BezHladovění.cz

Výborné recepty na palačinky: Dáte si sladkou, nebo slanou?

Láska k palačinkám, jinak taky pancakes či crêpes, spojila celý svět. Když je umíte připravit, vykouzlíte báječnou lehkou snídani, zdravý dezert, svačinu i plnohodnotný oběd nebo večeři.

Nejznámější druhy podle země původu

Francouzské palačinky (Crêpes)

Legendární francouzské crêpes mívají tenounké těsto, většinou z klasické pšeničné mouky. Název pochází ze slova „crispa“ neboli stočený. V zavinuté podobě se podávají i u nás. Základem úspěchu při vaření je lít těsto na už rozpálenou pánev s troškou oleje či másla.

Oblíbené náplně:

Sladké

  • Zkaramelizovaný jablečný mošt (tradiční náplň
    z Bretaně)
  • Javorový sirup
  • Šlehané vanilkové, oříškové nebo čokoládové
    krémy
  • Domácí nutella
  • Oříškové
    máslo
  • Čerstvé jahody nebo jiné ovoce
  • Zavařeniny
  • Pudink

Crêpes Suzette

Tradiční recept na crêpes Suzette vznikl náhodou. Pomocný kuchař na dvoře Eduarda VII., prince z Walesu, vylil nechtěně do pánve na palačinky pomerančový džus. Vzniklo něco tak dobrého, že nikoho z hostů nenapadlo, že šlo o omyl.

Slané:

  • Aromatický sýr (například francouzský roquefort)
  • Šunka
  • Špenát
  • Vejce
  • Houby
  • Pečená zelenina (ratatouille)

Americké palačinky (Pancakes)

Jsou vyšší, nadýchané a menší. Vzhledově i chuťově tak připomínají lívance. Podávají se většinou navrstvené na sobě, spojené máslem a javorovým sirupem.

Přidejte ovoce přímo do těsta. Třeba borůvky v těstě skvěle chutnají a navíc pěkně obarví do modrofialové barvy.

Nejlepší těsto na palačinky? Záleží na vás

Do klasické české verze podle babiček patří:

  • Hladká pšeničná mouka – někdo přidává
    polohrubou, aby zabránil hrudkám
  • Celé vejce
  • Mléko

Variabilně:

  • Špetka soli
  • Trocha vanilkového cukru pro lepší chuť
  • Bílý jogurt pro zjemnění

Jde to i zdravěji

Na internetu najdete spoustu receptů na zdravé palačinky. Nejčastěji z:

Jde to i bez tuku

S dobrou pánví na palačinky nepotřebujete ani kapku tuku. Obracení půjde jak po másle. Sáhněte po teflonovém nebo keramickém povrchu. Na trhu jsou už i speciální, například titanové povrchy, které můžete rovnou šoupnout i do trouby a celé jídlo zapéct nebo flambovat.

Nej palačinky na sladko

1. Raw banánové

Fanoušci banánových palačinek si nesmí nechat ujít tenhle úžasně rychlý a jednoduchý recept. Obsahuje jen rozmixované banány se skořicí. A náplň? Ta už je na vás.

Ochutnejte další báječné banánové palačinky. Tentokrát s kokosovým mlékem a ovocem.

2. Zapečené s tvarohem podle Romana Pauluse

Netradiční recept představuje Roman Paulus přímo ve videu pro kuchyni Lidlu:

3. Proteinové

Vaříte bez lepku a mouky? Zkuste proteinovou verzi.

Potřebujete jen:

  • Odměrku práškového proteinu dle vaší chuti
  • 1 vejce
  • Trochu vody
  • Ovoce dle chuti

Chcete ještě vydatnější chod? Přidejte rovnou do těsta ovesné vločky nebo celý banán.

4. Z ovesných vloček

Na ovesné palačinky stačí rozmixovat vločky, jako to dělá Hungry Panda. Připomíná při tom základní fakt – první kousek se nikdy nepovede. Nebuďte smutní a pokračujte dál. Ta druhá už bude lepší a třetí ještě lepší.

5. Bez vajec i mléka

Máte alergii, nebo prostě jen nejíte vejce? Dejte do těsta jen mouku, mléko a trochu soli. Směs nechte aspoň hodinku odstát. Kravské mléko můžete nahradit třeba pohankovým.

Nej palačinky na slano

1. Se špenátem

Špenátová náplň jednoznačně vede mezi slanými recepty. Báječně se doplňuje s rostlinnou i klasickou smetanou, sušenými rajčaty, tofu nebo kozím sýrem.

Chcete zelené těsto jako od Pepka Námořníka? Přidejte nasekaný špenát s trochou česneku rovnou do tekuté směsi před vařením.

2. Zapékané s rajčaty

Tahle Itálie doma neomrzí – směs rajčat s mozzarellou v jemném těstíčku zapečená na grilu báječně chutná jako zdravá snídaně, oběd i večeře. Podávejte za tepla i za studena.

3. S masem

Chcete se pořádně najíst se vším všudy? Naplňte těsto směsí mletého masa nebo masových nudliček. Třeba kuřecí výborně chutná v kombinaci s opékanou paprikou, hráškem, rajčetem a cibulí.

4. S houbami

Zbyly vám houby od loňska? Šup s nimi na pánev. Když hříbky nemáte, použijte třeba žampiony nebo hlívu.

A jaký recept máte nejradši vy? Slaný, nebo sladký? Napište nám třeba na Facebooku.

Výborné recepty na palačinky: Dáte si sladkou, nebo slanou?
5 (100%) 4 hlasů

Mgr. et Mgr. Zuzana Veselá

Mgr. et Mgr. Zuzana Veselá

Jsem vystudovaná právnička, ale nyní se naplno věnuji psaní. Mám ráda českou, italskou, indickou a mexickou kuchyni. Miluji ochutnávání nových druhů exotického ovoce a (nealko!) nápojů. Od vyváženého jídelníčku z poctivých surovin se podle mě odvíjí i naše celková pohoda.