Maca, peruánský ženšen: Popis, složení, účinky, použití a recepty

Ve vysokých nadmořských výškách peruánských And roste rostlina známá jako maca peruánská. V současnosti patří mezi oblíbené superpotraviny. Její účinky však znali již staří Inkové, kteří ji používali k celkovému povzbuzení i léčbě některých chorob.

Co je maca peruánská a odkud pochází

Maca peruánská je rostlina původem pocházející z Peru, jak vyplývá z jejího názvu. Říká se jí také peruánský ženšen, protože svými účinky připomíná indický ženšen. Již staří Inkové macu uctívali pro schopnost podporovat energii, duševní jasnost a libido.

Je to odolná rostlina. Přirozeně roste ve vysokých nadmořských výškách okolo 3 500 metrů nad mořem i výše, tedy v místech, kde se většině rostlin nedaří. Nevadí jí ostré slunce, ani mrazy, přežije v extrémním suchu a zvládá běžné vysoké teplotní rozdíly mezi dnem a nocí.

Čerstvý kořen macy se vaří, peče, praží nebo se z něj připravuje polévka či fermentovaný nápoj maca chicha. Peruánci také macu suší a melou. Jemný prášek přidávají do těsta na chleba, koláče a sušenky. Listy macy lze používat při vaření podobně jako známější řeřichu.

Hlíznatý jedlý kořen vzhledem připomíná ředkev nebo řepu, chutí brambory. Je dlouhý až 20 centimetrů a v průměru mívá 2 až 10 centimetrů. Obsahuje velké množství účinných látek a mele se na jemný prášek, který se přidává do jídel, nápojů nebo se z něj vyrábí doplňky stravy: tablety, kapsle, případně extrakt z macy.

Další názvy, pod kterými je maca peruánská známá: řeřicha peruánská, maca horská, peruánský ženšen, peruánská viagra a latinsky lepidium meyenii nebo lepidium peruvianum

Druhy macy peruánské

Kořen macy může mít různou barvu i chuť. Rozlišují se bílé, žluté, růžové, červené, fialové, šedivé i černé druhy, které se kromě barvy a chuti mohou lišit i obsahem účinných látek. Za výživově nejpřínosnější bývá považována nejtmavší odrůda macy, která má dle některých odborníků nejsilnější účinky na lidský organismus.

  • žlutá maca údajně chrání kůži před poškozením ultrafialovým slunečním zářením.
  • červená maca je známá také jako peruánská viagra. Používá se při léčbě potíží se zvětšenou prostatou, za účelem posílení sexuální touhy, ale také jako prevence a podpůrná léčba osteoporózy,
  • černá maca (maca negra) může podporovat přirozenou tvorbu spermií, odborně spermatogenezi, zlepšovat paměť a latentní učení.

VÍTE, ŽE v Peru se pěstují hlavně brambory a maca? Tvoří základ stravy obyvatel v andských horách. Denně přijmou až 700 gramů macy.

druhy macy peruánské
Kořen může mít různou barvu.

Složení, účinky a dávkování peruánského ženšenu

Čerstvý kořen macy obsahuje ohromné množství celé řady nutričně významných látek, ať už se jedná o vitaminy, minerály, stopové prvky a další živiny.

Maca peruánská obsahuje:

Nutriční hodnoty ve 100 g prášku macy:

Energetická hodnota 325 kcal / 1361 kJ
Bílkoviny 10,2 g
Sacharidy 59 g
z toho cukry 29,5 g
Tuky 2,2 g
z toho nasycené 0,9 g
Vláknina 22,3 g
Vitamin C 286 mg
Vitamin B6 1140 µg
Vápník 2050 mg
Železo 16,6 mg
Zinek 5,9 mg

VÍTE, ŽE maca obsahuje 2× více vápníku než mléko, 3× více vitaminu C než pomeranč a 5× více železa než špenát?

Možné prospěšné účinky macy:

  • může podporovat funkce mozku a jeho kognitivní funkce, například paměť, 
  • užívá se pro zvýšení vitality a zlepšení vytrvalosti a sportovního výkonu, podporuje růst svalové hmoty a zlepšuje regeneraci po fyzické i psychické zátěži,
  • může posilovat imunitní systém,
  • údajně povzbuzuje sexuální touhu a používá se jako přírodní afrodiziakum,
  • může snižovat vysoký krevní tlak,
  • může být prospěšná pro endokrinní systém, kdy pomáhá obnovit normální funkce nadledvin, štítné žlázy, hypofýzy a hypotalamu,
  • může podpořit léčbu cukrovky, anémie, syndromu chronické únavy, osteoporózy, depresí, leukémie, rakoviny žaludku, tuberkulózy, AIDS a dalších chorob,
  • přispívá k hormonální rovnováze,
  • využívá se pro podporu plodnosti u žen a mužů,
  • mužům může pomoci při zvětšené prostatě i erektilní dysfunkci, může zlepšit kvalitu a počet počet spermií, podpořit erekci a zvýšit sexuální touhu,
  • u žen může obnovit hormonální rovnováhu, zmírnit menstruační problémy a zlepšit plodnost,
  • může zlepšovat sexuální dysfunkci žen užívajících antidepresiva,
  • může mírně zlepšit stavy doprovázející menopauzu,
  • může taktéž snižovat riziko postmenopauzální osteoporózy či sloužit jako prevence přírůstku hmotnosti u žen v přechodu,
  • také zlepšuje psychickou pohodu,
  • má energizující účinky a prohřívá organismus,
  • má adaptogenní účinky: podporuje duševní zdraví a zvyšuje odolnost organismu proti stresu.

Maca a lepší sportovní výkony

Patří k oblíbeným doplňkům stravy. Působí jako stimulant. Může zvyšovat pružnost svalových vláken a tím zlepšovat vytrvalost. Také se o ní hodně mluví ve spojení s otázkou budování svalové hmoty. 

Maca obsahuje aminokyseliny s rozvětveným řetězcem BCAA, leucin, isoleucin a valin, které jsou nezbytné právě pro budování svalové hmoty.

Před tréninkem se maca užívá běžně za účelem nabuzení a k podpoře sportovního výkonu a po cvičení kvůli lepší regeneraci. Tyto účinky potvrzuje i studie, v níž vytrvalostní cyklisté po dvou týdnech užívání macy zlepšili svůj výkon.

Maca a její vliv na ženské a mužské zdraví

Maca je také známá jako přírodní afrodiziakum a často se užívá při potížích s plodností a sexuálních funkcí obecně, kdy může zvýšit šanci na otěhotnění.

Vedle přírodního afrodiziaka a podpory plodnosti je maca prospěšná při menopauze, kdy zmírňuje její negativní projevy. Obecně u žen pomáhá obnovit hormonální rovnováhu, která je důležitá pro zdraví každé ženy.

Muži na mace vedle podpory sexuálních funkcí oceňují také její prospěšný vliv na sportovní výkon a budování svalů.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
10 přírodních afrodiziak v potravinách

Maca a zvyšování psychické odolnosti

Maca patří mezi adaptogeny a na psychiku člověka působí tak, že mírní negativní působení stresu a reguluje uvolňování stresových hormonů v nadledvinkách, zejména kortizolu. Rovněž příznivě působí na nervový a endokrinní systém a posiluje imunitu.

Doporučené denní dávkování macy

Běžně se doporučuje užívat 1 kávovou lžičku macy peruánské denně, což je cca 5 až 7 gramů prášku. Stačí ho rozmíchat s vodou, mlékem, džusem nebo přidat do ovesné kaše, pudinku a podobně (viz. recepty níže).

Maca je vhodná pro všechny, kdo:

  • chtějí zlepšit své sportovní výkony,
  • usilují o vyšší objem svalové hmoty na úkor tuku,
  • se cítí unavení a bez energie,
  • nezvládají nápor stresu,
  • pracují na lepší fyzické kondici,
  • snaží se snížit tělesnou váhu,
  • chtějí zlepšit kvalitu svého sexuálního života,
  • touží po dítěti,
  • jedí vyváženou a pestrou stravu a chtějí mít dostatek všech důležitých vitaminů a minerálů.
maca - doplněk stravy
Z kořene macy se získává jemný prášek, z něhož se vyrábí doplňky stravy.

Možné negativní účinky macy peruánské

S macou nejsou spojeny žádné prokázané negativní a vedlejší účinky. Při užívání doplňků stravy je vždy třeba respektovat doporučené dávkování a nepřekračovat jej. Výjimečně se může projevit alergie na macu v podobě svědění, vyrážky, kopřivky, případně nevolnosti.

Užívání macy peruánské není doporučeno těhotným a kojícím ženám z důvodu nedostatku výzkumů, které by potvrdily nezávadnost pro matku a její plod či dítě. Toto doporučení se týká všech doplňků stravy, není-li na nich vyloženě uvedeno, že jsou vhodné pro těhotné a kojící ženy. Jinak platí doporučení jakékoliv doplňky konzultovat s lékařem.

V případě dlouhodobého užívání léků nebo chronických onemocněních je nutné užívání macy vždy předem konzultovat s ošetřujícím lékařem.

Recepty s peruánským ženšenem i v naší kuchyni

V oblastech Peru a obecně jižní Ameriky se čerstvý kořen peruánského ženšenu konzumuje jako oblíbená příloha nebo přísada do polévek a omáček.

U nás je nepravděpodobné, že seženete macu v jiné podobě než jako jemný žlutý prášek či tablety. Prášek z macy, jenž se vyznačuje nasládlou a karamelovou chutí, jde využít i při vaření a to zejména při pečení a přípravě zdravých sladkých jídel. 

Peruánská maca se hodí zejména jako přísada do:

Pokud se vám podaří sehnat čerstvé listy macy, můžete je přidat do polévek nebo omáček. Čerstvý kořen připravíte podobně jako brambory, listy lze použít rovněž jako přílohu k masu i do zeleninových salátů. Oproti sušené variantě má čerstvá maca ostřejší hořčičnou chuť a proto se více než do moučníků hodí jako příloha k slaným pokrmům

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Zdravé kaše ke snídani: Jak kaši připravit a dobře ochutit

Recept na tradiční peruánský nápoj maca-chino

Suroviny:

  • 1 šálek mandlového mléka nebo mandlového másla 
  • 2 lžičky nepraženého kakaa
  • 1 lžička kokosového cukru nebo medu 
  • 1 lžička maca prášku 
  • 1 lžíce vody

Postup:

Kakao s kokosovým cukrem a macou promíchejte nebo prošlehejte ručním šlehačem se lžící vody a dolijte mandlovým mlékem. Krátce prošlehejte. Použijete-li mandlové máslo, nápoj bude krémovější. Přidejte však více vody, cca celý šálek.

Ovesné lívance s jablkem a macou

Suroviny:

  •  1 jablko
  •  1 šálek mléka
  •  ½ šálku ovesných vloček
  •  ½ lžíce sušené macy
  •  2 lžíce medu
  •  1 vejce

Postup:

Do misky vlijte mléko a v něm důkladně rozkvedlejte vajíčko. Přidejte špetku soli a vmíchejte ovesné vločky. Jablko nastrouhejte a spolu s macou přidejte do směsi. Nakonec vše dejte do mixéru a rozmixujte na hladké těsto. Je-li těsto příliš hutné, přidejte mléko. Na pánvi potřené kokosovými či jiným olejem připravte lívance. Podávejte s tvarohem a čerstvými jahodami či jiným ovocem.

Čokoládová pěna s macou

Suroviny:

  • 2 zralá avokáda
  •  ½ lžíce macy
  •  3 lžíce kakaa
  •  5 ks datlí
  •  2 lžíce medu
  •  špetka soli

Postup:

Datle nejprve zbavte pecek. Poté vše vložte do mixéru a rozmixujte na hladkou pěnu, kterou nechte vychladit. Podávejte jako úžasný dezert plný živin.

čokoládová pěna s macou
Milujete čokoládovou pěnu? Maca posune tenhle zážitek ještě o kousek výše.

Zázvorové koláčky sypané macou

Suroviny:

  • 150 g špaldové mouky
  • 50 g kukuřičné mouky
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 50 g hnědého cukru
  • 40 g kandovaného zázvoru
  • ½ balení sušeného droždí
  • sůl
  • 1 ks vejce
  • Lžička pomerančového extraktu
  • cca 2 lžíce sušené macy

Postup:

V jedné míse smíchejte obě mouky se lžící macy, droždím a špetkou soli. Ve druhé míse utřete máslo s cukrem a vejcem. Přidejte pomerančový extrakt a směs přilijte k sypké směsi. Polovinu jemně nasekaného zázvoru přidejte do mísy. Vypracujte hladké těsto a zabalte do fólie a dejte ho na 1 hodinu odležet do ledničky.

Zahřejte troubu na 180 °C. Těsto rozválejte na pomoučněném válu, vykrájejte kolečka nebo jiné tvary a pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby a pečte cca 12 až 15 minut dozlatova. Jak koláčky vytáhnete z trouby, posypte je zbylou macou a zázvorem.

Závěrečné shrnutí: Maca odstraní stres a zvýší chuť do života

Pokud stále nemáte s macou peruánskou zkušenosti a rádi byste si ověřili co její příznivé účinky dokážou, pořiďte si prášek. Přidat ho můžete například i jen jako příchuť do kávy či rozmíchat ve sklenici s vodou a citronem. 

 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Monika Šaríková

Monika Šaríková

Když jsem před léty studovala historii a literaturu, nenapadlo by mě, že se nakonec budu živit psaním. Jednoznačně nejradši se věnuji psaní o zdravém životním stylu. Miluji dobré jídlo, ráda vařím, ujetá jsem zejména na českou a asijskou kuchyni, zbožňuji přírodu a pohyb. Mezi mé velké sportovní lásky patří zejména běh, kolo, turistika a jóga :)

Nenechte si ujít