BezHladovění.cz

RECEPT: Cuketový nákyp s chilli a ančovičkami

Cuketový nákyp se stal oblíbeným zejména v letním období. A není divu, cuketová sezóna je během července a srpna v plném proudu, a tak se vyplatí mít několik osvědčených receptů v rukávu.

Cuketa je navíc velmi vděčná. Dá se přidávat jak do sladkých, tak slaných pokrmů. Jídlo vždy dokonale zvláční.

Cuketový nákyp

(6 porcí)

Ingredience:

  • 1 kg žluté či zelené cukety
  • 3 vejce – oddělené bílky a žloutky
  • 10 filátek z ančoviček
  • 2 šalotky
  • 1 chilli paprička
  • 5 stroužků česneku
  • 100 g parmazánu
  • 300 g celozrnné špaldové mouky
  • 15 g jedlé sody
  • Sůl
  • Hrst čerstvých bylinek (rozmarýn, oregano, šalvěj)
  • Olivový olej

cuketový nákyp

Postup:

  1. Omytou cuketu nastrouhejte, napůl nahrubo a napůl najemno.
  2. Nastrouhanou cuketu dejte do větší mísy, přidejte sůl a nechte ji vypotit.
  3. Mezitím nadrobno nakrájejte cibuli, česnek, chilli papričku a ančovičky.
  4. V rendlíku rozpalte olivový olej a orestujte na něm nakrájenou cibuli, česnek, chilli a ančovičky.
  5. Z bílků vyšlehejte sníh.
  6. Parmazán nastrouhejte najemno.
  7. Po 30 minutách slijte přebytečnou vodu z cukety a do mísy přidejte žloutky, orestovanou směs, mouku, parmazán, jedlou sodu a nasekané bylinky.
  8. Vše důkladně propojte a nakonec přidejte sníh z bílků a opatrně vše znovu promíchejte.
  9. Podle chuti dosolte.
  10. Zapékací mističky vymažte olivovým olejem a přendejte do nich cuketovou směs. Pokud vám zbyl parmazán, posypte jim vrch směsi.
  11. Mističky se směsí vložte do trouby rozpálené na 180 stupňů a zapékejte 45 minut dozlatova.
PŘEČTĚTE SI
Recenze knihy „Jak tuky pálit a neukládat?“

TIP: K nákypu podávejte například mrkvový salát a dip z bílého jogurtu, majonézy a bylinek.

Přejeme dobrou chuť!

P. S.: Vyzkoušejte také naše další zdravé recepty z cukety! K obědu doporučujeme třeba cuketové nudle s tahini omáčkou, jako dezert potom báječné cuketové brownies.

Jak se vám článek líbí?

Kateřina Homolová

Kateřina Homolová

Píši food blog Kate’s Cuisine. Primárně se zaměřuji na různé stravovací omezení a výživové směry, jako je intolerance laktózy, alergie na lepek, veganství, vegetariánství či paleo stravu. Upřednostňuji rostlinnou stravu před tou živočišnou a snažím se recepty vymýšlet tak, aby byly časově i surovinově dostupné všem bez omezení věku, pohlaví či kuchařských dovedností.