BezHladovění.cz

Ukázkový veganský jídelníček: III. díl

Je vám strava bez živočišných výrobků sympatická? Nejste jediní. K rostlinné stravě se jen loni v Česku hlásil každý desátý mileniál.

Veganství jako trend nebo dlouhodobě udržitelný životní styl?

Zájem o rostlinnou stravu stoupá napříč Českou republikou. Zjištění agentury IPSOS pro asociaci společenské odpovědnosti jsou toho důkazem.

Dle výsledků výzkumu z roku 2019 až desetina Čechů ve věku 18 až 34 let opustila od konzumace masa. Necelá třetina obyvatel plánovala zvýšit spotřebu rostlinných potravin na úkor živočišných a skoro polovina národa přemýšlela o dopadech živočišné stravy na životní prostředí a klima.

Každý podle svého gusta

Co za touto výživovou revolucí stojí? Je rostoucí zájem Čechů o rostlinnou stravu trendovou záležitostí nebo novým životním stylem? Ať tak či onak, stravovat se, jak uznáme za vhodné, je přirozené právo každého z nás.

Pokud přemýšlíte o vyřazení živočišných potravin z jídelníčku, inspirujte se například tím naším.

TIP: Inspirací do začátků může být i I. a II. díl ukázkového veganského jídelníčku.

reklama

Doporučujeme

FotoPopis
pribory

Jídelníček na míru podle vašeho BMI - na 30 dní a zdarma!

Hubněte zdravě a chutně s jídelníčkem na následující měsíc. Stačí vyplnit pár základních údajů a získáte zdravý jídelníček na míru zdarma.

Prohlédnout si proměny klientů 

Pondělí

Snídaně: Ovesná kaše s rostlinným mlékem, banánem, skořicí a lžičkou arašídového másla

Svačina: Strouhaná mrkev s jablkem, rozinkami a vlašskými ořechy

Oběd: Vařené jáhly s grilovaným, marinovaným lilkem, cuketou a paprikou, posypané čerstvým koriandrem, zalité tahini pastou

Svačina: 100% pomerančová šťáva

Večeře: Listový salát s pečeným květákem, růžičkovou kapustou, vařenou quinoou, lněným olejem a nasucho opraženými dýňovými semínky

Úterý

Snídaně: Rýžové vločky s rostlinným mlékem, chia semínky, jahodami a kokosovým jogurtem

Svačina: Celozrnný žitný chléb s trochou sojanézy, rukolou a opečenými plátky uzeného tofu

Oběd: Celozrnné špaldové špagety s čočkovou omáčkou

Svačina: 100% mrkvová šťáva

Večeře: Listový salát s pečenou dýní, cizrnou, bazalkou, konopnými semínky a grilovanou paprikou

Středa

Snídaně: Domácí celozrnný chléb s míchaným tofu, rajčetem a paprikou

Svačina: Chia pudink s lesním ovocem a kakaovými boby

Oběd: Maki sushi s wasabi a nakládaným zázvorem

Svačina: 100% celerová šťáva

Večeře: Kadeřávek s pečenými brambory, artyčoky, rozinkami, javorovým sirupem a olivovým olejem

Čtvrtek

Snídaně: Pohanková kaše s jablkem a vlašskými ořechy

Svačina: Smoothie z banánu, chia semínek, kadeřávku a mandlového másla

Oběd: Dýňové rizoto z jáhel

Svačina: 100% pomerančová šťáva

Večeře: Listový salát s grilovanou cuketou, lilkem a tempehem, přelitý bazalkovým pestem

Pátek

Snídaně: Ovesné vločky s rostlinným mlékem, lněnými semínky, datlemi a jablkem

Svačina: Pomeranč, kostička hořké čokolády

Oběd: Celozrnné těstoviny s baby špenátem, restovaným hráškem a žampiony, přelité kešu dresingem

Svačina: 100% mrkvová šťáva

Večeře: Zeleninové špízy s tofu

Sobota

Snídaně: Domácí celozrnný chléb s tahini pastou, konopnými semínky a rozmačkanými lesními plody

Svačina: Zlaté kurkumové mléko

Oběd: Pečené batáty s hříbkovou omáčkou

Svačina: 100% celerová šťáva

Večeře: Kadeřávek s avokádem, granátovým jablkem a dýňovými semínky, přelitý dresinkem z olivového oleje, tahini pasty, kapky jablečného octa, limetky a špetky himalájské soli

Neděle

Snídaně: Švestkové knedlíky se skořicovým mákem

Svačina: Sójový jogurt s banánem a dýňovými semínky

Oběd: Čočková sekaná se šťouchaným bramborem, kvašená zelenina

Svačina: 100% pomerančová šťáva

Večeře: Listový salát s vařenou quinoou, cherry rajčátky, jarní cibulkou a porcí domácího hummusu

TIP: Vyzkoušejte také další zdravé jídelníčky pro vegany. Prospějí vám i krátkodobě pro odlehčení stravy.

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Mgr. Andrea Hrečková

Mgr. Andrea Hrečková

Nejsem kuchařka ani fotografka. Přesto vařím, peču a fotím s láskou a nadšením pro věc. Také věřím ve zdravotní benefity rostlinné stravy v její nejpřirozenější podobě. Mé recepty jsou čistě veganské, někdy raw i bezlepkové, vždy ale plné vitamínů, minerálů, zdravých tuků, komplexních sacharidů a plnohodnotných bílkovin.

Share via
Send this to a friend