BezHladovění.cz

Nedoceněná špaldová mouka a její účinky na naše tělo

Špaldová mouka měla pevné místo v jídelníčcích našich babiček. S nástupem levnější pšenice ozimé se na ni téměř zapomnělo. Teď se naštěstí znovu vrací „do módy“.

Proč používat špaldovou mouku?

Špaldová mouka se vyrábí z pšenice špaldy. Jelikož tento druh neprošel žádným typem šlechtění jako jiné obiloviny, zachovává si už po staletí vysoký obsah vitaminů, minerálů a vlákniny. K výrobě mouky se používají celá zrna včetně obalové části, které obsahují největší množství cenných látek.

  • Špalda je navíc velmi odolná proti škůdcům a není potřeba ji hnojit. Mouka z ní tak neobsahuje chemikálie.
  • Na rozdíl od klasické bílé mouky nepatří „špaldovka“ mezi časté alergeny.
  • Pro většinu lidí je velmi dobře stravitelná a nezpůsobuje žádné trávicí obtíže.

Hrubá, nebo hladká: Jakou „špaldovku“ vybrat?

V obchodech seženete špaldovou mouku hrubou i hladkou. Pracovat s ní můžete tak, jak jste zvyklí. Jelikož obsahuje méně lepku, je vždy lepší přidat do těsta na chléb raději více droždí a při přípravě moučníků použít větší množství prášku do pečiva nebo jedlé sody. Chuťově je mouka ze špaldy o něco výraznější a má typický oříškový nádech.

TIP: Víte, že ze špaldy se vyrábí i alternativní druh kávy? Mimochodem – velmi dobrý.

Složení špaldové mouky ve 100 gramech:

  • Sacharidy: 72,6 gramu (z toho jen 0,4 gramu cukrů)
  • Bílkoviny: 11 gramů
  • Tuky: 1,9 gramu (z toho nasycené mastné kyseliny 0,4 gramu)
  • Vláknina: 9 gramů
  • Minerální látky: železo, fosfor, vápník, hořčík, draslík, zinek, selen, mangan, měď, sodík
  • Vitaminy: A, E, vitaminy skupiny B a kyselinu listovou

špaldová mouka

TIP: Vyzkoušejte celozrnnou špaldovou mouku v BIO kvalitě.

Účinky na lidské tělo

Špaldová mouka má díky velkému množství prospěšných látek řadu pozitivních účinků na náš organismus. Podporuje imunitní systém, působí proti chudokrevnosti, zlepšuje trávení a zbavuje nepříjemné zácpy. Dokonce má schopnost předejít záchvatům migrény, které citlivé jedince vyřadí z běžného života i na několik dní. Dále:

  • Upravuje krevní tlak, normalizuje hladinu krevního cukru a snižuje vysoký cholesterol.
  • Vyživuje klouby, kosti a má vliv na kvalitu vlasů, nehtů a pokožky.
  • Prý působí i jako prevence proti rakovině a kardiovaskulárním onemocněním.

Díky obsahu pomalých sacharidů se cukry ze špaldy vstřebávají do našeho těla postupně a nezpůsobují výkyvy krevního cukru. Proto si mohou špaldovou mouku bez obav dopřát i diabetici a lidé v redukci váhy.

Tipy na recepty ze špaldové mouky

Špaldovou mouku můžete použít na pečení i vaření. Vytvoříte z ní spoustu zdravých dobrot, které budou navíc i dobře chutnat. Využijete ji i k zahuštění omáček a polévek.

…a tisíce dalších skvělých receptů ze špaldové mouky. Nebojte se zkoušet – se špaldovkou neuděláte chybu.

Nedoceněná špaldová mouka a její účinky na naše tělo
3.8 (76%) 10 hlasů

Mgr. Šárka Zajíčková

Mgr. Šárka Zajíčková

Mým velkým koníčkem je vaření a pečení. Nepříjemné střevní onemocnění mě přivedlo na dietu Low-FODMAP, která ve světě sklízí velké úspěchy. Ulehčuje život mnoha lidem se syndromem dráždivého tračníku. Nedostatek informací v našich končinách mě přivedl k psaní vlastního blogu www.lowfodmapdieta.cz.