BezHladovění.cz

RECEPT: Celozrnný mazanec bez vajec a bílé mouky

celozrnný mazanec

Co by to bylo za svátky bez tradičních symbolů Velikonoc? Bezesporu k nim patří i mazanec. Snídaně se stane hned svátečnější. Nemusíte se cpát ani kvantem bílé mouky, cukru, vajec či másla.

Následující recept neobsahuje ani jednu z těchto surovin. Chuťově je zkrátka jiný. Nebude vám evokovat vzpomínky na ten od babičky či maminky, ale určitě budete mít lepší pocit…

Celozrnný mazanec

Ingredience:

celozrnný mazanec

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 170 stupňů.
  2. Z droždí, trochy vlažného mléka, cukru a mouky připravíme kvásek a necháme na teplém místě vykynout.
  3. Chia semínka promícháme s vodou a odložíme stranou, aby nabobtnala.
  4. Ve velké míse promícháme špaldovou mouku s pšeničnou, vanilkovým práškem, solí a kokosovým cukrem.
  5. Chia vejce smícháme s roztopeným kokosovým olejem a teplým mlékem a společně s kváskem přidáme k sypké směsi.
  6. Vypracujeme vláčné těsto.
  7. Na závěr přidáme citrónovou kůru, rozinky a vytvoříme bochánek.
  8. Necháme až 90 minut kynout na teplém místě.
  9. Poté vytvarujeme pomocí rukou mazanec, nařízneme jej do kříže, potřeme vodou smíchanou s kapkou oleje a posypeme nasekanými plátky mandlí.
  10. Pečeme při 160 °C zhruba 40–50 minut.
PŘEČTĚTE SI
Recenze: Voňavá kuchařka podle Grusovky – bez lepku, s minimem sacharidů a hlavně chutně

Dobrou chuť!

TIP: Zkuste také celozrnného beránka a 3 další zdravé velikonoční recepty podle naší redakce.

Jak se vám článek líbí?

Lucie Pospíšilíková

Lucie Pospíšilíková

Jsem holka, pro kterou se stala kuchyně takovou vášní, že ji přivedla až k založení samotného Delicious blogu. Jsem schopná utrácet za jídlo, nádobí a hezké dekorace na focení pomalu víc jak za oblečení a kosmetiku. Baví mě trávit hodiny v kuchyni s foťákem v ruce...