Špízy z mletého hovězího masa s guacamole

Hledáte předkrm nebo pohoštění do chladného počasí? Vyzkoušejte teplé masové špízy se směsí koření adžika. Pochází z gruzínské kuchyně. Chuť špízů skvěle doplní lahodná omáčka guacamole, která je už nám přece jen daleko známější.

Množství
Celkový čas50 minut

Ingredience

Na špízy
 500 g mletého hovězího masa
 2 menší cukety
Na guacamole
 1 měkké avokádo
 šťáva z poloviny limety
 1 středně velké rajče
 1 šalotka nebo ½ menší cibule
 ½ lžíce nadrobno pokrájeného koriandru
HeurekaDisclaimer

Sada 3 kuchařek s nejrychlejšími zdravými recepty


Chcete jíst zdravě, ale zároveň nechcete strávit hodiny vařením?

Tak přesně pro vás je sada kuchařek “Jíme zdravě a rychle”, ve které najdete ty nejrychlejší recepty ze surovin, které najdete v každém obchodě.

👨‍🍳👩🏻‍🍳 Zvládnete uvařit úplně každý recept levou zadní
⏱️ Vše budete mít snadno a rychle do 30 minut
😋 Zjistíte, že zdravé vaření může být jednoduché i velmi chutné
🍎🥦🥕 Nebudete trávit hodiny nákupy ingrediencí, vaříme z toho, co máte běžně doma

Postup

1

Mleté hovězí maso promíchejte se směsí koření. Pokud máte adžiku bez soli, přidejte do masa cca 1 plnou lžičku koření a půl lžičky soli.

2

Z masa tvarujte 2 druhy kuliček – jedna polovina bude o velikost menšího ping pongového míčku, druhá kulička bude velká asi jako necelá polovina té větší.

3

Větší kuličky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a přendejte do trouby vyhřáté na 200 °C (horkovzduch). Pečte 10 minut.

4

Mezitím cuketu nakrájejte pomocí škrabky na plátky. Potřete olejem, osolte a opepřete (bude stačit z jedné strany).

5

Předpečené masové koule napíchněte na párátko a posuňte vidličkou. Vezměte jeden nebo dva plátky cukety a srolujte do hada, napíchněte na párátko a připíchněte ještě menší kuličku.

6

Vraťte na plech, strčte do trouby a pečte dalších 10 minut.

7

Avokádo vyškrábejte ze slupky, zakápněte limetou a rozmačkejte vidličkou. Rajčata bez semen nakrájejte na drobné kostičky. Cibuli nakrájejte najemno. Zeleninu, římský kmín, koriandr, nakrájené chilli a sůl přidejte k avokádu a promíchejte.

8

Podávejte se špízy. Pro větší potěšení můžete servírovat s tortilla chipsy.

Typ jídlaZpůsob přípravyStravovací styl, ,
Jak vám chutnalo?

Suroviny

Na špízy
 500 g mletého hovězího masa
 2 menší cukety
Na guacamole
 1 měkké avokádo
 šťáva z poloviny limety
 1 středně velké rajče
 1 šalotka nebo ½ menší cibule
 ½ lžíce nadrobno pokrájeného koriandru

Postup

1

Mleté hovězí maso promíchejte se směsí koření. Pokud máte adžiku bez soli, přidejte do masa cca 1 plnou lžičku koření a půl lžičky soli.

2

Z masa tvarujte 2 druhy kuliček – jedna polovina bude o velikost menšího ping pongového míčku, druhá kulička bude velká asi jako necelá polovina té větší.

3

Větší kuličky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a přendejte do trouby vyhřáté na 200 °C (horkovzduch). Pečte 10 minut.

4

Mezitím cuketu nakrájejte pomocí škrabky na plátky. Potřete olejem, osolte a opepřete (bude stačit z jedné strany).

5

Předpečené masové koule napíchněte na párátko a posuňte vidličkou. Vezměte jeden nebo dva plátky cukety a srolujte do hada, napíchněte na párátko a připíchněte ještě menší kuličku.

6

Vraťte na plech, strčte do trouby a pečte dalších 10 minut.

7

Avokádo vyškrábejte ze slupky, zakápněte limetou a rozmačkejte vidličkou. Rajčata bez semen nakrájejte na drobné kostičky. Cibuli nakrájejte najemno. Zeleninu, římský kmín, koriandr, nakrájené chilli a sůl přidejte k avokádu a promíchejte.

8

Podávejte se špízy. Pro větší potěšení můžete servírovat s tortilla chipsy.

Špízy z mletého hovězího masa s guacamole
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Martina Lancingerová

Martina Lancingerová

Miluji přírodu a miluji vaření. A přesně to se snažím otisknout do svých receptů, kde vyzdvihuji úctu k bohatství přírody, lásku k jídlu a ke zdraví. Věřím, že když jdeme ruku v ruce s přirozeností a stavíme jídelníček na "čistých", tedy přirozených potravinách, děláme tím svému tělu obrovskou službu. Recepty, které vařím, jsou jednoduché a většinou rychlé, protože rychlou úpravou nezničíme cenné látky v potravinách a navíc nám zbývá čas i na jiné aktivity.

Nenechte si ujít