reklama
BezHladovění.cz

RECEPT: Rýžové nudle s tempehem, žampiony portobello a bambusovými výhonky

Tempeh je v Česku stále celkem neznámou potravinou. Vyrábí ze sójových bobů a je velmi zdravý. Pochutnejte si na něm třeba v těchto výborných nudlích!

Tempeh je nejen výborným zdrojem kvalitních bílkovin, ale také vápníku, fosforu a železa, a navíc neobsahuje cholesterol. Dá se jíst jen tak bez tepelné úpravy, ale výborný je i v polévkách, zeleninových směsích či právě jako náhrada masa v tomto receptu.

Rýžové nudle s tempehem, portobello a bambusovými výhonky

Ingredience na 4 porce:

  • 480 g širokých rýžových nudlí
  • 4 žampiony portobello
  • Zázvor velikosti palce
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 chilli papričky
  • 300 g bambusových výhonků z konzervy
  • 200 g přírodního tofu
  • 200 g marinovaného tempehu
  • 6 polévkových lžic kvalitní sójové omáčky
  • 3 polévkové lžíce rajčatového protlaku
  • 1 kávová lžička lahůdkového droždí
  • 70 g solených pražených arašídů
  • 1 limetka rozkrojená na čtvrtky
  • Řepkový olej
  • Sůl

Rýžové nudle s tempehem, portobello a bambusovými výhonky

Postup:

  1. Cibuli, česnek i zázvor zbavte slupky a vše nakrájejte nadrobno.
  2. Chilli papričky také nasekejte nadrobno.
  3. Do woku nebo hlubší pánve nalijte olej. Když je rozpálený, vhoďte do pánve česnek, cibuli, chilli i zázvor.
  4. Žampiony nakrájejte na plátky a přihoďte je do pánve.
  5. Tofu a tempeh nakrájejte na drobnější kousky a také je přihoďte do pánve.
  6. Nyní přidejte sójovou omáčku, rajský protlak, lahůdkové droždí a vše provařte na středním stupni 5 minut.
  7. Nakonec přidejte scezené bambusové výhonky.
  8. Nyní dejte vařit rýžové nudle.
  9. Než budou nudle uvařené, arašídy posekejte a většinu přihoďte do směsi s portobello a tempehem. Trochu si však nechte na posypání nudlí.
  10. Když jsou nudle uvařené, smíchejte je se směsí.
  11. Při servírování nudle posypte nasekanými arašídy a přidejte čtvrtku limety. Nudle si určitě limetkou zakápněte, celé jídlo dostane intenzivnější a svěžejší chuť.
reklama
PŘEČTĚTE SI
Recenze knihy „Jak tuky pálit a neukládat?“

Přejeme dobrou chuť!

TIP: Vyzkoušejte také veganské burgery a další fitness recepty s tofu.

Kateřina Homolová

Kateřina Homolová

Píši food blog Kate’s Cuisine. Primárně se zaměřuji na různé stravovací omezení a výživové směry, jako je intolerance laktózy, alergie na lepek, veganství, vegetariánství či paleo stravu. Upřednostňuji rostlinnou stravu před tou živočišnou a snažím se recepty vymýšlet tak, aby byly časově i surovinově dostupné všem bez omezení věku, pohlaví či kuchařských dovedností.

reklama