Cuketový nákyp se stal oblíbeným zejména v letním období. A není divu, cuketová sezóna je během července a srpna v plném proudu, a tak se vyplatí mít několik osvědčených receptů v rukávu.
Cuketa je navíc velmi vděčná. Dá se přidávat jak do sladkých, tak slaných pokrmů. Jídlo vždy dokonale zvláční.
Cuketový nákyp
Ingredience:
- 1 kg žluté či zelené cukety
- 3 vejce – oddělené bílky a žloutky
- 10 filátek z ančoviček
- 2 šalotky
- 1 chilli paprička
- 5 stroužků česneku
- 100 g parmazánu
- 300 g celozrnné špaldové mouky
- 15 g jedlé sody
- Sůl
- Hrst čerstvých bylinek (rozmarýn, oregano, šalvěj)
- Olivový olej
Postup:
- Omytou cuketu nastrouhejte, napůl nahrubo a napůl najemno.
- Nastrouhanou cuketu dejte do větší mísy, přidejte sůl a nechte ji vypotit.
- Mezitím nadrobno nakrájejte cibuli, česnek, chilli papričku a ančovičky.
- V rendlíku rozpalte olivový olej a orestujte na něm nakrájenou cibuli, česnek, chilli a ančovičky.
- Z bílků vyšlehejte sníh.
- Parmazán nastrouhejte najemno.
- Po 30 minutách slijte přebytečnou vodu z cukety a do mísy přidejte žloutky, orestovanou směs, mouku, parmazán, jedlou sodu a nasekané bylinky.
- Vše důkladně propojte a nakonec přidejte sníh z bílků a opatrně vše znovu promíchejte.
- Podle chuti dosolte.
- Zapékací mističky vymažte olivovým olejem a přendejte do nich cuketovou směs. Pokud vám zbyl parmazán, posypte jim vrch směsi.
- Mističky se směsí vložte do trouby rozpálené na 180 stupňů a zapékejte 45 minut dozlatova.
Počet porcí: 6
TIP: K nákypu podávejte například mrkvový salát a dip z bílého jogurtu, majonézy a bylinek.
Přejeme dobrou chuť!
P. S.: Vyzkoušejte také naše další zdravé recepty z cukety! K obědu doporučujeme třeba cuketové nudle s tahini omáčkou, jako dezert potom báječné cuketové brownies.