Tempeh je v Česku stále celkem neznámou potravinou. Vyrábí ze sójových bobů a je velmi zdravý. Pochutnejte si na něm třeba v těchto výborných nudlích!
Tempeh je nejen výborným zdrojem kvalitních bílkovin, ale také vápníku, fosforu a železa, a navíc neobsahuje cholesterol. Dá se jíst jen tak bez tepelné úpravy, ale výborný je i v polévkách, zeleninových směsích či právě jako náhrada masa v tomto receptu.
Rýžové nudle s tempehem, portobello a bambusovými výhonky
Ingredience:
- 480 g širokých rýžových nudlí
- 4 žampiony portobello
- Zázvor velikosti palce
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 chilli papričky
- 300 g bambusových výhonků z konzervy
- 200 g přírodního tofu
- 200 g marinovaného tempehu
- 6 polévkových lžic kvalitní sójové omáčky
- 3 polévkové lžíce rajčatového protlaku
- 1 kávová lžička lahůdkového droždí
- 70 g solených pražených arašídů
- 1 limetka rozkrojená na čtvrtky
- Řepkový olej
- Sůl
Postup:
- Cibuli, česnek i zázvor zbavte slupky a vše nakrájejte nadrobno.
- Chilli papričky také nasekejte nadrobno.
- Do woku nebo hlubší pánve nalijte olej. Když je rozpálený, vhoďte do pánve česnek, cibuli, chilli i zázvor.
- Žampiony nakrájejte na plátky a přihoďte je do pánve.
- Tofu a tempeh nakrájejte na drobnější kousky a také je přihoďte do pánve.
- Nyní přidejte sójovou omáčku, rajský protlak, lahůdkové droždí a vše provařte na středním stupni 5 minut.
- Nakonec přidejte scezené bambusové výhonky.
- Nyní dejte vařit rýžové nudle.
- Než budou nudle uvařené, arašídy posekejte a většinu přihoďte do směsi s portobello a tempehem. Trochu si však nechte na posypání nudlí.
- Když jsou nudle uvařené, smíchejte je se směsí.
- Při servírování nudle posypte nasekanými arašídy a přidejte čtvrtku limety. Nudle si určitě limetkou zakápněte, celé jídlo dostane intenzivnější a svěžejší chuť.
Počet porcí: 4
Přejeme dobrou chuť!
TIP: Vyzkoušejte také veganské burgery a další fitness recepty s tofu.