Pokud nepatříte mezi zaryté odpůrce sladkého, jistě si léto také spojíte s jednou z nejoblíbenějších dobrot – zmrzlinou. Pro naši smůlu je ale zmrzlina jedním z největších zabijáků štíhlé linie, na které jsme předchozí měsíce tolik dřeli.
Pokud si zmrzlinu opravdu v parných letních dnech nedokážete odpustit, zkuste se alespoň o něco lépe orientovat při jejím výběru. Sáhneme- li v regále po smetanové zmrzlině v kornoutu dozdobené kousky čokolády, rozhodně své figuře příliš nepřidáme.
Jestliže ale zvolíme malý nanuk z tvarohu nebo s ovocnou příchutí, nemusí být naše malá letní slabost poznat ani při dopínání kalhot na podzim.
Při výběru zmrzliny si vždy přečtěte na obale její výživové hodnoty a volte takové, které mají co nejnižší procento tuku a jednoduchých cukrů.
Pokud se energetickou hodnotou vejdete do limitu 200 kalorií, můžete takovou zmrzlinu pojmout třeba jako dopolední svačinu a nadbytečných kilogramů se bát nemusíte.
Obsah článku:
Připravte si výbornou zmrzlinu v pohodlí domova
Nejlépe však uděláte, když si zmrzlinu připravíte sami v pohodlí domova, protože jen tak si můžete být jisti, co všechno tato ledová dobrota obsahuje.
Hledáte-li recept na domácí zmrzlinu z jahod či jiného ovoce, vyzkoušejte například tento recept, který se skvěle hodí k vašemu zdravému životnímu stylu a navíc je i velmi chudý na zbytečné kalorie.
Nemusíte pořizovat nic jako drahý zmrzlinovač, tento recept hravě zvládnete i s tím nejobyčejnějším vybavením do kuchyně!
Ingredience:
- 500 g ovoce dle vlastního výběru – skvěle se hodí například jahody a jiné lesní ovoce, banán, broskve nebo meruňky
- Třtinový cukr dle uvážení
- 250 ml sladké smetany nebo mléka
- 1 bílý jogurt
- Šťáva z půlky citrónu
- Výkonný mixér a mrazák
Postup:
- Nejprve vybrané ovoce rozkrájíme na malé kousky a dáme do nádoby, kterou poté přesuneme do mrazáku.
- Ovoce asi po hodině až dvou vyndáme z mrazáku a lehce promícháme, aby se nám co nejméně slepovalo.
- Poté je dobré nechat ovoce v mrazáku co nejdéle (klidně přes noc), tak abychom z něj posléze mohli umixovat ledovou tříšť.
- Když máme ovoce dostatečně zmrznuté, přendáme ho do výkonného mixéru a postupně z něj mixujeme ledovou tříšť. Musíme dávat pozor, abychom mixér nerozbili, proto postupujme vždy velmi pomalu a opatrně.
- Jakmile máme rozmixovanou ledovou tříšť, přidáme do ní bílý jogurt a mléko nebo smetanu a dochutíme cukrem s citrónovou šťávou dle potřeby.
- Následně znovu směs mixujeme, dokud nám nevznikne hladká hmota.
- Teď už je naše zmrzlina hotová, stačí ji dát jen na další chvíli zamrazit a po hodině až dvou už si můžeme pochutnávat na skvělé domácí zmrzlině!
Tipy a triky
- Místo smetany můžeme použít nízkotučný tvaroh zředěný vodou nebo mléko, zmrzlina pak bude vláčnější a mnohem dietnější.
- Místo cukru můžeme použít med nebo javorový či agávový sirup. Tyto náhražky obyčejného cukru obsahují kromě energie i nutričně hodnotné látky, prospějeme tak i svému zdraví.
- Pokud jste diabetik, rozhodně můžete použít i umělé sladilo. Volte však co nejpřírodnější alternativy, nejvhodnější volbou bude sladidlo získané z rostliny stévie.
- Pokud chcete do domácí zmrzliny vnést trochu exotiky, dochuťte směs kokosem, skořicí, mátou, anebo nastrouhaným zázvorem. Uvidíte, jak kouzelné kombinace se dají vytvořit!
- Jestliže nemáte natolik výkonný mixér, aby rozmixoval již zmrazené ovoce, můžete si předem připravit směs z rozmačkaných jahod, banánu nebo jiného ovoce, do které místo smetany či mléka přidáte tvaroh. Po dochucení této směsi ji stačí dát na pár hodin do mrazáku a domácí zmrzlina je na světě! Počítejte však vždy s poněkud odlišnější konzistencí než mají zmrzliny kupované.
- Zmrzlinu zkuste naplnit do speciálních formiček, které se dají dnes zakoupit téměř všude. Poté už jen stačí zapíchnout do středu nástavec na držení a zdravým domácím nanukem můžete pohostit třeba kamarády vašich ratolestí.
- Nemáte-li na přípravu zmrzliny čas vůbec, zkuste rozpůlit vyzrálejší banán, do jeho středu zasuňte těsně k sobě tři špejle a dejte na nějakou dobu do mrazáku. Po několika hodinách se nestačíte divit, jak skvěle dokáže speciální banánový nanuk nahradit obyčejnou sladkou zmrzlinu!