Chcete se i o svátcích cítit lehce a fit? Vyměňte letos smaženého kapra s těžkým salátem za tradiční jídla našich předků.
Typická vánoční jídla
Dříve se na Štědrý večer podávalo 5–7 chodů. Jejich přesný počet i složení přitom záviselo na finanční situaci rodiny. V chudších rodinách jedli kaši, polévku a kubu, zatímco bohatí lidé si užívali šneky, raky a další pochoutky.
Oplatky jako předkrm
Oplatky potřené medem, bylinkami, šípky nebo česnekem se běžně podávaly jako první chod štědrovečerní večeře.
Polévka
Tradiční polévka obsahovala houby, které se přidávaly i do dalších svátečních pokrmů. Později houbovou polévku vystřídala rybí varianta připravovaná z kořenové zeleniny, jiker, mlíčí, hlavy, kostí a dalších zbytků rybího masa. Někteří lidé polévku dochucovali bílým vínem nebo smetanou.
Kuba
Snad nejznámějším vánočním jídlem je kuba z hub a krup. Protože se podle zvyklostí nemělo jíst až do štědrovečerní večeře maso, podával se kuba vždy na Štědrý den k obědu.
Krkonošský hubník
Obyvatelé Krkonoš se neobešli bez vánočního hubníku neboli hubovce. Nakrájené kousky žemle obalovali v rozšlehaných vejcích s mlékem a rozpuštěným máslem. K žemlím pak přidávali sušené houby, česnek, sůl, pepř, majoránku a strouhanku nebo dětskou krupičku. Vše vložili do vymazaného pekáče a pekli v troubě.
Kapr
Kapr se nejčastěji připravoval na modro, tedy vařený s octem nebo bílým vínem a kořenovou zeleninou. Další variantou byl kapr na černo s hustou sladkokyselou omáčkou ze sušených švestek, rozinek, perníku a černého piva, případně červeného vína. Jako přílohu lidé volili knedlík nebo chléb.
Smažený kapr nemá původ u nás, ale v Rakousku a tradičním národním jídlem se stal až po druhé světové válce. Dnes se kapr nejčastěji smaží na vrstvě tuku nebo peče v troubě s větším množstvím másla.
Muzika a další kaše
Součástí štědrovečerní večeře bývala kaše z vařeného sušeného ovoce, především jablečných a hruškových křížal a sušených švestek. Do kaše se přidával také hřebíček, skořice, citrónová šťáva, ořechy, rozinky, mandle, rum a strouhaný perník nebo piškoty. Kromě názvu muzika se používalo také označení odvárka, vocet nebo tomáškový kompot.
Symbolem hojnosti byla krupičná, hrachová nebo prosná kaše.
Pučálka
Na vánočním stole nesměl chybět ani pečený hrách se solí, pepřem, sádlem a česnekem. Pokud byla chuť na něco sladkého, mohla se pučálka ochutit medem.
Jahelník
Do uvařených jáhel se přidaly sušené švestky, jablka a přepuštěné máslo. Vše se nalilo do vymazaného pekáčku a zapeklo, aby se na povrchu vytvořila růžová krusta.
Pečená drůbež
Pro některé kraje je stále typické jíst na den sv. Štěpána pečenou husu, kachnu nebo krocana.
Pondělí
Snídaně: Ovesná kaše se švestkami a skořicí
Svačina: Jáhlové kuličky s ořechy a rozinkami
Oběd: Čočka s vařeným vejcem a nakládanou okurkou
Svačina: Jablko
Večeře: Kváskový chléb s pomazánkou z červené řepy, křenu a měkkého sýra
Úterý (Štědrý den)
Snídaně: Jáhlová kaše s rozinkami, skořicí a jablkem
Svačina: Hrst oříšků
Oběd: Staročeský vánoční kuba
Svačina: Bílý jogurt s hruškou
Večeře: Lehká rybí polévka, kapr na modro a odlehčený bramborový salát
Středa (1. svátek vánoční)
Snídaně: Vánočka s obilnou kávou
Svačina: Vánoční bezlepkové ořechoule
Oběd: Krkonošský hubník
Svačina: Ananasové smoothie pro zklidnění žaludku
Večeře: Polévka z pečeného květáku s pórkem a semínky
Čtvrtek (2. svátek vánoční)
Snídaně: Ovesná kaše se sušenými jablky a perníkovým kořením
Svačina: Pár kousků lineckého cukroví
Oběd: Kachna pečená na pomerančích s bramborem
Svačina: Kaki
Večeře: Zeleninové rizoto se šafránem
Pátek
Snídaně: Míchaná vajíčka s chlebem a čerstvou zeleninou
Svačina: Bílý jogurt a pár kousků cukroví
Oběd: Fazolový guláš s celozrnným kváskovým chlebem
Svačina: Pomelo
Večeře: Polévka z červené čočky s rajčátky
Sobota
Snídaně: Rýžová kaše s hruškou a oříšky
Svačina: Mandarinková šťáva
Oběd: Pečené kuře na medu s bylinkovým kuskusem
Svačina: Jahelník se sušeným ovocem
Večeře: Cizrnová pomazánka s celozrnným pečivem a čerstvou zeleninou
Neděle
Snídaně: Domácí ořechové müsli s mandlovým mlékem
Svačina: Mrkvové smoothie s jablkem a pomerančem
Oběd: Medailonky z vepřové panenky s dušenou brokolicí a pečeným bramborem
Svačina: Tvaroh s rozinkami
Večeře: Fazolová polévka jako od babičky
Přejeme dobrou chuť a krásné svátky 🙂