Artyčoky a zdraví: Co to je, složení a přínosy pro zdraví + tipy na recepty

Poněkud zvláštní druh zeleniny artyčok není v našich končinách úplně běžný, což je velká škoda. Jedná se totiž o zdravou potravinu s vysokým obsahem cenných látek, podporuje detoxikaci, prospívá játrům a může pomoci při diabetu a ekzémech. Stačí se jej naučit správně a chutně připravovat.

Ačkoliv se jedná o velmi lahodnou zeleninu, u nás se téměř nejí. Artyčoky nepatří k tradiční zelenině v rámci české kuchyně a lidé si většinou neví rady, jak je připravit. Nejde vůbec o nic složitého, artyčoky lze zpracovat různými způsoby. Navíc obsahují vitaminy, minerály a další zdraví prospěšné látky.

Co je artyčok a odkud se vzal

Více než zeleninu připomínají artyčoky bodláky. Nejde o žádnou náhodu. S bodláky je pojí příbuzenský vztah. Za účelem konzumace jako zeleniny se pěstují odrůdy artyčok kardový (Cynara cardunculus) a léčivá bylina artyčok zeleninový (Cynara scolymus). Konzumují se květní úbory, které mohou mít různé odstíny od bílé až po jemně purpurovou.

Původně se artyčoky pěstovaly pouze ve Středomoří, proto jsou typické pro středomořskou kuchyni. Odsud se postupně rozšířily na pobřeží Pyrenejského poloostrova a sever Afriky. V současné době se pěstují v Itálii, ve Španělsku, v Egyptě, Alžíru, Argentině, Peru a dokonce i v Číně.

pizza s artyčoky
Artyčoky jsou spolu s olivami v Itálii běžnou surovinou přidávanou na tradiční pizzu.

Artyčoky, složení a prospěšné účinky na zdraví

U artyčoků je třeba vypíchnout nízky obsah tuku a vysoké množství rozličných vitaminů a minerálů, látek s antioxidačními účinky a také vlákniny. Jde zejména o vitaminy C a K, z minerálů je nejvíce zastoupen hořčík, draslík, železo a fosfor

Jeden středně velký artyčok obsahuje téměř 7 gramů vlákniny, pouze 60 kcal a přibližně 4 gramy bílkovin, což je u rostlin nadprůměrné množství. Artyčoky taktéž patří mezi zeleninu s nejvyšším obsahem antioxidantů.

Obsah živin v cca 120 gramech syrových nebo vařených artyčoků:

Syrové artyčoky Vařené artyčoky
Sacharidy 13,5 g 14,3 g
Vláknina 6,9 g 6,8 g
Bílkoviny 4,2 g 3,5 g
Tuky 0,2 g 0,4 g
Vitamin C 25 % DDD 15 % DDD
Vitamin K 24 % DDD 22 % DDD
Vitamin B1 (Thiamin) 6 % DDD 5 % DDD
Vitamin B2 (Riboflavin) 5 % DDD 6 % DDD
Vitamin B3 (Niacin) 7 % DDD 7 % DDD
Vitamin B6 11 % DDD 5 % DDD
Folát (kyselina listová) 22 % DDD 27 % DDD
Železo 9 % DDD 4 % DDD
Hořčík 19 % DDD 13 % DDD
Fosfor 12 % DDD 9 % DDD
Draslík 14 % DDD 10 % DDD
Vápník 6 % DDD 3 % DDD
Zinek 6 % DDD 3 % DDD

Zdroj: Healthline.com

Artyčok a příznivé účinky na zdraví

Z pohledu přínosu pro lidské zdraví se artyčokům přisuzují následující účinky:

Možná rizika spojená s konzumací artyčoků

Stejně jako většina druhů zeleniny jsou i artyčoky považované za bezpečné. Neexistuje ani žádné doporučené dávkování, a tak je dobré dát na zdravý rozum. 

Obezřetnost se doporučuje pouze:

  • při podezření nebo potvrzení alergie na artyčoky či extrakt z artyčoků a obecně při alergiích na hvězdnicovité rostliny,
  • těhotným a kojícím ženám z důvodu nedostatku informací,
  • osobám, které trpí na žlučové kameny, neprůchodnost žlučových cest nebo při  těžkých poruchách ledvin. 
artyčoky
Artyčoky mohou být nejen chutným zpestřením jídelníčku, ale jsou také velmi zdravé.

Jak artyčoky připravit snadno chutně a tipy na recepty

Při výběru artyčoků v obchodě dbejte, aby byly pevné na stisk, jejich listy nebyly hnědé, ale pevně semknuté. Uvnitř se nachází takzvané srdíčko, které obsahuje nejvíce prospěšných látek a je-li artyčok opravdu čerstvý, lze jej jíst i syrový. Kromě srdíčka se konzumují listy.

Artyčoky se nejčastěji vaří v páře a podávají se s různými omáčkami. Lze je vařit, dusit, nakládat, zapékat, grilovat a restovat. Dají se z nich připravit vynikající pomazánky, nebo je přidat do saláty a na pizzu. Italové a Francouzi je podávají se sýry. 

Koupit lze ale také konzervované artyčoky, které se hodí jako příloha, nebo se přidávají do polévek a ragú.

VIDEO: Jak vařit a jíst artyčoky

Jednoduché pečené artyčoky na víně

Suroviny:

  • artyčoky zbavené stonku
  • cca 2 lžíce sušeného oregana
  • drceného chilli  dle chuti
  • česnek
  • sůl a pepř
  • olivový olej
  • 1,5 šálku bílého vína

Postup:

Předehřejte troubu na 260 °C. Mezitím v míse smíchejte olej s vínem, oreganem, česnekem a chilli. Osolte a opepřete. Do zapékací mísy těsně vedle sebe položte rozpůlené artyčoky a zalijte je připravenou směsí. Přikryjte víkem nebo alobalem a pečte 45 minut. Poté odkryjte a pečte ještě 30 minut. Artyčoky občas přelijte vypečenou šťávou. Nakonec vyndejte z trouby a před podáváním jej nechte cca 10 minut zchladnout.

Dušené artyčoky s koriandrem

Suroviny:

  • 4 artyčoky
  • 0,8 l vody
  • 2 citróny
  • 3 stroužky česneku
  • 1 sklenice suchého bílého vína
  • 4 lžíce olivového oleje
  • čerstvý koriandr
  • sůl, pepř

Postup:

Artyčoky zbavte vnějších tuhých listů a vložte do vody s citronovou šťávou. Zhruba po třiceti minutách je vyndejte. Na rozpáleném oleji krátce osmahněte  tenké plátky česneku, přidejte artyčoky a krátce restujte. Osolte a opepřete. Zalijte vodou, vínem a trochou citrónové šťávy. Artyčoky duste tak dlouho, dokud nejsou měkké. Hotové slijte a na talířích posypte čerstvým koriandrem.

dušené artyčoky s koriandrem

Artyčoková pomazánka

Suroviny:

  • cca 400 g srdíček artyčoku v konzervě
  • olivový olej
  • 1 až 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • ideálně čerstvé bylinky

Postup:

Česnek oloupejte a prolisujte. Čerstvé bylinky nasekejte najemno. Nálev z artyčoku slejte a srdíčka nakrájejte na drobné kousky. Srdíčka spolu s česnekem i bylinkami vložte do mixéru a mixujte tak dlouho, dokud nedosáhnete krémové konzistence. Dle chuti osolte a opepřete. Podávejte k oblíbenému pečivu.

Italské rizoto s artyčoky

Suroviny:

  • 4 artyčoky
  • 2 šalotky
  • 200 g pancetty
  • ½ citronu
  • olivový olej
  • máslo
  • 2 stroužky česneku
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • sůl a pepř
  • tymián
  • 300 g rýže Arborio
  • 150 ml suchého bílého vína
  • 50 g parmazánu
  • čerstvá petrželka

Postup:

Obě šalotky nakrájejte najemno, pancettu na proužky. Artyčoky očistěte a vložte do vody s citronovou šťávou. Na pánvi rozpalte olej s máslem a krátce orestujte šalotku a prolisovaný česnek. Přidejte pancettu a opět orestujte. Přidejte artyčoky a tymián, opepřete a pozvolna na mírném plameni duste cca 10 minut. Osolte až nakonec.

Vedle v hrnci rozpalte olej a máslo, přidejte prolisovaný česnek, druhou šalotku a do zlatova osmahněte. Vsypte propláchnutou rýži a cca 3 minuty restujte. Poté podlijte vínem a nechte pomalu odpařit. Poté zalijte vývarem a za občasného míchání vařte rýži cca 15 minut. 

Hotovou rýži smíchejte s artyčoky nebo naaranžujte jako na obrázku, posypte parmazánem a případně kousky opečené pancetty a dozdobte petrželkou.

rizoto s artyčoky

Závěrečné shrnutí: Artyčoky jsou chutné a zdraví prospěšné

Proč byste měli artyčoky zahrnout do svého běžného jídelníčku? Protože:

  • obsahují minimum tuku, 
  • zato spoustu vlákniny, vitaminů, minerálů a antioxidantů,
  • mohou regulovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi,
  • mají pozitivní vliv na krevní tlak,
  • prospívají činnosti trávicího traktu,
  • snadno se připravují a skvěle chutnají.
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Monika Šaríková

Monika Šaríková

Když jsem před léty studovala historii a literaturu, nenapadlo by mě, že se nakonec budu živit psaním. Jednoznačně nejradši se věnuji psaní o zdravém životním stylu. Miluji dobré jídlo, ráda vařím, ujetá jsem zejména na českou a asijskou kuchyni, zbožňuji přírodu a pohyb. Mezi mé velké sportovní lásky patří zejména běh, kolo, turistika a jóga :)

Nenechte si ujít