BezHladovění.cz

Typologie postavy – jablko vs. hruška

Souvislost mezi tvarem těla, rozmístěním tělesného tuku a zvýšeným výskytem určitých zdravotních problémů, prokázaly již desítky výzkumů.

Nadváha, potažmo obezita, jsou jedny z nejvíce rozšířených chorob a také neopomenutelnými činiteli při vzniku dalších závažných onemocnění (srdeční infarkt, cukrovka 2. typu, vysoký krevní tlak, spánková apnoe – zástava dechu během spánku).

Vědecké výzkumy se především zabývají tvarem postavy a rozmístěním tuku v těle v přirovnání k „typu jablko“ nebo „typ hruška“.

Jaký typ postavy jste?

Typ jablko (označovaný též jako obezita horního typu, mužského typu) charakterizuje ukládání tuku v oblasti břicha, zejména uvnitř břicha okolo vnitřních orgánů (játra, ledviny, slinivka břišní, střevo). Zmnožení tuku v této oblasti výrazně zvyšuje riziko předčasného úmrtí a negativně ovlivňuje hustotu kostí. Rozvoj ovlivňují nejen dědičné faktory (genetika), ale i přejídání, malá pohybová aktivita, konzumace alkoholu a stres.

Typ hruška (označovaný též jako obezita ženského typu) se vyznačuje přibíráním tuku zejména na hýždích a bocích. Některé nové studie vymýtily předsudek o obecně menších rizicích tohoto typu postavy před typem jablko. Zjistilo se, že pokud je osoba s typem postavy hruška obézní, čelí obdobnému riziku jako osoba typu postavy jablko!

Na co dát pozor?

Ať jste typ hruška a tuk se vám ukládá především pod kůži v dolních partiích, či jste typ jablko a tuk se vám shromažďuje spíše okolo vnitřních orgánů břicha, ukládání tuku je vždy v  přiměřeném množství relativně neškodné! Naopak tuk má v těle ochranou funkci. Při pohybu chrání před otřesy, při výkyvech počasí vyrovnává teplotní rozdíly.

Přestože má tuk v našem těle nedocenitelnou úlohu, je nutné hlídat si zdravou tělesnou hmotnost. Obecně, ve vyšším věku u obou pohlaví a u žen zvláště po menopauze, vedou změny v organismu k nárůstu ukládání tuků. Každá postava se pojí s jistými zdravotními riziky. Odhalení typu postavy, který vás charakterizuje, vám řekne, jaká rizika vám hrozí. Orientační míru zdravotního rizika lze vypočítat jednoduchým poměrem pas/boky, tzv. WHR (waist to hip ratio).

Posouzení zdravotního rizika poměrem pas/boky (WHR)

V posledních letech se poměr pas/boky ukázal být vhodnějším měřítkem pro určení zdravotních rizik než BMI (body mass index). K posouzení zdravotního rizika se v současnosti nejběžněji využívá poměr pas/boky (WHR). Pro dosazení si musíme krejčovským metrem změřit pas, což je dáno polovinou vzdálenosti mezi horním okrajem pánevní kosti a dolním okrajem spodního žebra. U mužů by hodnota neměla překročit 94 cm a 80 cm u žen, vyšší hodnoty jsou považovány za rizikové. Obvod boků zjistíme jednoduše vodorovným měřením přes bod největšího vyklenutí hýždí. Rizikovou obezitu typu jablko představuje hodnota vyšší než 0,95 u mužů a 0,85 u žen.

Pro jednoduché zjištění můžete využit naší WHR kalkulačku, kterou najdete na této adrese: http://www.bezhladoveni.cz/whr-index/.

WHR ženy WHR muži Typ postavy
< 0,75 < 0,85 Typ hruška
0,75-0,80 0,85-0,90 Rovnoměrné rozložení tuku
0,8-0,85 0,90-0,95 Spíše typ jablko
> 0,85 > 0,95 Typ jablko

Doporučení

Pohybová aktivita násobí příznivý vliv dietního režimu na zmenšení obvodu pasu. Chcete-li tedy zhubnout v pase a snížit své zdravotní riziko, vyžaduje to nejen úpravu jídelníčku, ale ideálně i sportovní činnost! U zvýšeného rizika se doporučuje zmenšit obvod pasu o 5-15%. Při obvodu pasu 113 cm to činí cca 6cm, to je bez debat přijatelný požadavek!

Mohlo by se zdát, že osoby s typem postavy hruška mají jisté výhody v nižším výskytu srdečně-cévních a dalších výše jmenovaných onemocnění. Ano, v jistém slova smyslu je to pravda. Situace se ale mění, když dotyčná osoba přibere. Obezita je totiž pro rozvoj jmenovaných nemocí daleko významnějším faktorem než tvar postavy! Proto uděláte nejlépe, budete-li si hlídat váhu průběžně, předejdete nadváze, resp. obezitě, a s tím spojenými možnými zdravotními komplikacemi. Odhalením vašeho typu postavy můžete zjistit, která zdravotní rizika vám hrozí.

Ing. Tereza Pechová

Ing. Tereza Pechová

Vždy jsem tíhla k dobrému jídlu a trávení času v přírodě při nejrůznějších sportovních aktivitách. Právě zájem o zdravý životní styl a zjištění, na kolik je naše zdraví ovlivněno tím co jíme, mě přivedlo k absolvování oboru Nutriční terapie.

reklama