Špízy z mletého hovězího masa s guacamole

Hledáte předkrm nebo pohoštění do chladného počasí? Vyzkoušejte teplé masové špízy se směsí koření adžika. Pochází z gruzínské kuchyně. Chuť špízů skvěle doplní lahodná omáčka guacamole, která je už nám přece jen daleko známější.

Množství
Celkový čas50 minut

Ingredience

Na špízy
 500 g mletého hovězího masa
 2 menší cukety
Na guacamole
 1 měkké avokádo
 šťáva z poloviny limety
 1 středně velké rajče
 1 šalotka nebo ½ menší cibule
 ½ lžíce nadrobno pokrájeného koriandru
reklama
popis

Kuchařka: Jíme zdravě a pečeme s láskou

  • Přes 90 odlehčených receptů na zdravější pečení
  • Chytrá tabulka alternativ na úpravu rodinných receptů
  • Recepty bez cukru, které budou chutnat sladce
  • Recepty pro alergiky na laktózu i mléčnou bílkovinu
  • Vyzkoušené bezlepkové pečení i pro začátečníky
  • Suroviny koupíte v běžném supermarketu
  • Upečeno jednoduše a rychle
  • Průměrná cena porce je 25 Kč
  • Objednejte si kuchařku dnes, zadejte při objednávce kód "EHUB13" a získáte od nás navíc 13 % slevu
Zobrazit ukázku plnou skvělých receptů

Postup

1

Mleté hovězí maso promíchejte se směsí koření. Pokud máte adžiku bez soli, přidejte do masa cca 1 plnou lžičku koření a půl lžičky soli.

2

Z masa tvarujte 2 druhy kuliček – jedna polovina bude o velikost menšího ping pongového míčku, druhá kulička bude velká asi jako necelá polovina té větší.

3

Větší kuličky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a přendejte do trouby vyhřáté na 200 °C (horkovzduch). Pečte 10 minut.

4

Mezitím cuketu nakrájejte pomocí škrabky na plátky. Potřete olejem, osolte a opepřete (bude stačit z jedné strany).

5

Předpečené masové koule napíchněte na párátko a posuňte vidličkou. Vezměte jeden nebo dva plátky cukety a srolujte do hada, napíchněte na párátko a připíchněte ještě menší kuličku.

6

Vraťte na plech, strčte do trouby a pečte dalších 10 minut.

7

Avokádo vyškrábejte ze slupky, zakápněte limetou a rozmačkejte vidličkou. Rajčata bez semen nakrájejte na drobné kostičky. Cibuli nakrájejte najemno. Zeleninu, římský kmín, koriandr, nakrájené chilli a sůl přidejte k avokádu a promíchejte.

8

Podávejte se špízy. Pro větší potěšení můžete servírovat s tortilla chipsy.

Typ jídlaZpůsob přípravyStravovací styl, ,
Jak vám chutnalo?

Suroviny

Na špízy
 500 g mletého hovězího masa
 2 menší cukety
Na guacamole
 1 měkké avokádo
 šťáva z poloviny limety
 1 středně velké rajče
 1 šalotka nebo ½ menší cibule
 ½ lžíce nadrobno pokrájeného koriandru

Postup

1

Mleté hovězí maso promíchejte se směsí koření. Pokud máte adžiku bez soli, přidejte do masa cca 1 plnou lžičku koření a půl lžičky soli.

2

Z masa tvarujte 2 druhy kuliček – jedna polovina bude o velikost menšího ping pongového míčku, druhá kulička bude velká asi jako necelá polovina té větší.

3

Větší kuličky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a přendejte do trouby vyhřáté na 200 °C (horkovzduch). Pečte 10 minut.

4

Mezitím cuketu nakrájejte pomocí škrabky na plátky. Potřete olejem, osolte a opepřete (bude stačit z jedné strany).

5

Předpečené masové koule napíchněte na párátko a posuňte vidličkou. Vezměte jeden nebo dva plátky cukety a srolujte do hada, napíchněte na párátko a připíchněte ještě menší kuličku.

6

Vraťte na plech, strčte do trouby a pečte dalších 10 minut.

7

Avokádo vyškrábejte ze slupky, zakápněte limetou a rozmačkejte vidličkou. Rajčata bez semen nakrájejte na drobné kostičky. Cibuli nakrájejte najemno. Zeleninu, římský kmín, koriandr, nakrájené chilli a sůl přidejte k avokádu a promíchejte.

8

Podávejte se špízy. Pro větší potěšení můžete servírovat s tortilla chipsy.

Špízy z mletého hovězího masa s guacamole
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Martina Lancingerová

Martina Lancingerová

Miluji přírodu a miluji vaření. A přesně to se snažím otisknout do svých receptů, kde vyzdvihuji úctu k bohatství přírody, lásku k jídlu a ke zdraví. Věřím, že když jdeme ruku v ruce s přirozeností a stavíme jídelníček na "čistých", tedy přirozených potravinách, děláme tím svému tělu obrovskou službu. Recepty, které vařím, jsou jednoduché a většinou rychlé, protože rychlou úpravou nezničíme cenné látky v potravinách a navíc nám zbývá čas i na jiné aktivity.

Nenechte si ujít