RECEPT: Vánoční štola ze špaldové mouky

Vánoční štola představuje původem německou obdobu naší vánočky. Tvarem připomíná Ježíška zabaleného do plenek. Podle tradice se smí nakrojit až po štědrovečerní bohoslužbě. Ochráníte tak svou domácnost před nemocemi. Správná štola se musí správně uležet – ideálně 3–4 týdny.


Špaldová vánoční štola

Ingredience na malou štolu:

Těsto

Na dokončení

špaldová štola

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
  2. Chia semínka promícháme s vodou a odložíme stranou.
  3. Ve velké míse smícháme špaldovou mouku s práškem do pečiva, vlašskými ořechy a rozinkami.
  4. Kokosový olej roztopíme, prošleháme s tvarohem, mandlovým mlékem, vanilkovým extraktem a rýžovým sirupem.
  5. Tekutou směs přilijeme k sypké, přidáme nabobtnalá semínka a zpracujeme v tužší těsto.
  6. Těsto rozválíme v silnější plát, který přehneme přes sebe. Měl by připomínat zavinovačku.
  7. Povrch posypeme mandlovými plátky a dáme péct zhruba na 45 minut.
  8. Kontrolujeme pomocí špejle, zda-li je štola už dostatečně upečená.
  9. Poté ji vytáhneme z trouby a ihned potřeme roztopeným kokosovým olejem.

TIP: Pro efekt můžeme ještě posypat sušeným rostlinným nápojem, např. pohankovým.

Přejeme dobrou sváteční chuť!

P.S.: Vyzkoušejte také další zdravé vánoční cukroví podle naší redakce.

RECEPT: Vánoční štola ze špaldové mouky
5 (100%) 1 hlasů