 g. Porce 20 g kešu ořechů hradí 10 % doporučeného příjmu bílkovin na den.
Ořechy kešu sice obsahují skoro polovinu tuků (46 g na 100 g), ale jedná se o vícenásobné nenasycené mastné kyseliny. Ty jsou důležité především pro zdravý vývoj centrální nervové soustavy, dále jsou nezbytné v období těhotenství a také např. pro ochranu před aterosklerózou. Snižují cholesterol a riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění,
Minerální látky
Mezi nejhojněji zastoupené minerální látky patří hořčík, vápník a draslík. Pozitivní je i velmi nízký obsah sodíku. Skvělá kombinace mající kladný dopad na organismus.
Hořčík je mimo jiné důležitý pro správný vývoj zubů a kostí a působí jako prevence před vznikem vysokého krevního tlaku, inzulinové rezistence a celkově kardiovaskulárních chorob. Především se však uplatňuje v podpůrné léčbě chronických onemocnění a je klíčovým prvkem mnoha buněčných reakcí.
Kešu jako pochutina – na co si dát pozor?
Nejen z hlediska redukční diety je dobré dbát na formu, ve které kešu ořechy konzumujeme. Zdravou potravinu může lehce udělat nevhodnou, jak technologická úprava, tak například solení.
Solené ořechy se dají počítat spíše za pochutinu než nutričně hodnotnou potravinu. Kdybychom měli takto „vylepšené“ ořechy umístit do potravinové pyramidy, zaujala by místo v úplné špici. Místo, značící omezené a příležitostné zařazování do jídelníčku.
Obdobným problémem jsou ořechy pražené na oleji. Asijská jídla, která jsou teď aktuálně v kurzu, se bez nich téměř neobjedou. Ovšem takto připravené ořechy představují zbytečné množství energie. Pražení na suchu tělu více prospěje a vyvarujete se tak zbytečnému příjmu tuků.
Tipy, jak využít kešu v kuchyni
Přírodní nesolené kešu oříšky skvěle chutnají:
- Jen tak – jako zdravé mlsání třeba u televize nebo posezení s přáteli.
- Mleté – mouka z kešu se hodí do domácích sušenek, sladkých těst i třeba náplní domácích rolád nebo trubiček.
- Nasekané – v salátech i jako chutný a pěkný posyp dezertů.
- Pečené – chuťově si výborně rozumí například se pstruhem. Stačí přidat cca 10 lžic těsně před dokončením úpravy.
A jak máte kešu nejraději vy? Napište nám třeba na Facebooku!