Co by to bylo za svátky bez tradičních symbolů Velikonoc? Bezesporu k nim patří i mazanec. Snídaně se stane hned svátečnější. Nemusíte se cpát ani kvantem bílé mouky, cukru, vajec či másla.
Následující recept neobsahuje ani jednu z těchto surovin. Chuťově je zkrátka jiný. Nebude vám evokovat vzpomínky na ten od babičky či maminky, ale určitě budete mít lepší pocit…
Celozrnný mazanec
Ingredience:
- 1 lžíce chia semínek + 3 lžíce vody
- 230 g celozrnné špaldové mouky
- 100 g celozrnné pšeničné mouky
- 1 kostka čerstvého droždí
- 200 ml vlažného rostlinného mléka
- 70 g kokosového cukru
- Špetka vanilkového prášku
- 70 g 100% kokosového oleje
- 4 g soli
- Citrónová kůra z 1 bio citronu
- 35 g rozinek
- 35 g mandlí
Postup
- Troubu předehřejeme na 170 stupňů.
- Z droždí, trochy vlažného mléka, cukru a mouky připravíme kvásek a necháme na teplém místě vykynout.
- Chia semínka promícháme s vodou a odložíme stranou, aby nabobtnala.
- Ve velké míse promícháme špaldovou mouku s pšeničnou, vanilkovým práškem, solí a kokosovým cukrem.
- Chia vejce smícháme s roztopeným kokosovým olejem a teplým mlékem a společně s kváskem přidáme k sypké směsi.
- Vypracujeme vláčné těsto.
- Na závěr přidáme citrónovou kůru, rozinky a vytvoříme bochánek.
- Necháme až 90 minut kynout na teplém místě.
- Poté vytvarujeme pomocí rukou mazanec, nařízneme jej do kříže, potřeme vodou smíchanou s kapkou oleje a posypeme nasekanými plátky mandlí.
- Pečeme při 160 °C zhruba 40–50 minut.
Dobrou chuť!
TIP: Zkuste také celozrnného beránka a 3 další zdravé velikonoční recepty podle naší redakce.