V létě chce každý z nás v kuchyni trávit co nejméně času. Horko si žádá jednoduché, zdravé a svěží recepty. Jedním z nich je domácí celozrnná tortilla plněná zeleninou a masem.
Oproti kupované obsahuje domácí tortilla jen kvalitní suroviny a žádný palmový olej či zahušťovadla. A cenově vyjde také lépe.
Obsah článku:
Domácí celozrnná tortilla (cca 4 porce)
Ingredience na 6 až 7 placek
- 125 g hladké mouky
- 125 g špaldové celozrnné mouky
- 60 ml vlažné vody
- 50 ml olivového oleje
- 1 kávová lžička kypřicího prášku bez fosfátů
- 3 kávové lžičky chia semínek
- Špetka soli
Postup přípravy tortilly:
- Všechny ingredience nasypte a nalijte do mísy od robotu, zvolte nástavec typu hák a nechte robota zpracovat elastické těsto.
- Poté těsto rozdělte na 6 až 7 stejně velkých kousků.
- Vyválejte je na pomoučené ploše do tenkých placek.
- Větší pánev dejte na plotnu a rozehřejte ji.
- Na rozehřáté pánvi opékejte chvilinku placky na sucho z obou stran.
- Ve chvíli, kdy se začne nafukovat, je čas tortillu obrátit. (Nenechte ji na plotně moc dlouho, aby po vychladnutí neztvrdla.)
Ingredience na náplň
- 400 g grilovaného masa (např. kuřecí prsa či vepřová pečeně)
- 200 g ledového salátu
- 20 kousků cherry rajčátek
- 2 polévkové lžíce majonézy
- 4 polévkové lžíce jogurtu
- Hrst čerstvé listové petrželky
Postup přípravy náplně:
- Maso nakrájejte na tenké plátky.
- Ledový salát důkladně omyjte a nakrájejte na nudličky.
- Omyjte i cherry rajčátka a nakrájejte je na půlky.
- V misce smíchejte majonézu s jogurtem a posekanou petrželkou.
TIP: Servírujte tak, že na placku nejprve navrstvíte salát s rajčátky a na ně plátky masa. Zakápněte je omáčkou. Tortillu přeložte a můžete podávat.