reklama
970x90-2-modif-1517685944.gif
BezHladovění.cz

Maca neboli peruánský ženšen v kuchyni

Maca peruánská roste ve vysokých nadmořských výškách peruánských And a její příznivé účinky na lidský organismus znali již staří Inkové. Pozitiva se odvíjí z úžasného nutričního složení této rostliny i zajímavé chuti.

Od kořene až po listy

Nejčastěji se z této rostliny využívá kořen, který může mít různá zabarvení i chuť. Za nejpřínosnější se považuje nejtmavší botanická odrůda maky, která má podle některých odborníků ty nejsilnější účinky na lidské tělo.

Kromě kořene se v kuchyni dají využívat i listy, které svojí chutí připomínají více známou řeřichu. Pokud tedy seženete maku v této formě, nebojte se ji využít v pokrmech třeba právě jako bylinu místo řeřichy.

Pozitivní účinky maky peruánské

  • Zlepšuje psychickou pohodu
  • Má afrodiziakální účinky na muže i ženy
  • Zlepšuje erekci
  • Léčí neplodnost
  • Má energizující účinky
  • Prohřívá organismus
  • Zlepšuje regeneraci po fyzické i psychické zátěži
  • Zlepšuje kognitivní funkce
  • Zvyšuje odolnost organismu proti stresu
  • Podporuje růst svalové hmoty

maca - podpora růstu svalové hmoty

Tip! Macu peruánskou si můžete objednat ZDE ->

Co maca obsahuje

Nejúčinnější čerstvé kořeny obsahují řadu nutričně významných látek, jakými jsou vitaminy skupiny B, ale i vitamin A, C a E. Najdeme zde i řadu biologicky hodnotných složek typu:

  • Aminokyseliny
  • Mastné kyseliny
  • Steroly
  • Třísloviny
  • Saponiny
  • Terpenoidy
  • Stopové prvky (železo, měď, vápník, draslík, hořčík, zinek,…)

Využití maky v naší kuchyni

V oblastech jižní Ameriky se čerstvý peruánský ženšen využívá jako oblíbená příloha či přísada do polévek a omáček.

V našich zeměpisných šířkách však seženeme maku spíše jako doplněk stravy v tobolkách či v prášku. Prášek z maky peruánské můžeme využívat i v kuchyni, a to například jako přísadu do moučníků.

maca - prášek

Prášek z maky kraluje sladkému mlsání

Kořen maky má po usušení a namletí jemně nasládlou karamelovou chuť, a tak se výborně hodí k přípravě zdravých sladkých jídel. Skvěle jej lze také využít jako přísada do:

Čerstvá maca do salátů i omáček

Pokud se zadaří, a seženete u nás listy maky nebo čerstvý kořen, využijte je do polévek či omáček. Čerstvá maca má totiž spíše ostřejší hořčičnou chuť, a proto se víc než do moučníků hodí jako přísada slaných pokrmů. Listy jsou ideální přílohoumasu i do salátů.

Pokud ještě nemáte s makou zkušenosti a chcete si ověřit, co její příznivé účinky dokážou, pořiďte si prášek z této superpotraviny. Přidat ho můžete například i jen jako příchuť do kávy či rozmíchat ve sklenici s vodou a citrónem.

Mgr. Sandra Figalová

Mgr. Sandra Figalová

Zdravý životní styl je mojí zálibou už delší dobu, kromě studia oboru Nutriční terapie na 1. lékařské fakultě se o výživu a sport zajímám i ve volném čase. Zastávám přístup, že každý jsme trochu jiný a máme jiné individuální potřeby, na které bychom měli brát vždy ohled.

reklama