BezHladovění.cz

Zdravý jídelníček pro podporu jater

Potíže s játry často probíhají zcela bez příznaků až do chvíle, kdy vás lékař pošle na krevní odběry a zjistí přesné hodnoty jaterních enzymů. Zdraví jater můžete podpořit vhodně sestaveným jídelníčkem.

Testované jaterní enzymy

  • Alaninaminotransferáza (ALT)
  • Aspartátaminotransferáza (AST)
  • Gamaglutamyltransferáza (GGT)
  • Alkalickáfosfatáza (ALP)
  • Bilirubin

Nejčastější důvody zvýšených jaterních testů

ALT

Pokud se zvýší v krvi hodnoty ALT, důvodem může být onemocnění jater (např. virová hepatitida) či nepatrné poškození jaterních buněk. Za vyšší hodnoty ALT někdy může i zvýšená fyzická zátěž nebo nedostatečný příjem vitaminu B6 ve stravě.

Běžné hodnoty ALT

  • muži do 0,80 μkat/l
  • ženy do 0,60 μkat/l

AST

Enzymy AST se nachází v játrech, srdečním a kosterním svalu, ledvinách, slinivce i v červených krvinkách. Zvýšená hladina AST značí poškození jaterních buněk, dlouhotrvající fyzickou námahu, nadměrné popíjení alkoholu, kouření, užívání některých léků, nepřiměřené nabírání na váze nebo nastupující srdeční infarkt.

Běžné hodnoty S-AST

  • muži do 0,85 μkat/l
  • ženy do 0,60 μkat/l

GGT

Enzym GGT pracuje nejen v játrech, ale také ve žlučových cestách, ledvinách a slinivce. Vysoké hodnoty značí poškození jater nadměrným popíjením alkoholu, poruchy odtoku žluče, případně užívání některých léků ze skupiny barbiturátů.

Běžné hodnoty fS-GGT

  • muži 0,14–0,84 μkat/l
  • ženy 0,14–0,68 μkat/l

ALP

Pokud lékař v krvi objeví zvýšené hodnoty enzymu ALP, může se jednat o městnání žluči v játrech a žlučových cestách, onemocnění kostí nebo jater.

Běžné hodnoty ALP

  • dospělý člověk 0,66–2,2 µkat/l

Bilirubin

Zvýšená hladina bilirubinu může znamenat rozpad nadměrného množství krevních buněk a barviva, což se většinou děje při hemolytických onemocněních. Stejně tak může člověk trpět žloutenkou nebo jinou chorobou.

Běžné hodnoty bilirubinu

  • dospělý člověk 3–17 μmol/l (celkový bilirubin)

Nevhodné potraviny při jaterní dietě

  • sádlo a máslo
  • uzeniny a tučná masa
  • tučné mléčné výrobky
  • ostré koření
  • přemíra vajec
  • cibule
  • losos, makrela, kaviár
  • čerstvé pečivo
  • hrušky a bobuloviny
  • ořechy a mák
  • houby
  • sladkosti
  • alkohol
  • káva
  • perlivé nápoje
  • smažené pokrmy
  • ocet, kečup a hořčice

Jaterní funkce podporují

  • zastudena lisované oleje
  • libové maso (kuřecí, krůtí, rybí, telecí, hovězí a vepřové)
  • polotučné a nízkotučné mléčné výrobky
  • neostré koření a zelené bylinky
  • mrkev, celer, brokolice, rajčata, pórek, kadeřávek, čínské zelí, dýně, červená řepa, brambory
  • starší pečivo
  • rýže, těstoviny, jáhly, kuskus
  • ovoce kromě hrušek a bobulovin (hlavně banány, jablka, meruňky, broskve a citrusy)

Pondělí

Snídaně: Rýžová kaše s jablkem, čekankovým sirupem a špetkou skořice, čaj z ostropestřce

Svačina: Banán

Oběd: Kuřecí steak s celerovo-bramborovým pyré

Svačina: Nízkotučný jogurt s broskví

Večeře: Cizrna v rajčatové omáčce s těstovinami

Úterý

Snídaně: Pohanková palačinka s banánem a javorovým sirupem, čaj z ostropestřce

Svačina: Tapiokový pudink s mangem

Oběd: Tuňák pečený na citrónech a zelených bylinkách, vařený brambor

Svačina: Čerstvá pomerančová šťáva

Večeře: Rizoto s tofu, brokolicí, cuketou a rajčaty

Středa

Snídaně: Mugcake

Svačina: Sójový jogurt

Oběd: Těstoviny s hovězími nudličkami, cuketou, lilkem a pórkem

Svačina: Smoothie z banánu a grepu

Večeře: Hustá zeleninová polévka s řapíkatým celerem

Čtvrtek

Snídaně: Jáhlová kaše s nektarinkou a konopným semínkem, čaj z ostropestřce

Svačina: Hroznové víno

Oběd: Štika na páře s quinoovým salátkem

Svačina: Knäckebrot se sýrem typu žervé a zeleninou

Večeře: Kuskus s mozzarellou, pestem a kapary

Pátek

Snídaně: Opečený starší chléb s čerstvým sýrem a avokádem, čaj z ostropestřce

Svačina: Jablko

Oběd: Dušené libové vepřové s mrkví a bramborem

Svačina: Tvaroh s mandarinkou a chia semínky

Večeře: Gnocchi s cuketou a rýžovou smetanou

Sobota

Snídaně: Vafle s bílým jogurtem a domácí marmeládou, čaj z ostropestřce

Svačina: Domácí ananasová šťáva s pomerančem a limetkou

Oběd: Kuřecí maso s brokolicí, pórkem a bambusovými výhonky, rýže basmati

Svačina: Kefír, meruňka

Večeře: Dýňové rizoto s tymiánem

Neděle

Snídaně: Ovesná kaše s banánem a kakaem, čaj z ostropestřce

Svačina: Bezlepkový rebarborový koláč crumble

Oběd: Treska na páře s pečeným bramborem

Svačina: Meloun cantaloupe

Večeře: Salát z polníčku, čínského zelí a mrkve s citrónovou zálivkou, cottage sýr a chlebové krutonky

Váháte, která oblíbená jídla při jaterní dietě smíte? Obraťte se na zkušeného výživového poradce.

Přejeme dobrou chuť a pevné zdraví 🙂

Mgr. Šárka Jirchářová

Mgr. Šárka Jirchářová

Mým velkým koníčkem je vaření a pečení. Nepříjemné střevní onemocnění mě přivedlo na dietu Low-FODMAP, která ve světě sklízí velké úspěchy. Ulehčuje život mnoha lidem se syndromem dráždivého tračníku. Nedostatek informací v našich končinách mě přivedl k psaní vlastního blogu www.lowfodmapdieta.cz.

reklama