Veganství: Co jíst při veganské dietě a na co si dát pozor

Je pravda, že člověk je tvor všežravý. To ale neznamená, že musíte jíst vše. Znamená to, že si o složení svého jídelníčku rozhodujete sami. Vyřadit jednu ze složek potravy nemusí představovat problém, pokud ji nahradíte tak, aby vám v jídelníčku nechyběly důležité živiny.

Vegetariáni a vegani jsou často považováni za návštěvníky z cizí planety. Maso a živočišné výrobky jsou přece plné nezbytných živin. Kdo je nejí, vědomě ohrožuje své zdraví a denně balancuje na hraně mezi životem a smrtí. Není tomu tak 😉

Nejíst maso, ani ostatní živočišné výrobky není divné, špatné, a nemusí to být ani nezdravé a nebezpečné. Důležité je naučit se, jak živiny potřebné pro zdraví na místo ze živočišných výrobků získat z rostlinných zdrojů za pomoci doplňků stravy.

Co obnáší “být vegan” a jak se odlišuje od vegetariána

Vegetariáni odmítají pouze živočišné výrobky, které se získávají z mrtvých zvířat, tedy maso, uzeniny, zatímco veganská strava je založena čistě na stravě rostlinného původu. Pro vegany nepřichází v úvahu žádné výrobky živočišného původu. Platí to také pro mléko, vajíčka či med. 

Na první pohled se veganská strava zdá chudá a nudná. Vypadá to, že vegani jen chroupají zeleninu, ovoce a občas si zobnou nějaké ty klíčky a semínka. Ve skutečnosti je veganská strava mnohem pestřejší, plná zajímavých chutí i nepostradatelných živin. Co vegani každý den jí?

6 hlavních složek veganského jídelníčku

  1. Zelenina a ovoce obsahuje vitaminy, minerály, stopové prvky, vlákninu i sacharidy,
  2. Ořechy a semena jsou významným zdrojem zdravých tuků a bílkovin, prospívají srdci i mozku.
  3. Obiloviny a pseudoobiloviny jsou bohaté na komplexní sacharidy, vlákninu, občas i bílkoviny.
  4. Luštěniny včetně sóji znamenají pro vegany hlavní zdroj proteinů, ale i sacharidů.
  5. Houby obsahují vitamin A, B a D, dále vápník, draslík, železo a hořčík.
  6. Mořské řasy jsou vynikajícím zdrojem jódu.

Současná doba veganství a rostlinné stravě vůbec přeje. Vedle širokého výběru lokálních i exotických rostlinných produktů mají k dispozici řadu alternativ k živočišným produktům. Třeba rostlinná mléka, z nichž se vyrábí další rostlinné výrobky, a společně tak představují příjemné zpestření veganského jídelníčku.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Připravte si doma ta nejlepší rostlinná „mléka“

veganství - zdroj živin
Nesmírně důležitým zdroj živin jsou (nejen) pro vegany ořechy, semena a luštěniny.

Nejčastější příčiny přechodu na veganskou stravu

Odpůrci stravování založeného čistě na rostlinné stravě samozřejmě existují, současně ale přibývá i jejích zastánců. Důvody uvádí různé, nejčastěji jde o ekologické, náboženské nebo politické rozhodnutí

Některým lidem se příčí masový chov v krutých podmínkách a zabíjení zvířat pro maso, jiným maso jednoduše nechutná. Mezi mladými lidmi se často jedná i módní záležitost. Ti se většinou brzy vrátí k běžné stravě už jenom proto, že u nich chybí důraznost a jídelníčku bez masa vlastně ani moc nevěří.

Ve zralejším věku hrají roli zejména důvody etické. Lidem vadí výše zmiňované nehumánní podmínky chování zvířat i kruté způsoby zabíjení. Zdůrazňují přitom, že v minulosti se maso nejedlo každý den, a že to ke zdraví ani není nutné. 

Opravdové veganství navíc není jenom o radikální změně stravování. Vliv to má i na ostatní oblasti životů. Striktní vegani se živočišným produktům vyhýbají obecně. Odmítají třeba oblečení a obuv vyrobenou z pravé kůže či kosmetiku testovanou na zvířatech.

veganská strava
Stravovat se jako vegan neznamená jíst tuny zeleniny.

Co byste o veganské dietě měli vědět jako první?

Vegan, který dbá na jídelníček složený z průmyslově nezpracovaných rostlinných potravin, a pravidelně doplňuje vitamin B12, vitamin D a vápník, má naprosto plnohodnotný jídelníček.

Veganství představuje bezpečný stravovací systém. Je však také hodně náročný. Každý začínající vegan by se měl nejprve vzdělat, aby si byl schopen sám sestavit čistě rostlinný a přitom zdravý a vyvážený jídelníček

Mnozí vegani si kladou za cíl konzumovat pouze nezávadné potraviny. Z jídelníčku postupně vyloučí nezdravá jídla, smažené pokrmy, živočišné produkty a další potraviny typu cukr a lepek, obecně hodnocených jako zdraví škodlivé, až jim nakonec zbude čerstvá zelenina.

Končí tak u kruté diety, která s opravdovou myšlenkou veganství nemá nic společného. Žít z úzkého segmentu potravin není dlouhodobě možné a hlavně zdravé. 

Při pečlivém plánování každodenního jídelníčku je důležité čerpat ze správných zdrojů, aby si začínající vegani nepoškodili zdraví a ohlídali si příjem všech živin. Při čistě rostlinném jídelníčku jim jinak hrozí zdravotní problémy způsobené nedostatkem živin. 

Veganství a přínosy stravy bez masa a mléka na zdraví

Mnoho veganů tvrdí, že přestali jíst maso a živočišné výrobky nejen proto, že jim záleží na přírodě a nelíbí se jím, jak lidé zachází se zvířaty, ale také chtějí být zdravější. 

Co se týče veganství (ale i pouhého snížení konzumace živočišných produktů), a jeho vlivu na zdraví, zdůrazňuje se:

Zdravotní rizika veganského stravování

Okolo veganského způsobu stravování panuje celá řada polopravd a mýtů. Než se do změn pustíte, zjistěte si nejen přínosy stravy bez živočišných produktů, ale také možná rizika

Pokud ze svého jídelníčku vyloučíte některou z hlavních složek potravy, musíte ji adekvátně nahradit. Pokud tak neučiníte a vaše “veganství” bude spočívat pouze v konzumaci velkého množství zeleniny a ovoce, vážně ohrožujete své zdraví.

Špatně nastavený veganský jídelníček může mít za následek:

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Ukázkový veganský jídelníček, I. díl

Kdo by se měl veganství raději vyhnout

Opatrné by měly být osoby trpící alergií na některou či některé rostlinné potraviny, jako je lepek a ořechy, jejichž role v čistě rostlinném jídelníčku stoupá. 

Důrazné varování je na místě taktéž u chronicky nemocných osob, u těhotných a kojících žen a malých dětí.

veganství a těhotenství
Těhotné a kojící ženy by měly být opatné, co se týče radikálnějšího omezení stravování. O změnách by si měly raději nejdříve promluvit se svým lékařem.

Závěrečné shrnutí: Jezte pestře a pravidelně doplňujte vitamin B12 a D a minerály, které v rostlinné stravě chybí

Veganství je možné dělat správně. Je třeba však přitom myslet nejen na zvířata a planetu, ale především na sebe a kvalitu svého jídelníčku. Jak na to?

  • Dbejte na pestrou skladbu jídelníčku. Střídeje zeleninu, ovoce, obiloviny, luštěniny, ořechy, semena, houby i mořské řasy a výrobky z nich.
  • Vybírejte potraviny nejvyšší kvality a jezte co nejvíce průmyslově nezpracovaných surovin.

Pravidelně doplňujte vitaminy B12 a D a také minerály, zejména vápník, železo a zinek, které obsahují převážně živočišné produkty.

reklama
Popis

Udělejte první krok pro úspěšné hubnutí ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit, aby šla vaše váha dolů
  • Doporučení, co dělat pro lepší zdravotní stav i kondici
  • Motivaci a návrh postupu pro úspěšné a trvalé hubnutí
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte ihned 2 ukázkové jídelníčky na celý týden včetně receptů zdarma
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Monika Šaríková

Monika Šaríková

Když jsem před léty studovala historii a literaturu, nenapadlo by mě, že se nakonec budu živit psaním. Jednoznačně nejradši se věnuji psaní o zdravém životním stylu. Miluji dobré jídlo, ráda vařím, ujetá jsem zejména na českou a asijskou kuchyni, zbožňuji přírodu a pohyb. Mezi mé velké sportovní lásky patří zejména běh, kolo, turistika a jóga :). Nově jsem kromě textařky také funkční trenérkou.