BezHladovění.cz

Potraviny s vysokým obsahem vody: Doplňte zdravě pitný režim

Máte potíže s dodržováním pitného režimu? Zásobte se potravinami s vysokým obsahem vody a udržujte své tělo neustále hydratované.

reklama

Voda jako základ života

Hydratace je nesmírně důležitá pro optimální funkci všech orgánů a celkové zdraví. Protože tělo ztrácí vodu dýcháním, pocením a vyprazdňováním, je důležité tekutiny průběžně doplňovat. Nedostatek vody vede k únavě, bolestem hlavy, kožním problémům, svalovým křečím, nízkému krevnímu tlaku a zrychlené srdeční frekvenci.

Dlouhodobá dehydratace může podle zahraniční studie způsobit vážné zdravotní komplikace včetně selhání důležitých orgánů.

Důvody, proč tělo potřebuje vodu

  • Regulace tělesné teploty
  • Zvlhčení sliznic očí, nosu a úst
  • Ochrana orgánů a tkání
  • Přenos kyslíku a živin do buněk
  • Správná činnost kloubů
  • Odstraňování odpadních látek z těla
  • Vstřebávání minerálů a vitaminů

Máte problém vypít za den dostatek tekutin? Nemějte obavy, své tělo udržíte hydratované nejen prostřednictvím pitného režimu, ale rovněž díky potravinám, které jsou plné vody.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Pitný režim a nadváha: Zbavte se zadržování vody v těle

13 potravin s vysokým obsahem vody

1. Salát

Obsah vody: 96 %

Salát je, co se týče obsahu vody, na samotném vrcholu potravinové pyramidy. Kromě velkého množství tekutin dodává také vlákninu, vitamin K, vitamin A a kyselinu listovou.

Listové saláty všech druhů jsou ideální jako zdravá příloha k masu i doplněk sendviče, plněné tortilly nebo domácího hamburgeru.

2. Okurka

Obsah vody: 95 %

Okurky jsou složené téměř výhradně z vody a zároveň poskytují další živiny včetně vitaminu K, draslíku, fosforu a hořčíku.

Ve srovnání s ostatní zeleninou mají extrémně nízký obsah kalorií. Díky tomu můžete jíst i několik okurek za den, aniž byste ohrozili svou váhu.

Začlenění okurek do každodenního jídelníčku je snadné. Můžete je přidat do salátu či sendviče, poskládat je na chléb se sýrem, nebo z nich vyrobit studenou letní polévku.

3. Celer

Obsah vody: 95 %

Spoustu vody obsahuje také celer, který díky nízké kalorické hodnotě patří mezi ideální potraviny na podporu hubnutí. Kromě vody se v něm ukrývá velká porce vlákniny, vitamin K a draslík.

Celer je možné konzumovat vařený i syrový. Chutnat vám bude v polévce, salátu i jako zdravá alternativa klasických hranolek.

4. Cuketa

Obsah vody: 94 %

Cuketa obsahuje kromě vody také úctyhodné množství vlákniny, která dodává pocit sytosti po jídle. Pokud si budete cuketu dopřávat pravidelně, můžete se těšit také z vyššího příjmu vitaminu C, který podporuje imunitní systém a chrání před řadou onemocnění.

Z cukety můžete připravit placky, nádivky, pečené hranolky, polévky i saláty. Jestliže cuketu nakrájíte na tenké proužky, skvěle jimi nahradíte běžné pšeničné těstoviny.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Nejlepší recepty z cukety: 8 slaných i sladkých inspirací z Instagramu

5. Rajčata

Obsah vody: 94 %

Rajčata mají působivý výživový profil a lidskému tělu přináší mnoho zdravotních výhod. Kromě 94 % vody obsahují lykopen, vitamin C a vitamin A.

A co s nimi v kuchyni? Pochutnáte si na rajčatech čerstvých i vařených. Mezi nejoblíbenější způsoby přípravy patří omáčky, polévky, saláty a salsy.

6. Vodní meloun

Obsah vody: 92 %

Vodní meloun patří mezi potraviny nejbohatší na vodu. Kromě toho obsahuje také spoustu vlákniny, antioxidantů, hořčíku, vitaminu C a vitaminu A. V melounu najdete jen minimum kalorií, a proto si ho můžete bez obav dopřávat i v případě, že hubnete.

Meloun obsahuje spoustu lykopenu, který má podle výzkumu schopnost snižovat oxidační poškození buněk způsobující srdeční choroby a diabetes.

Šťavnatý meloun si vychutnáte nejlépe jen tak samotný jako osvěžující svačinku. Můžete ho přidat také do salátu, nebo využít jako netradiční přílohu k hlavnímu jídlu.

7. Paprika

Obsah vody: 92 %

Papriky jsou bohaté nejen na vodu, ale také na vlákninu, vitaminy a minerální látky. Značný význam mají karotenoidové antioxidanty, které mohou podle studie snižovat riziko některých druhů rakoviny a očních onemocnění.

Ve srovnání s jinými druhy zeleniny a ovoce mají papriky nejvyšší množství vitaminu C. Prospívá celému imunitnímu systému, podporuje zdraví kostí a chrání buňky před škodlivými účinky volných radikálů.

Papriky jsou výborné syrové, povařené, dušené i grilované. Skvěle si rozumí s masem, ostatní zeleninou i různými přílohami.

8. Květák

Obsah vody: 92 %

Díky vysokému obsahu vody a vlákniny je květák výživný a příjemně sytý. Organismu dodává více než 15 různých vitaminů a minerálů včetně cholinu, který hledáme v jiných potravinách obtížně. Přitom se jedná o základní živinu nezbytnou pro optimální funkci mozku.

Květák můžete dusit, vařit, zapékat nebo jej jemně nasekat a použít jako přílohu k masu místo rýže.

9. Jahody

Obsah vody: 91 %

Jahody obsahují kromě vody důležité antioxidanty, vlákninu, vitamin C, kyselinu listovou a mangan.

Zahraniční studie v roce 2016 ukázala, že pravidelná konzumace jahod snižuje zánět, což pomáhá s ochranou před srdečními chorobami, cukrovkou, Alzheimerovou chorobou a různými druhy rakoviny.

Jahody zapojíte do svého pravidelného jídelníčku velmi snadno. Můžete si je vychutnat samotné, přidat je do ranní kaše či müsli, vytvořit z nich syté jahodové smoothie nebo je přidat do salátu.

10. Meloun cantaloupe

Obsah vody: 90 %

Výživný meloun cantaloupe vás zasytí a tělu doplní pořádnou dávku vody, vitaminu A i vlákniny.

Podle studie už pouhá jedna porce melounu cantaloupe obsahuje 2 gramy vlákniny, která společně s vodou podporuje plnost a snižuje chuť k jídlu.

Sladký meloun můžete přidat do salátu, osvěžujícího smoothie, jogurtu i exotické salsy.

11. Broskev

Obsah vody: 89 %

Broskve patří mezi velmi výživné a vysoce hydratační druhy ovoce. Většinu váhy tvoří voda v kombinaci s vlákninou a důležitými vitaminy a minerálními látkami, včetně vitaminu A, vitaminu C, vitaminů skupiny B a draslíku.

Broskve chutnají výborně s jogurtem či tvarohem. Hodí se také do ovocných a zeleninových salátů. V létě je můžete zkusit ogrilovat společně s ananasem.

12. Pomeranč

Obsah vody: 88 %

Pomeranče poskytují organismu řadu zdravotních výhod. Kromě vysokého množství vody obsahují vlákninu, vitamin C a draslík posilující imunitní systém.

Studie ukázala, že jsou pomeranče bohaté také na antioxidanty včetně flavonoidů. Zabraňují poškození buněk snižováním zánětlivosti v těle.

Pomeranče jsou společně s ostatními citrusy ideální k odšťavnění. Vychutnat si je ale můžete také v ovocném salátu.

13. Bílý jogurt

Obsah vody: 88 %

Plnotučný bílý jogurt obsahuje spoustu vody i živin, které posilují zdraví. Velký význam má především vápník, fosfor a draslík – minerální látky podporující zdraví kostí.

Studie ukázala, že pravidelná konzumace jogurtu podporuje hubnutí, a to díky vysokému obsahu vody a bílkovin, které mají schopnost snižovat chuť k jídlu.

Chcete-li naplno využívat všech výhod jogurtu, jezte pouze ty neochucené bez obsahu přidaného cukru.

Kde ještě najdete spoustu vody?

potraviny s vysokým obsahem vody
  • Zelí
  • Špenát
  • Brokolice
  • Ředkvičky
  • Mrkev
  • Lilek
  • Brambory
  • Ananas
  • Kiwi
  • Jablko
  • Grapefruit
  • Tvaroh

Z tekutin:

  • Odstředěné mléko
  • Kokosové mléko
  • Sójové mléko
  • Polévky

Kdy a jak zvýšit příjem vody?

Dostatečnou hydrataci většinou můžete snadno udržet usrkáváním čisté vody v průběhu celého dne a konzumací vysoce hydratujících potravin. Vyšší příjem vody však potřebujete při cvičení a zvýšeném pocení, během horkých letních dnů, v případě zdravotních potíží a během těhotenství či kojení.

Optimálně hydratované tělo udržíte rovněž omezením příjmu slaných potravin, nechvalně známých odvodňujícími účinky. Patří sem hlavně jídla z rychlého občerstvení, uzená masa, konzervované potraviny a různé slané pochutiny.

Nejste si jisti, jestli pijete dost?

Zapisujte si zhruba 3 až 7 dní všechno, co sníte a vypijete. Nepřidávejte si, nesnažte se v tyto dny jíst a pít zdravěji – chovejte se stejně jako vždycky. Vás praktický lékař nebo výživový poradce váš záznam zhodnotí a doporučí další kroky.

Šárka Jirchářová

Šárka Jirchářová

Mým velkým koníčkem je vaření a pečení. Nepříjemné střevní onemocnění mě přivedlo na dietu Low-FODMAP, která ve světě sklízí velké úspěchy. Ulehčuje život mnoha lidem se syndromem dráždivého tračníku. Nedostatek informací v našich končinách mě přivedl k psaní vlastního blogu www.lowfodmapdieta.cz.

Nenechte si ujít

reklama
Slevový kupon -10 % na produkty Blendea.cz -10 %
Slevový kupon -10 % na produkty Blendea.cz
Blendea jsou prémiové doplňky stravy ze superpotravin pro podporu vaši energie a vitality.

Zobrazit další slevové kupony →

Už jste ochutnali Zdravou jednohubku?

Každý všední den jeden tip pro lepší zdraví a snadnější hubnutí ve vaší emailové schránce.

Dejte si Zdravou jednohubku spolu s dalšími 4 562 čtenáři.

Varování: Po požití Zdravé jednohubky můžete být chytřejší a zdravější. Když vám přestane chutnat, můžete se kdykoli odhlásit.

reklama