BezHladovění.cz

Jak obstojí chlorella v porovnání s jinými superfoods?

Chlorella má ve světě zdravé výživy rozhodně velkou konkurenci, avšak její obliba roste stejně jako obdiv vůči jejím vlastnostem. Proč – a jestli vůbec – si z rozmanité nabídky speciálních doplňků stravy a superfoods vybrat právě chlorellu, to se dozvíte v našem článku.

Chlorella, nebo spirulina?

Zřejmě nejbližším a největším konkurentem chlorelly je vláknitá sinice spirulina, jejíž stáří je odhadováno na více než 3 miliardy let, čímž by ještě o třetinu překonala chlorellu. Chlorella má však výhodu vyššího obsahu chlorofylu, také je v ní významně zastoupen pro život naprosto zásadní vitamín C a může se pochlubit také větším množstvím nenasycených mastných kyselin.

Zatímco chlorella je vhodná na několikatýdenní nebo několikaměsíční kúru a například podporuje regeneraci buněk a tkání, imunitu, krvetvorbu, trávicí trakt, účinkuje jako antioxidant a detoxikant – spirulinu je ideální užívat v průběhu celého roku a pozitivně ovlivňuje zejména metabolismus a výkonnost. Má však jinak velmi podobné účinky jako chlorella.

Největší zásobárna chlorofylu

Řasa chlorella v sobě skrývá nejvíce barviva chlorofylu ze všech organismů na zemi. Tato látka není jen nezbytná pro proces fotosyntézy, která opatřuje kyslík. I v lidském těle dokáže úžasné věci. Zejména působí příznivě na krvetvorbu, zvyšuje produkci hemoglobinu a zlepšuje schopnost krve transportovat kyslík.

Má také příznivý vliv na hojení ran a regeneraci tkání, působí protizánětlivě, hojivě a dezinfekčně – také proti alergiím, svěděním či otokům a velký význam má v trávicí soustavě na úpravu střevní mikroflóry.

Antioxidanty a detoxikace organismu

Chlorella má velmi výrazný význam na celkové zdraví organismu a obsahuje také antioxidanty a další látky, které se podílejí na očistě organismu. Existují však i jiné často používané rostliny, které bychom mohli označit za superfoods, mající vynikající detoxikační vlastnosti.

Za zmínku rozhodně stojí minimálně rostlina juka (yucca) z podčeledi agávovitých, která se vyskytuje zejména v pouštních oblastech severní a střední Ameriky. Tato rostlina obsahuje saponiny, což jsou látky, které bychom mohli nazvat přírodním mýdlem.

Yucca blahodárně působí zejména na trávicí trakt, ale se zbavováním škodlivin pomáhá celému organismu, tím může příznivě působit také proti únavě a vyčerpání, v boji proti kožním problémům, alergiím apod.

Chlorella má však stále něco navíc. O co se jedná?

CGF – chlorella růstový faktor

Jedná se možná o vůbec nejzajímavější přínos této řasy. Takzvané CGF je vodným výluhem chlorelly a jeho vlastnosti nepřestávají vědce fascinovat. CGF totiž dokáže působit přímo na úrovni buňky a podporovat její regeneraci i tvorbu buněk nových. CGF je soubor nukleotidů a peptidů a v těle umožňuje syntézu kyselin DNA a RNA.

Úbytek těchto kyselin přicházející s věkem je přitom považován za hlavní příčinu stárnutí organismu. CGF tedy teoreticky může být schopno nejen navrátit tělu vitalitu, zvýšit imunitu a zlepšit hojení a regeneraci tkání, ale dokonce zvrátit některé degenerativní procesy.

Zatímco tedy mohou být některé superfoods cíleně účinné například při odstraňování odpadních látek z organismu, chlorella jde doslova až k jádru samotného problému – tedy přímo k buňce.

Jak se vám článek líbí?

Redakce

Redakce

Každý den vám přinášíme novinky a zajímavosti ze světa zdravého životního stylu a hubnutí.