RECEPT: Celerové hranolky s pikantním dipem

Na podzim a v zimě bývá výběr zeleniny chudší – zůstává hlavně ta kořenová. Ale nebojte: i z mála jdou vykouzlit zázraky. Celerové hranolky si zamilují i ti, kdo doteď tomuto afrodiziaku neholdovali.

Celer má antibakteriální účinky, posiluje imunitu, dezinfikuje sliznice, zbavuje přebytečné vody, čímž pomáhá s hubnutím….A tak bychom mohli pokračovat ještě dlouho. Zkrátka a dobře: Nezatracujte celer jen kvůli výraznému aromatu. Právě jemu vděčí za většinu blahodárných účinků. Vyzkoušejte jeden z nejoblíbenějších receptů!

Celerové hranolky s pikantním dipem

Ingredience na 2 porce:

Celerové hranolky

Pikantní dip

celerové hranolky

Postup:

  1. Troubu předehřejeme na 170 stupňů.
  2. Celer ostrouháme a nakrájíme na tenké špalíčky.
  3. Přendáme jej do mikrotenového sáčku, dochutíme solí, uzenou paprikou a kapkou olivového oleje.
  4. Sáček důkladně zavážeme, protřepeme a rukama promneme, aby se každý kousek celeru obalil kořením a olejem.
  5. Pak už jen vysypeme na pečicím papírem vyložený plech.
  6. Pečeme asi 30 minut. Občas promícháme.
  7. Na dip jednoduše prošleháme tahini pastu se sambal oelek, olivovým olejem, citrónovou šťávou a vodou. Dochutíme nasekanými rajčaty, česnekem a solí.

Celerové hranolky si vychutnáte teplé i studené. Hodí se jako rychlá svačinka pro hosty, nebo zdravý mls u televize.

TIP: Hranolky se báječně hodí také do celerové polévky. Pokud by vám zbyl dip, využijte jej třeba do sendvičů nebo zeleninového salátu jako součást zálivky…

Přejeme dobrou chuť!