Přehledná tabulka: Obsah purinů v potravinách

Puriny se přirozeně nacházejí ve všech lidských buňkách. Tělo je metabolizuje na kyselinu močovou, důležitý antioxidant chránící zdraví cév. Při nadbytku ale začíná být nebezpečná.


Při nadměrném příjmu purinů ve stravě hrozí rozvoj dny, označované za rizikový faktor kardiovaskulárních onemocnění. Lékaři ji spojují i s onemocněními ledvin a tzv. metabolickým syndromem. V Japonsku se jako prevence doporučuje omezit denní příjem purinů pod 400 mg.

4 purinové báze a jejich vliv na zdraví

Sloučenina purinu se skládá ze 4 bází – adeninu, guaninu, hypoxanthinu a xanthinu. Lidé se zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi by měli sledovat jednak celkový obsah purinů v potravinách a dále poměr jedné z bází klíčových bází – hypoxanthinu. Tu lékaři označují za jednu z hlavních příčin hyperurikémie neboli zvýšené hladiny kyseliny močové v krvi.

TIP: Přečtěte si, jak na dietu při dně.

Obsah purinů v potravinách (mg/100 g)

Vysoko-purinové potraviny

Řadíme sem všechny druhy masa včetně ryb a některé mořské řasy. Uzeniny jsou nevýhodné vysokým podílem hypoxanthinu.

Kuřecí maso

Adenin Guanin Hypoxanthin Xanthin Celkem
Játra 121,6 151,1 39,5 312,2
Prsa 20,5 21,4 98,4 1 141,2
Křídla 28,4 16,6 92,5 0 137,5

Vepřové maso

Adenin Guanin Hypoxanthin Xanthin Celkem
Játra 81,1 102,7 34 66,9 284,8
Ledviny 64,8 77,1 53,1 0 195
Svíčková 23 15,1 81,7 0 119,7
Kýta 20,3 15,1 77,6 0 113
Jazyk 24,3 21,2 58,5 0 104
Plec 17,6 12,1 61,2 0 90,9
Žebra 13,5 10,6 51,7 0 75,8

Hovězí maso

Adenin Guanin Hypoxanthin Xanthin Celkem
Játra 86,5 83,1 50,2 219,8
Ledviny 67,6 63,5 8,2 35 174,2
Jazyk 24,3 12,1 44,9 9,1 90,4
Plec 16,2 9,1 55,8 9,1 90,2
Hrudí 13,5 7,6 49 9,1 79,2
Žebra 13,5 7,6 39,5 13,7 74,2

Ryby

Adenin Guanin Hypoxanthin Xanthin Celkem
Pstruh duhový 25,7 55,9 99,4 216,8
Sardinka 17,6 105,8 87,1 210,4
Tuňák 17,6 10,6 129,3 0 157,4
Kapr 16,2 12,1 74,9 2,5 150
Sleď 13,5 22,7 103,4 139,6
Losos 17,6 10,6 91,2 0 119,3

Uzeniny

Adenin Guanin Hypoxanthin Xanthin Celkem
Prosciutto 23,4 22,8 92,1 0 138,3
Salám 16,2 13,6 83 7,6 120,4
Šunka od kosti 10,8 7,6 55,8 0 74,2
Slanina 12,2 6,0 43,6 61,8
Vídeňský párek 6,8 6 32,7 45,5

Sušené mořské řasy

Adenin Guanin Hypoxanthin Xanthin Celkem
Nori 216 299,2 73,3 3,2 591,7
Wakame 67,7 148,1 46,6 0 262,4

vysoko-purinové potraviny

Nízko-purinové potraviny

Do této kategorie řadíme obiloviny, luštěniny, sójové a mléčné výrobky, zeleninu a ovoce.

Obiloviny

Adenin Guanin Hypoxanthin Xanthin Celkem
Pohanková mouka 35,1 40,8 0 0 75,9
Ječmen 21,6 22,7 0 0 44,3
Celozrnná rýže 16,2 21,2 0 0 37,4
Bílá rýže 10,8 15,1 0 0 30,3
Pšeničná mouka na chleba/pečivo 12,2 13,6 0 0 30,3

Zelenina a ovoce

Adenin Guanin Hypoxanthin Xanthin Celkem
Brokolice 25,1 33,9 5,7 5,3 81,8
Květák 27 30,2 0 57,2
Chřest (horní část) 20,7 30,5 3,8 0,3 55,3
Špenátové listy 29,8 13,8 0 7,7 51,4
Lilek 11 31,6 6,6 1,6 50,7
Avokádo 10,6 7,5 0,3 0 18,4
Brambory 2,1 4,2 0,2 0 6,5

Oříšky

Adenin Guanin Hypoxanthin Xanthin Celkem
Arašídy 18,9 28,6 0 1,6 49,1
Mandle 13,6 13,8 2,3 1,7 31,4

Sójové výrobky

Adenin Guanin Hypoxanthin Xanthin Celkem
Sója (sušená) 74,3 98,2 0 0 172,5
Sójové mléko 7,7 11,7 2,5 0 22
Tofu 7,6 11,2 0,5 0,7 20

Vajíčka

Adenin Guanin Hypoxanthin Xanthin Celkem
Slepičí 0 0 0 0
Křepelčí 0 0 0

Mléčné produkty (kravské)

Adenin Guanin Hypoxanthin Xanthin Celkem
Sýr 2,7 3 0 0 5,7
Mléko 0 0 0 0 0
Jogurt 1,4 2,1 1,5 0,2 5,2

Závěr: Pozor na potraviny, které mají přes 200 mg purinů na 100 gramů

Pokud máte zvýšenou hladinu kyseliny močové, nebo vám vzhledem k rodinné anamnéze hrozí, vyhýbejte se potravinám, které obsahují přes 200 mg purinů na 100 g. Sledujte také množství problematického hypoxanthinu – hodně ho obsahuje i jinak dietní kuřecí maso i ryby. Ryb se nemusíte zříkat úplně – druhy s vyšším obsahem guaninu prý naopak dnu zahánějí. S konzumací to však nepřehánějte.

Mléčné výrobky, obiloviny, luštěniny nebo zelenina patří k nízko-purinovým potravinám, které vám v boji proti dně naopak pomohou.

K článku nás inspiroval: Biological and Pharmaceutical Bulletin

Přehledná tabulka: Obsah purinů v potravinách
5 (100%) 3 hlasů