Bezhladoveni.cz

Chutně i bez zbytečných sacharidů: Tipy na low carb recepty k snídani, obědu i večeři

U low carb diety je správná volba receptů obzvláště důležitá. Snídaně, oběd či večeře musí vždy obsahovat dostatek živin. Bez sacharidů je to o fous těžší, protože je třeba nahradit je vhodným způsobem. Než zjistíte, jak na to, máme pro vás chutné low carb recepty pro každý den. 

reklama

Striktní dieta s velmi nízkým až nulovým příjmem sacharidů není ideální. Přece jen je určité množství sacharidů pro zdraví nezbytné. Pro méně zkušené je vhodnější mírnější forma low carb diety, která cukry omezuje, ale nevylučuje. Pro lepší přehled jsme recepty rozdělili dle typu jídla. Ať vám chutná!

3 tipy na výživnou snídani bez sacharidů

Odbourat zvyk snídat bílé či celozrnné “pečivo s něčím” není snadné. Řešení představuje domácí low carb chléb nebo prostě zcela jiný typ snídaně v hlavní roli s vajíčky nebo mléčnými výrobky.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Low carb dieta: Co to je, kdy pomůže, jaká jsou její rizika + ukázka jídelníčku na 1 den

Omeletové rolky s mozzarellou

Ingredience na 2 porce:

  • 4 vejce
  • 60 g mozzarelly
  • 6 plátků šunky
  • ledový salát
  • sůl a pepř
  • pažitka

Vajíčka rozšlehejte spolu s nastrouhanou mozzarellou. Osolte a opepřete. Směs nalijte na rozpálenou pánev a opečte. Hotovou omeletu obložte nakrájenou šunkou, kousky sýra a salátem a posypte pažitkou či jinými bylinkami. Srolujte a podávejte s cherry rajčátky.

Palačinky se skořicí

Ingredience na 2 porce:

  • 5 vajíček
  • 250 g mascarpone
  • 50 g smetany ke šlehání 33 %
  • přepuštěné máslo (ghí, ghee)
  • ½ lžičky skořice

Suroviny vložte do mísy a promíchejte. Nabírejte naběračkou a na rozehřáté a vymazané pánvi opékejte dozlatova jednu tenkou palačinku za druhou. Podávejte třeba se smetanou, skořicí a kakaem či strouhanou hořkou čokoládou nebo na slano se šunkou, sýrem a bylinkami.

palačinky s uzeným lososem
Palačinky můžete naplnit čímkoliv, i uzeným lososem.

Sýrovo-tvarohové placky se šunkou 

Ingredience:

  • 150 g tvarohu
  • 80 g sýra
  • 1 vejce
  • šunka
  • sůl, pepř a červená paprika

Rozšlehejte tvaroh s vajíčkem a nastrouhaným sýrem. Osolte a opepřete a přidejte trochu mleté červené papriky. Můžete použít i čerstvé bylinky. Nakrájejte šunku na menší kostičky a přidejte do směsi. Opět promíchejte. Z těsta dělejte menší placky, které můžete smažit na máslem vymazané pánvi nebo péct v troubě při teplotě 190 °C cca 35 až 40 minut.

3 recepty na obědy dle zásad low carb jídelníčku

Zatímco ke snídani si vyhrajete s vajíčky a mléčnými výrobky na stovky způsobů, k low carb obědu se hodí maso. Vybírat je z čeho. Chybu neuděláte s hovězím steakem, vepřovými medailonky, ale ani celým šťavnatým kuřátkem. Alespoň dvakrát týdně si připravte rybu. Nejlepší přílohu představuje zelenina také na x způsobů.

Vepřová panenka se zelenými fazolkami ve slanině

Ingredience pro 2 porce:

  • 1 ks pěkné vepřové panenky
  • zelené fazolky
  • 4 plátky slaniny
  • sůl a pepř

Vepřovou panenku očistěte, osolte a opepřete. Můžete dle chuti přidat další koření či bylinky. Vedle opláchněte fazolky, rozdělte je na čtyři svazky (prostě cca pro dvě osoby) a zabalte je do plátku slaniny.

Pstruh pečený na másle s hranolkami z červené řepy

Ingredience pro 2 osoby:

  • 2 ks pstruha (může být samozřejmě i jiná ryba)
  • 2 ks červené řepy
  • máslo
  • citrón
  • sůl a pepř
  • zakysaná smetana
  • česnek
  • čerstvé bylinky

Rozehřejte troubu na 180 °C. Pstruhy opláchněte a osušte. Osolte je, přidejte plátky citronu, česnek a máslo, případně bylinky dle chuti. Předem uvařenou řepu oloupejte a nakrájejte na přibližně stejné proužky.  Dejte na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby a pečte cca 25 až 30 minut. Mezitím si připravte svěží a tučný dip ze zakysané smetany smíchané s česnekem a bylinkami.

grilovaný pstruh
Obzvláště v létě je úžasný pstruh na grilu.

Kuřecí paličky s orientálním kořením a dušenou brokolicí

Ingredience pro 2 až 3 osoby:

  • 1 kg kuřecích paliček
  • 80 ml olivového oleje
  • 1 a ½ lžičky zázvoru
  • ¼ lžičky kajenského pepře
  • 1 lžička pomerančové kůry
  • sůl

Kuřecí paličky vyndejte z ledničky, opláchněte je a osušte a nechte chvilku stát. Smícháním oleje a koření si připravte orientální lehce pikantní marinádu, do níž vložte paličky a nechte alespoň hodinu, ideálně přes noc marinovat. 

Troubu rozehřejte na 170 °C. Na plech vyložený pečicím papírem vyskládejte paličky a dejte péct cca na hodinu až hodinu a půl, aby byly opravdu měkké. 

Přibližně 20 minut před koncem si připravte zeleninovou přílohu v podobě dušené brokolice nebo zeleninovým salátem dle vlastní chuti.

3 tipy na nízkosacharidové večeře s fantazií

Obědy a večeře lze samozřejmě prohazovat. Jsou to v podstatě stejná hlavní jídla. Pouze k večeři je pro většinu lidí vhodnější dát si větší porci zeleniny a menší masa nebo jen čistě zeleninové jídlo doplněné o bílkoviny a tuky z jiného zdroje než z masa. Zapomeňte pouze na sacharidy 😉

Pečené cuketové placky s řeckým jogurtem

Ingredience pro 2 osoby:

  • 1 ks velké či 2 ks menší cukety
  • 1 mozzarella
  • 1 vajíčko
  • sůl a pepř

Cuketu oloupejte a nastrouhejte na drobno. Vymačkejte přebytečnou vodu, přidejte vejce a nastrouhanou mozzarellu. Osolte, opepřete a vše pořádně promíchejte. Z těsta tvořte malé placky a smažte je na sádle nebo pečte v troubě na pečicím papíře cca 20 minut. Papír také pomažte sádlem. Plackám to dodá intenzivnější chuť 😉 Hotové cuketové placky podávejte s tučným a čerstvými bylinkami ochuceným řeckým jogurtem.

Masová pomazánka rillettes z vepřového boku

Ingredience:

  • 1 kg vepřového boku
  • ½ kg vepřového sádla
  • 2 ks cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 300 ml vody
  • sůl a pepř

Zapněte troubu na 110 °C. Maso a sádlo nakrájejte na větší kostky, cibuli a česnek spíše na drobno. Do velkého litinového hrnce vložte sádlo a orestujte. Přidejte maso a opět orestujte. Nakonec vsypte cibuli a česnek, osolte a opepřete a zalijte teplou vodou. Přiklopte poklicí a vložte do trouby. Pečte 8 až 10 hodin, dokud se maso nebude rozpadat. 

Hotové dušené maso promíchejte a naplňte do připravených čistých skleniček. Navrch dejte menší vrstvu sádla. Nechte vychladnout a uložte do ledničky, kde to vydrží cca týden. U low carb diety podávejte s proteinovým pečivem a zeleninovými tyčinkami z mrkve, celeru, okurky či ředkve.

rillettes
Jak jednou tuto francouzskou delikatesu ochutnáte, už nebudete chtít nic jiného.

Sýrový závin se špenátem a žampiony

Ingredience na plát:

  • 125 g mozzarelly
  • 5 ks vajíček
  • 2 lžíce mandlové mouky
  • ½  lžičky soli

Ingredience na náplň:

  • 100 g eidamu, 45 % tuku
  • 100 g žampionů
  • 250 g baby špenátu
  • 100 g šunky
  • 3 lžíce rajčatového pyré
  • 1/2 menší cibule

Do mixéru dejte suroviny na plát a rozmixujte je na hladké těsto. Vylijte na pekáč s pečicím papírem a při 170 °C pečte 8 až 10 minut. Nakrájejte si cibuli, žampiony i šunku. Sýr eidam nastrouhejte. Cibulku se žampiony osmahněte na másle. Krátce ve směsi poduste také špenát. Upečený plát potřete rajčatovým pyré a směsí žampionů, špenátu, cibulky a šunky. Na závěr posypte sýrem a opatrně srolujte. Vraťte do trouby a při stejné teplotě zapečte dalších 8 minut. Hotový závin nakrájejte a posypte ještě trochou nivy.

Nechce se vám nebo nemáte čas vařit? Objednejte si low carb krabičkovou dietu. Nízkosacharidové jídlo připraví za vás a dovezou vám ho domů či do práce. Stravujete se low carb, jídlo si užíváte a ještě šetříte čas.

Osvědčené low carb recepty z našich stránek

Závěrečné shrnutí: I nízkosacharidové jídlo může být nejen zdravé, ale také chutné

Low carb vaření není žádná velká věda. Stačí mít po ruce pestrý výběr vhodných surovin a tipy na skvělé recepty, které najdete nejen v tomto článku, ale také na našich stránkách. 

Za celou redakci Bezhladoveni.cz vám přejeme dobrou chuť 🙂

 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.


Monika Šaríková

Když jsem před léty studovala historii a literaturu, nenapadlo by mě, že se nakonec budu živit psaním. Jednoznačně nejradši se věnuji psaní o zdravém životním stylu. Miluji dobré jídlo, ráda vařím, ujetá jsem zejména na českou a asijskou kuchyni, zbožňuji přírodu a pohyb. Mezi mé velké sportovní lásky patří zejména běh, kolo, turistika a jóga :)

Nenechte si ujít

reklama
reklama