Puriny jsou ve všem živém: Kdy hrozí problém?

Jsou součástí každé živé buňky – rostlinné i živočišné. Chemicky jde o molekuly tvořené atomy uhlíku a vodíku. Jsou součástí DNA i RNA. Kdy si ohlídat jejich příjem a jak poznat první problémy?

Dva základní druhy purinů

Server Arthritis-health.com rozlišuje dva základní druhy podle původu:

  1. Endogenní puriny – které tělo samo vyrábí
  2. Exogenní puriny – přijímané z jídla a nápojů

Exogenní puriny přijímané potravou se rozkládají v játrech. Jako odpadní produkt vzniká kyselina močová. Ta se uvolňuje do krevního oběhu. Končí v ledvinách, odkud se vylučuje močí z těla ven.

Nadbytek kyseliny močové v krevním oběhu nazýváme hyperurikémie. Může způsobit ledvinové kameny nebo zánětlivé onemocnění zvané dna. Spousta lidí s vysokou hladinou kyseliny močové však nemá příznaky žádné.

Příčiny hyperurikémie

příčiny hyperurikémie

Podle Wikipedie tu hraje roli řada faktorů včetně:

  • Genetiky
  • Obezity
  • Nadbytečného příjmu alkoholu
  • Inzulinové rezistence
  • Problémů s ledvinami
  • Snížené funkce štítné žlázy
  • Užívání diuretik

Nízkopurinová dieta

Trpíte hyperurikémií nebo dnou? Měli byste dodržet dietu chudou na puriny – tedy upřednostňovat potraviny s jejich nízkým obsahem. Zároveň se vyhýbejte potravinám a nápojům, které blokují metabolismus purinů – jde především o alkohol a nasycené tuky.

Podle Mayo Clinic je nízkopurinová dieta vhodná pro každého, kdo:

  • potřebuje hlídat hladinu kyseliny močové v krvi
  • trpí ledvinovými kameny
  • má náběh nebo už onemocněl dnou

Při nízkopurinové stravě je důležité pít hodně vody. Podporuje trávení a snižuje koncentrace kyseliny močové v krvi. Odborníci na zdraví ledvin doporučují 8 a více sklenic vody denně.

Vysokopurinové potraviny

  • Pivo a výrobky z droždí a kvasnic
  • Potraviny a nápoje s vysokým obsahem fruktózového sirupu
  • Mořské plody a jiní měkkýši, ančovičky, sardinky, sleď, makrela
  • Jakékoli potraviny s nasycenými tuky
  • Mladé maso – kuřecí a telecí, zvěřina a vnitřnosti – játra, mozek, ledvinky z hovězího masa

Potraviny se středním obsahem purinů

  • Pšeničné otruby a klíčky (denně do ¼ šálku)
  • Ovocné šťávy bez přidaného sirupu
  • Ovesné vločky (maximálně 2/3 šálku denně)
  • Masové vývary
  • Hovězí, vepřové, jehněčí, rybí a drůbeží maso (maximálně 120 až 180 g denně)
  • Fazole, čočka a hrách (max. 1 šálek denně)
  • Chřest, špenát, houby, zelený hrášek, květák (max. ½ hrnku denně)

Nízkopurinové potraviny

  • Káva a čaj
  • Vejce
  • Ovoce
  • Mléčné výrobky (nejlépe bez tuku nebo nízkotučné)
  • Ořechy a ořechová másla
  • Dochucovadla na bázi kvalitních olejů a octů
  • Ostatní druhy zeleniny, například rajčata, mrkev, listová zelenina…

Průměrný obsah purinů v potravinách (mg/100 g potraviny)

Maso, uzeniny

PotravinaPrůměrný obsah purinů (na 100 g potraviny)
vepřové48 mg
telecí48 mg
skopové46 mg
hovězí40 mg
kuřecí 40 mg
králičí 38 mg
zvěřina37 mg
anglická slanina25 mg
šunka24 mg

Vnitřnosti

PotravinaPrůměrný obsah purinů (na 100 g potraviny)
telecí brzlík400 mg
játra95 mg
ledvinky80 mg

Ryby

PotravinaPrůměrný obsah purinů (na 100 g potraviny)
sardinky 120 mg
sleď69 mg
pstruh56 mg
kapr54 mg
štika48 mg
losos22 mg

Mléko, vejce

PotravinaPrůměrný obsah purinů (na 100 g potraviny)
žloutek5 mg
vejce2 mg
mléko1 mg
bílek1 mg

Tuky, ořechy, kakao

PotravinaPrůměrný obsah purinů (na 100 g potraviny)
kakaový prášek1900 mg
lískové ořechy10 mg
mandle9 mg
vlašské ořechy8 mg

Mouka, pekárenské produkty

PotravinaPrůměrný obsah purinů (na 100 g potraviny)
ovesné vločky30 mg
celozrnný chléb14 mg
bílé pečivo8 mg
pšeničná mouka0 mg

Brambory, luštěniny, zelenina

PotravinaPrůměrný obsah purinů (na 100 g potraviny)
zelený hrášek80 mg
čočka70 mg
hrách45 mg
fazole44 mg
špenát23 mg
chřest14 mg
celer 10 mg
květák10 mg
ředkvičky6 mg
kapusta6 mg
brambory6 mg
kedlubny5 mg
fazolové lusky5 mg
okurky3 mg
mrkev2 mg
cibule1 mg

Ovoce

PotravinaPrůměrný obsah purinů (na 100 g potraviny)
borůvky2 mg
jahody5 mg
hrušky1 mg

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Puriny v potravinách: Základní údaje a podrobný seznam potravin přehledně v tabulkách

Zásady diety proti dně

  • Základ stravy by měly tvořit potraviny s obsahem purinů nižším než 50 mg/100 g hmotnosti.
  • Omezte potraviny s obsahem purinů kolem 50–150 mg/100 g hmotnosti.
  • Vyřaďte ze stravy potraviny obsahující více než 150 mg/100 g hmotnosti.

Pozor na koncentrované puriny

koncentrované puriny

Mořské plody, vnitřnosti a alkoholické nápoje, zejména kvasnicové pivo, obsahují vysokou purinovou koncentraci a mohou způsobit až dnavý záchvat.

Nahraďte pivo vínem. Kvasinky v pivu podle nedávného výzkumu negativně ovlivňují množství kyseliny močové v krvi. Malé množství (1 sklenička) vína naopak hladinu mírně snižuje.

Hladinu purinů zvyšuje i nealkoholické pivo

Server Arthritis.org varuje před pitím alkoholického i nealkoholického piva. Alkoholické pivo podle něj zvyšuje hladinu kyseliny močové o 6,5 %, nealkoholické o 4,4 %. Většina purinů v pivě pochází z pivovarských kvasnic. Pokud se pití zlatavého moku nedokážete vzdát, volte lehčí piva nebo ležáky.

Moderní piva – nepasterizovaná nebo nefiltrovaná – podle zkušeností lidí s dnou bohužel mohou spouštět záchvaty stejně jako piva klasická.

Výhody středomořské diety

Jedna ze studií, které se zúčastnilo 4 500 lidí, potvrdila, že středomořská strava snižuje riziko nadbytku kyseliny močové v krvi. Má výborné antioxidační vlastnosti a bojuje proti zánětům v těle.

Co si můžete dopřát bez obav?

Server Healthline.com doporučuje:

  • Celozrnný chléb, obiloviny a těstoviny
  • Mléko s nízkým obsahem tuku, jogurty a sýr
  • Vejce
  • Ovoce a zeleninu

Není to jen o jídle

Kromě omezení potravin s vysokým obsahem purinů je nutná celková změna životního stylu – více tělesného pohybu, dodržení pitného režimu, méně stresu a více odpočinku a relaxace.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Ukázkový jídelníček proti dně I.

Reference

  • SVAČINA, Š. et al. Klinická dietologie, Praha: Grada, 2012, 384 s.
  • LEDVINA, M. et al. Biochemie pro studující medicíny I. díl, Praha: Nakladatelství Karolinum, 2006.
  • CHUP, M., Jak se stravovat při onemocnění dnou, Svět potravin, srpen 2009, s. 18 – 19
  • HOUSOVÁ, J., Dna – nemoc (nejen) králů a bohatých, Obesity news, 4. ročník, 1/2010
  • Jak na dnu? dostupné z www.nemoc-dna.cz/obsah-purinu-v-potravinach/
reklama
Popis

Snižte riziko dnavých záchvatů úpravou stravy

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit, aby obsahoval méně purinů
  • Doporučení, co dělat pro snížení množství kyseliny močové v krvi
  • Návrh dalšího postupu pro snížení rizika projevů dny (degenerace kloubů, problémy s ledvinami, nadýmání, průjmy, pálení žáhy, pálení v konečníku, bolesti hlavy a svalů, atd.) úpravou stravy
  • Pomohli jsme lidem, jako jste vy. Podívejte se na jejich proměny
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte 2 kuchařky plné zdravých receptů zdarma
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Redakce

Redakce

Každý den vám přinášíme novinky a zajímavosti ze světa zdravého životního stylu a hubnutí.