BezHladovění.cz

Maca neboli peruánský ženšen v kuchyni

Maca peruánská roste ve vysokých nadmořských výškách peruánských And a její příznivé účinky na lidský organismus znali již staří Inkové. Pozitiva se odvíjí z úžasného nutričního složení této rostliny i zajímavé chuti.

Od kořene až po listy

Nejčastěji se z této rostliny využívá kořen, který může mít různá zabarvení i chuť. Za nejpřínosnější se považuje nejtmavší botanická odrůda maky, která má podle některých odborníků ty nejsilnější účinky na lidské tělo.

Kromě kořene se v kuchyni dají využívat i listy, které svojí chutí připomínají více známou řeřichu. Pokud tedy seženete maku v této formě, nebojte se ji využít v pokrmech třeba právě jako bylinu místo řeřichy.

Pozitivní účinky maky peruánské

  • Zlepšuje psychickou pohodu
  • Má afrodiziakální účinky na muže i ženy
  • Zlepšuje erekci
  • Léčí neplodnost
  • Má energizující účinky
  • Prohřívá organismus
  • Zlepšuje regeneraci po fyzické i psychické zátěži
  • Zlepšuje kognitivní funkce
  • Zvyšuje odolnost organismu proti stresu
  • Podporuje růst svalové hmoty

maca - podpora růstu svalové hmoty

Tip! Macu peruánskou si můžete objednat ZDE ->

Co maca obsahuje

Nejúčinnější čerstvé kořeny obsahují řadu nutričně významných látek, jakými jsou vitaminy skupiny B, ale i vitamin A, C a E. Najdeme zde i řadu biologicky hodnotných složek typu:

  • Aminokyseliny
  • Mastné kyseliny
  • Steroly
  • Třísloviny
  • Saponiny
  • Terpenoidy
  • Stopové prvky (železo, měď, vápník, draslík, hořčík, zinek,…)

Využití maky v naší kuchyni

V oblastech jižní Ameriky se čerstvý peruánský ženšen využívá jako oblíbená příloha či přísada do polévek a omáček.

V našich zeměpisných šířkách však seženeme maku spíše jako doplněk stravy v tobolkách či v prášku. Prášek z maky peruánské můžeme využívat i v kuchyni, a to například jako přísadu do moučníků.

maca - prášek

Prášek z maky kraluje sladkému mlsání

Kořen maky má po usušení a namletí jemně nasládlou karamelovou chuť, a tak se výborně hodí k přípravě zdravých sladkých jídel. Skvěle jej lze také využít jako přísada do:

Čerstvá maca do salátů i omáček

Pokud se zadaří, a seženete u nás listy maky nebo čerstvý kořen, využijte je do polévek či omáček. Čerstvá maca má totiž spíše ostřejší hořčičnou chuť, a proto se víc než do moučníků hodí jako přísada slaných pokrmů. Listy jsou ideální přílohoumasu i do salátů.

Pokud ještě nemáte s makou zkušenosti a chcete si ověřit, co její příznivé účinky dokážou, pořiďte si prášek z této superpotraviny. Přidat ho můžete například i jen jako příchuť do kávy či rozmíchat ve sklenici s vodou a citrónem.

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Mgr. Sandra Figalová

Mgr. Sandra Figalová

Zdravý životní styl je mojí zálibou už delší dobu, kromě studia oboru Nutriční terapie na 1. lékařské fakultě se o výživu a sport zajímám i ve volném čase. Zastávám přístup, že každý jsme trochu jiný a máme jiné individuální potřeby, na které bychom měli brát vždy ohled.

reklama