BezHladovění.cz

Výborné recepty na palačinky: Dáte si sladkou, nebo slanou?

Láska k palačinkám, jinak taky pancakes či crêpes, spojila celý svět. Když je umíte připravit, vykouzlíte báječnou lehkou snídani, zdravý dezert, svačinu i plnohodnotný oběd nebo večeři.

Nejznámější druhy podle země původu

Francouzské palačinky (Crêpes)

Legendární francouzské crêpes mívají tenounké těsto, většinou z klasické pšeničné mouky. Název pochází ze slova „crispa“ neboli stočený. V zavinuté podobě se podávají i u nás. Základem úspěchu při vaření je lít těsto na už rozpálenou pánev s troškou oleje či másla.

Oblíbené náplně:

Sladké

  • Zkaramelizovaný jablečný mošt (tradiční náplň z Bretaně)
  • Javorový sirup
  • Šlehané vanilkové, oříškové nebo čokoládové krémy
  • Domácí nutella
  • Oříškové máslo
  • Čerstvé jahody nebo jiné ovoce
  • Zavařeniny
  • Pudink

Crêpes Suzette

Tradiční recept na crêpes Suzette vznikl náhodou. Pomocný kuchař na dvoře Eduarda VII., prince z Walesu, vylil nechtěně do pánve na palačinky pomerančový džus. Vzniklo něco tak dobrého, že nikoho z hostů nenapadlo, že šlo o omyl.

Slané:

  • Aromatický sýr (například francouzský roquefort)
  • Šunka
  • Špenát
  • Vejce
  • Houby
  • Pečená zelenina (ratatouille)
reklama
PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Recenze knihy „Jak tuky pálit a neukládat?“

Americké palačinky (Pancakes)

Jsou vyšší, nadýchané a menší. Vzhledově i chuťově tak připomínají lívance. Podávají se většinou navrstvené na sobě, spojené máslem a javorovým sirupem.

Přidejte ovoce přímo do těsta. Třeba borůvky v těstě skvěle chutnají a navíc pěkně obarví do modrofialové barvy.

Nejlepší těsto na palačinky? Záleží na vás

Do klasické české verze podle babiček patří:

  • Hladká pšeničná mouka – někdo přidává
    polohrubou, aby zabránil hrudkám
  • Celé vejce
  • Mléko

Variabilně:

  • Špetka soli
  • Trocha vanilkového cukru pro lepší chuť
  • Bílý jogurt pro zjemnění

Jde to i zdravěji

Na internetu najdete spoustu receptů na zdravé palačinky. Nejčastěji z:

Jde to i bez tuku

S dobrou pánví na palačinky nepotřebujete ani kapku tuku. Obracení půjde jak po másle. Sáhněte po teflonovém nebo keramickém povrchu. Na trhu jsou už i speciální, například titanové povrchy, které můžete rovnou šoupnout i do trouby a celé jídlo zapéct nebo flambovat.

Nej palačinky na sladko

1. Raw banánové

Fanoušci banánových palačinek si nesmí nechat ujít tenhle úžasně rychlý a jednoduchý recept. Obsahuje jen rozmixované banány se skořicí. A náplň? Ta už je na vás.

Ochutnejte další báječné banánové palačinky. Tentokrát s kokosovým mlékem a ovocem.

2. Zapečené s tvarohem podle Romana Pauluse

Netradiční recept představuje Roman Paulus přímo ve videu pro kuchyni Lidlu:

3. Proteinové

Vaříte bez lepku a mouky? Zkuste proteinovou verzi.

Potřebujete jen:

  • Odměrku práškového proteinu dle vaší chuti
  • 1 vejce
  • Trochu vody
  • Ovoce dle chuti

Chcete ještě vydatnější chod? Přidejte rovnou do těsta ovesné vločky nebo celý banán.

4. Z ovesných vloček

Na ovesné palačinky stačí rozmixovat vločky, jako to dělá Hungry Panda. Připomíná při tom základní fakt – první kousek se nikdy nepovede. Nebuďte smutní a pokračujte dál. Ta druhá už bude lepší a třetí ještě lepší.

5. Bez vajec i mléka

Máte alergii, nebo prostě jen nejíte vejce? Dejte do těsta jen mouku, mléko a trochu soli. Směs nechte aspoň hodinku odstát. Kravské mléko můžete nahradit třeba pohankovým.

Nej palačinky na slano

1. Se špenátem

Špenátová náplň jednoznačně vede mezi slanými recepty. Báječně se doplňuje s rostlinnou i klasickou smetanou, sušenými rajčaty, tofu nebo kozím sýrem.

Chcete zelené těsto jako od Pepka Námořníka? Přidejte nasekaný špenát s trochou česneku rovnou do tekuté směsi před vařením.

2. Zapékané s rajčaty

Tahle Itálie doma neomrzí – směs rajčat s mozzarellou v jemném těstíčku zapečená na grilu báječně chutná jako zdravá snídaně, oběd i večeře. Podávejte za tepla i za studena.

3. S masem

Chcete se pořádně najíst se vším všudy? Naplňte těsto směsí mletého masa nebo masových nudliček. Třeba kuřecí výborně chutná v kombinaci s opékanou paprikou, hráškem, rajčetem a cibulí.

4. S houbami

Zbyly vám houby od loňska? Šup s nimi na pánev. Když hříbky nemáte, použijte třeba žampiony nebo hlívu.

A jaký recept máte nejradši vy? Slaný, nebo sladký? Napište nám třeba na Facebooku.

Mgr. et Mgr. Zuzana Veselá

Mgr. et Mgr. Zuzana Veselá

Jsem vystudovaná právnička, ale nyní se naplno věnuji psaní. Mám ráda českou, italskou, indickou a mexickou kuchyni. Miluji ochutnávání nových druhů exotického ovoce a (nealko!) nápojů. Od vyváženého jídelníčku z poctivých surovin se podle mě odvíjí i naše celková pohoda.

reklama