Vánoční štola představuje původem německou obdobu naší vánočky. Tvarem připomíná Ježíška zabaleného do plenek.
Podle tradice se smí nakrojit až po štědrovečerní bohoslužbě. Ochráníte tak svou domácnost před nemocemi. Správná štola se musí správně uležet – ideálně 3–4 týdny.
Špaldová vánoční štola
Ingredience na malou štolu:
Těsto
- 1 lžíce chia semínek + 3 lžíce vody
- 250 g celozrnné špaldové mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 50 g vlašských ořechů
- 50 g rozinek
- 50 ml kokosového oleje
- 125 g tvarohu
- 150 ml mandlového mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 50 ml rýžového sirupu
Na dokončení
- Kokosový olej
- Mandlové plátky
Postup
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
- Chia semínka promícháme s vodou a odložíme stranou.
- Ve velké míse smícháme špaldovou mouku s práškem do pečiva, vlašskými ořechy a rozinkami.
- Kokosový olej roztopíme, prošleháme s tvarohem, mandlovým mlékem, vanilkovým extraktem a rýžovým sirupem.
- Tekutou směs přilijeme k sypké, přidáme nabobtnalá semínka a zpracujeme v tužší těsto.
- Těsto rozválíme v silnější plát, který přehneme přes sebe. Měl by připomínat zavinovačku.
- Povrch posypeme mandlovými plátky a dáme péct zhruba na 45 minut.
- Kontrolujeme pomocí špejle, zda-li je štola už dostatečně upečená.
- Poté ji vytáhneme z trouby a ihned potřeme roztopeným kokosovým olejem.
TIP: Pro efekt můžeme ještě posypat sušeným rostlinným nápojem, např. pohankovým.
Přejeme dobrou sváteční chuť!
P.S.: Vyzkoušejte také další zdravé vánoční cukroví podle naší redakce.