BezHladovění.cz

RECEPT: Celozrnný mazanec bez vajec a bílé mouky

celozrnný mazanec

Co by to bylo za svátky bez tradičních symbolů Velikonoc? Bezesporu k nim patří i mazanec. Snídaně se stane hned svátečnější. Nemusíte se cpát ani kvantem bílé mouky, cukru, vajec či másla.

Následující recept neobsahuje ani jednu z těchto surovin. Chuťově je zkrátka jiný. Nebude vám evokovat vzpomínky na ten od babičky či maminky, ale určitě budete mít lepší pocit…

Celozrnný mazanec

Ingredience:

  • 1 lžíce chia semínek + 3 lžíce vody
  • 230 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 g celozrnné pšeničné mouky
  • 1 kostka čerstvého droždí
  • 200 ml vlažného rostlinného mléka
  • 70 g kokosového cukru
  • Špetka vanilkového prášku
  • 70 g 100% kokosového oleje
  • 4 g soli
  • Citrónová kůra z 1 bio citronu
  • 35 g rozinek
  • 35 g mandlí
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.


Postup

  1. Troubu předehřejeme na 170 stupňů.
  2. Z droždí, trochy vlažného mléka, cukru a mouky připravíme kvásek a necháme na teplém místě vykynout.
  3. Chia semínka promícháme s vodou a odložíme stranou, aby nabobtnala.
  4. Ve velké míse promícháme špaldovou mouku s pšeničnou, vanilkovým práškem, solí a kokosovým cukrem.
  5. Chia vejce smícháme s roztopeným kokosovým olejem a teplým mlékem a společně s kváskem přidáme k sypké směsi.
  6. Vypracujeme vláčné těsto.
  7. Na závěr přidáme citrónovou kůru, rozinky a vytvoříme bochánek.
  8. Necháme až 90 minut kynout na teplém místě.
  9. Poté vytvarujeme pomocí rukou mazanec, nařízneme jej do kříže, potřeme vodou smíchanou s kapkou oleje a posypeme nasekanými plátky mandlí.
  10. Pečeme při 160 °C zhruba 40–50 minut.

Dobrou chuť!

TIP: Zkuste také celozrnného beránka a 3 další zdravé velikonoční recepty podle naší redakce.

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Lucie Pospíšilíková

Lucie Pospíšilíková

Jsem holka, pro kterou se stala kuchyně takovou vášní, že ji přivedla až k založení samotného Delicious blogu. Jsem schopná utrácet za jídlo, nádobí a hezké dekorace na focení pomalu víc jak za oblečení a kosmetiku. Baví mě trávit hodiny v kuchyni s foťákem v ruce...

Share via
Send this to a friend