Na hniličku nebo po anglicku? 10 tipů, jak zdravě připravit vajíčka

Vejce jsou nedílnou součástí zdravého jídelníčku jako cenný zdroj bílkovin a dalších živin. Mýty o škodlivosti vyššího obsahu cholesterolu už vědci naštěstí dávno překonali.

Vajíčka představují důležitý zdroj omega-3 mastných kyselin, antioxidantů (zejména luteinu a zeaxanthinu chránících oči), cholinu důležitého pro mozek a živočišných bílkovin pro zdraví svalů i kostí.

Podle klinických studií pomáhají i při hubnutí: Zvyšují pocit sytosti a pomáhají odbourávat tuky. Jak je zdravě a rychle upravit?

1.      Omeleta

Tato velmi jednoduchá úprava vajec je i jednou z nejoblíbenějších. Můžete si ji vychutnat na sto způsobů. Jednoduše k rozmíchaným vejcím přidejte kousek sýra, šunky či zeleniny a povýšíte „obyčejnou“ omeletu na gurmánský zážitek.

TIP: Dbejte na kvalitu použitého oleje, nebo si pořiďte pánev, kde olej nepotřebujete vůbec.

2.      Vejce na hniličku

Vejce vložíme do horké vody a vaříme cca 7 minut. Poté je lehce naťukneme, ponoříme na 10 vteřin do studené vody a je hotovo! Vajíčka budou mít zčásti tekutý střed, ale přesto budou uvařená.

3.      Volské oko

Říkáte si, že udělat volské oko je hračka? Možná ano, ale ne vždy se povedou tak, jak byste si představovali. Při rozklepávání vajec si dejte pozor, abyste neporušili žloutek a vejce zůstala na pánvi celistvá. Smažte podle toho, jak máte rádi žloutek tekutý. Někomu postačí tři minutky, jiní nechávají vejce i 10 minut na pánvi.

4.      Vejce na měkko

Pokud máte rádi žloutek zcela tekutý, ponechejte vejce ve vroucí vodě pouhých 4 až 5 minutek. Po rozklepnutí se bude vajíčko krásně roztékat. Vždy dbejte na to, aby byla vejce čerstvá.

vejce na měkko

5.      Vejce na tvrdo

Pokud vám roztékající se žloutek nic neříká, vsaďte na vejce uvařená natvrdo. Jednoduše je vložte do vroucí vody a vařte 9 až 10 minut. Za tuto dobu se uvaří dokonale i žloutek a vy se tak nemusíte bát, že by vejce byla nějakým způsobem závadná.

6.      Míchaná nebo sázená vejce po anglicku

V Anglii si s oblibou dopřávají vejce míchaná nebo sázená, doplněná slaninou, fazolemi či dokonce bramborami. Taková snídaně je velmi vydatným jídlem, a pokud jste na redukční dietě, uberte raději na objemu i slanině.

7.      Vejce do skla

Nestíháte, ale rádi byste si dopřáli plnohodnotnou snídani? Jednoduše rozklepněte vejce do sklenice a dejte na minutku až dvě (podle výkonu) do mikrovlnky. Vejce bude hotové za chviličku a bez práce!

8.      Ham and eggs

Na pánev dejte na minutku opéct kvalitní – nejlépe domácí šunku. Na ni rozklepněte několik vajec. Posypejte čerstvou petrželkou a dělejte do té doby, než bude žloutek hotový. Pro zpestření můžete přidat i dobrý sýr.

ham and eggs

9.      Vaječné muffiny

Slaná alternativa klasických muffinů poslouží jako chutná snídaně, třeba o víkendu. Rozmíchejte vejce ve sklenici s trochou mléka a přidejte na kostičky nakrájený sýr, šunku, papriku či jinou libovolnou zeleninu. Pak už jen vlijte vejce rovnoměrně do formiček na muffiny a dejte zapéct, dokud neztuhnou.

10. Ztracená vejce

Ztracená vejce se hodí například jako doplněk salátů či jiných pokrmů. Uděláte je tak, že do vroucí vody přidáte lžíci octa a sůl a poté rozmícháte vodu vařečkou do víru. Do takto připravené lázně vklepněte vejce a počítejte cca tři minuty, než bude hotové. Poté opatrně vyjměte a servírujte na salátu, v krémové polévce nebo celozrnném opečeném toustu s avokádem! Fantazii se meze nekladou.

A jaké recepty z vajec máte nejraději vy? Napište nám třeba na Facebooku.