BezHladovění.cz

Jak by mělo vypadat sestavování jídelníčku na míru?

Individuální jídelníček z pohledu odborníků

Jídelníček by měl být vždy šitý na míru.  Rozhodnete-li se nechat si poradit od odborníků (nutriční terapeuti, lékaři), dejte si pozor na poradny, kde vám „předhodí“ za těžké peníze univerzální jídelníček.

Každý potřebuje alespoň minimální úpravu. Nikomu nepracuje trávicí trakt úplně totožně a všichni nemáme ty stejné jídelní preference! Ideálním východiskem by měl být kompromis mezi klientem a odborníkem, směřující k oboustranné spokojenosti.

Před sestavením jídelníčku se musí brát samozřejmě zřetel na zdravotní stav klienta! Bez výsledků laboratorních testů od lékaře by mohlo dojít k závažným zásahům do těla. Poradce, který neví, že například sestavuje jídelníček osobě s celiakií (= přecitlivělost na lepek, obsažen v mnoha druzích obilí, aby vymizely příznaky, musí se držet celoživotní bezlepková dieta), může nevědomky prohlubovat onemocnění a zhoršit tak stav klienta.

Sestavení individuálního jídelníčku není pouze o výpočtu adekvátního množství hlavních živin (proteiny, tuky, sacharidy). Dochází zde k součtu dalších faktorů a ani přesto nelze úplně zaručit, jak naše tělo ve skutečnosti zareaguje, a že nebude nutné jídelníček poupravit.

Jak by se mělo v sestavování postupovat

Na první schůzce jde z pravidla o seznámení se s klientem. Uděláme si jistý obrázek o tom, jaké jsou jeho představy, zhodnotíme, jak jsou reálné a jak se bude dále postupovat. Vše se odvíjí od zjištěných informací pomocí tzv. nutriční anamnézy (viz. dále),  změření BMI (body mass index), procenta tělesného tuku a z laboratorního vyšetření krve, atd.

Závěrem první schůzky bude vyzvání klienta k zaznamenávání přijaté potravy během dne. Nejčastěji se žádá o průběžný záznam z alespoň 5 dní, z čehož jsou dva dny víkendové a zbytek dní všedních. Je tomu proto, že se o víkendu obvykle stravujeme odlišněji od pracovního týdne.

Na dalších schůzkách se klient poučí o zásadách správného stravování a obdrží svůj jídelníček na míru, který se popřípadě ještě upraví. Posléze se vše odvíjí od reakce těla na stanovený dietní režim. Půjde-li to podle představ, klient dosáhne svého cíle pod dohledem odborníka a vyvaruje se častým lidovým chybám (hladovění, tukožroutské polévky, nejí žádné sacharidy).

Nutriční anamnéza

Skrze nutriční anamnézu zjišťujeme klientovy změny tělesné hmotnosti v poslední době, jestli došlo k velkým váhovým výkyvům a co by mohlo být příčinou. Ptáme se na stravovací zvyklosti, co klienti rádi konzumují a naopak, co by nechtěli, aby se v jejich budoucím na míru vystaveném jídelníčku objevilo. Opomenout tento dotaz by bylo značně kontraproduktivní.

Jídelníček, kde klient nejí polovinu pokrmů, ač sebevíc zdravých, není vyhovující. Pro každou potravinu lze s trochou snahy najít dobrou alternativu. Dotazujeme se na potravinové alergie, tedy potraviny, které mohou způsobit vyrážku, zažívací obtíže, atd. Pokud klient konzumuje alkohol (kaloricky vydatný nápoj), byť příležitostně, započítává se to do energetického příjmu. Proto se tento údaj také bere v potaz.

Mezi další dotazy podrobné nutriční anamnézy patří: změny chuti k jídlu, změna konzumovaného množství potravy v poslední době, nechutenství. Je dost pravděpodobné, že takovéto výkyvy souvisí s psychickým náporem či obtížným životním obdobím. Dále je velmi důležité zjistit úroveň pohybové aktivity.

Klinická vyšetření

Pod pojmem klinická vyšetření se skrývá změření  BMI, zjištění poměru tělesného tuku, svalové hmoty a vody v procentech. Realizuje se pomocí specializovaného přístroje, který je základem pro nutriční poradny.

Rozložení tělesného tuku zjišťujeme pomocí měření obvodu pasu a porovnávání zjištěných hodnot s hodnotami referenčními. Tento údaj slouží jako ukazatel rizika vzniku např. srdečně-cevních onemocnění, která mohou být komplikací obezity. Hromadné ukládání tuků v oblasti stehen a boků představuje menší relativní riziko než ukládání tuků kolem břišních orgánu. Jedná se o tzv. mužský typ obezity. Výživový specialista v takové situaci ví, jak má zareagovat a co naopak klientovi nedoporučovat!

Záznam jídelníčku

Slouží k vyhodnocení vaší doposud běžné stravy. Klienti nemají často pojem o tom, že by jejich tělo strádalo. Až analýza jídelníčku odkryje možné nedostatky. Nedostatek bílkovin, přemíra tuků a cholesterolu ve stravě, málo vitaminu C a jiné. Pokud je to možné, zapisujte jídla co nejpřesněji!

Jedině tak se výsledek co nejvíce přiblíží realitě. Ze „záznamového deníku“ se dá odvodit spousta užitečných informací, které odborníkům přes výživu značně pomohou. Zapisujte si dobu jídla, množství požité potravy v gramech/kusech/odhadem, nezapomeňte na pitný režim (důležité je napsat i jaký typ nápojů pijete, např. slazená káva s dvěma kostkami cukru). Mějte deník vždy po ruce, abyste na něco nezapomněli. Vyhodnocení probíhá následovně ve speciálních potravinových databázích, které jsou stále aktualizovány.

Proces vytváření

V této fázi již víme, jaké váhy chce klient dosáhnout (redukce váhy nebo váhový přírůstek). Víme stupeň jeho fyzické aktivity. Vypočítali jsme pomocí BMI, jaká by byla ideální váha a kolik kilogramů by bylo tedy vhodné nabrat/shodit. Vyjde nám množství energie v Kj/kcal na den, které musíme rozdělit správným poměrem mezi hlavní živiny. Dbát na dostatek sacharidů, tuků, bílkovin, vlákniny. Neopomíjet ani jednu složku.

Nutriční specialista volí jídelníček tak, aby změny měly trvalý ráz. Zavedení jídelníčku s velmi nízkým příjmem energie, vede akorát k dočasnému efektu. Tělo se naučí energii ukládat a jsme tam, kde jsme začali. Ten kdo více experimentoval s dietami, musí počítat s komplikovanějším pomalejším průběhem.  Nutriční specialisté se snaží vést klienty ke konzumaci zdravější stravy a zdravějšímu životnímu stylu obecně.

Reference

  • STARNOVSKÁ, Tamara a Eva CHOCENSKÁ. Nutriční terapie. 1. vyd. Praha: Galén, 2006, 39 s. Edice CARE.
  • MAREK, Antonin. Plánování jídelníčků prakticky, s ohledem na automatizované vyhodnocení stravy z hlediska správné výživy. Výživa a potraviny: časopis Společnosti pro výživu. 1999, roč. 54, č. 6.
  • STARNOVSKÁ, Tamara. Nutriční péče. Practicus. 2010, roč. 9, 4-Supl.
Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Tereza Pechová

Tereza Pechová

Vždy jsem tíhla k dobrému jídlu a trávení času v přírodě při nejrůznějších sportovních aktivitách. Právě zájem o zdravý životní styl a zjištění, na kolik je naše zdraví ovlivněno tím co jíme, mě přivedlo k absolvování oboru Nutriční terapie.

Share via
Send this to a friend