Na podzim a v zimě bývá výběr zeleniny chudší – zůstává hlavně ta kořenová. Ale nebojte: i z mála jdou vykouzlit zázraky. Celerové hranolky si zamilují i ti, kdo doteď tomuto afrodiziaku neholdovali.
Celer má antibakteriální účinky, posiluje imunitu, dezinfikuje sliznice, zbavuje přebytečné vody, čímž pomáhá s hubnutím….A tak bychom mohli pokračovat ještě dlouho. Zkrátka a dobře: Nezatracujte celer jen kvůli výraznému aromatu. Právě jemu vděčí za většinu blahodárných účinků. Vyzkoušejte jeden z nejoblíbenějších receptů!
Obsah článku:
Celerové hranolky s pikantním dipem
Ingredience:
Celerové hranolky
- 1 celer
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky uzené papriky
- 1 lžička olivového oleje
Pikantní dip
- ¼ hrnku tahini pasty
- 1 lžička sambal oelek
- 2 lžičky olivového oleje
- Šťáva z ½ citrónu
- ¼ hrnku vody
- Cca 5 sušených rajčat
- 1 stroužek česneku
- Sůl dle chuti
Postup:
- Troubu předehřejeme na 170 stupňů.
- Celer ostrouháme a nakrájíme na tenké špalíčky.
- Přendáme jej do mikrotenového sáčku, dochutíme solí, uzenou paprikou a kapkou olivového oleje.
- Sáček důkladně zavážeme, protřepeme a rukama promneme, aby se každý kousek celeru obalil kořením a olejem.
- Pak už jen vysypeme na pečicím papírem vyložený plech.
- Pečeme asi 30 minut. Občas promícháme.
- Na dip jednoduše prošleháme tahini pastu se sambal oelek, olivovým olejem, citrónovou šťávou a vodou. Dochutíme nasekanými rajčaty, česnekem a solí.
Počet porcí: 2
Celerové hranolky si vychutnáte teplé i studené. Hodí se jako rychlá svačinka pro hosty, nebo zdravý mls u televize.
TIP: Hranolky se báječně hodí také do celerové polévky. Pokud by vám zbyl dip, využijte jej třeba do sendvičů nebo zeleninového salátu jako součást zálivky…
Přejeme dobrou chuť!