Chcete zatočit s kily navíc už v zimě? Inspirujte se tradiční čínskou medicínou a dbejte na vyvážený poměr zahřívacích a ochlazujících potravin.
Při hubnutí v zimě můžete narazit na překážky
Největším problémem zimního hubnutí bývá velká únava, větší chuť na sladké a tučné potraviny, menší potřeba hydratace a také nedostatek motivace. Krátké dny a dlouhé noci, chlad a nehezké počasí mohou navíc narušit psychiku a vaše snahy o zhubnutí tak zhatit.
Jak z toho ven? Místo razantní změny v jídelníčku raději začněte pomalými kroky. Do běžného dne zařaďte více pohybu, třeba ve formě procházek přírodou, jógy nebo pilates. Dbejte na dostatečný pitný režim a na talíř si dávejte ty správné potraviny.
Zahřejte se jídlem
Tradiční čínská medicína radí, abychom během zimního období zařadili do jídelníčku více zahřívacích potravin. Ty tělo posílí a dodají teplo středu těla i studeným končetinám. Doporučují se také v případě, že se snažíte v zimě zhubnout nebo si chcete jen udržet stávající váhu. Přemíra ochlazujících potravin totiž odklání tělo od potřebné rovnováhy a vaše plány může brzdit.
Magazín Healthline informuje, že se tradiční čínská medicína zaměřuje na energetické vlastnosti potravin. Podle tisíce let starého učení je pro dobré zdraví nezbytná rovnováha ochlazujících a zahřívajících potravin.
Vyzkoušejte zahřívající potraviny
- chilli papričky
- zázvor
- cibule
- česnek
- pórek
- křen
- hořčice
- drůbeží, hovězí, jehněčí, kozí a vepřové maso
- vejce
- rozmarýn
- skořice
- pepř
- hřebíček
- kardamom
- kmín
- oregano
- sůl
Kaliper od Bezhladovění.cz
Nevynechávejte ani potraviny ochlazující a neutrální
Zahřívající potraviny je vhodné v rozumném množství doplnit o potraviny ochlazující, jako je tropické ovoce, většina druhů zeleniny, houby, mléčné výrobky, kachní maso, sójové produkty, voda a bylinné čaje. Podstatnou složkou v jídelníčku by měly být i neutrální potraviny, mezi které patří ovoce mírného pásu, kořenová zelenina, většina ořechů a semínek, ryby a mořské plody.
Pondělí
Snídaně: Ovesná kaše se sušenými hruškami, skořicí a vlašskými ořechy
Svačina: Jablko se lžičkou mandlového másla
Oběd: Pečené kuře se špenátovou nádivkou, šťouchané brambory
Svačina: Pomerančová šťáva se zázvorem
Večeře: Kváskový chléb s hummusem, špalíčky mrkve a červenou paprikou
Úterý
Snídaně: Ořechová granola s rýžovým mlékem
Svačina: Bílý jogurt a sušené meruňky
Oběd: Losos připravený na páře s dušenou zeleninou a bylinkovým bulgurem
Svačina: Datlová tyčinka
Večeře: Cizrna na paprice s pórkem a římským kmínem
Středa
Snídaně: Pohanková kaše s jablkem a arašídovým máslem
Svačina: Ananas
Oběd: Hovězí nudličky s pak choi, černým sezamem a quinoou
Svačina: Salát s pečenou řepou a kukuřicí
Večeře: Houbové rizoto s parmazánem
Čtvrtek
Snídaně: Celozrnné vafle s hruškou a javorovým sirupem
Svačina: Mandarinka
Oběd: Dýňový guláš s fazolemi adzuki
Svačina: Tvaroh s chia semínky a medem
Večeře: Hrášková polévka s krutony z celozrnného chleba
Pátek
Snídaně: Rýžová kaše s fíky a pekanovými ořechy
Svačina: Bílý jogurt a hrst ořechů
Oběd: Celozrnné těstoviny s kuřecím masem, rajčatovou omáčkou a bazalkou
Svačina: Zdravé sušenky z ovesných vloček, zázvorový čaj
Večeře: Zapečené brambory s brokolicí a řapíkatým celerem
Sobota
Snídaně: Mugcake s ovocem
Svačina: Banánové smoothie s mandlemi
Oběd: Hovězí pečeně na červeném víně s pečeným bramborem
Svačina: Hruška
Večeře: Rychlý salát s tuňákem, rukolou, avokádem a fazolemi
Neděle
Snídaně: Pohankové lívance s povidly a vlašskými ořechy
Svačina: Kefír a hrst lyofilizovaného ovoce
Oběd: Kuřecí paličky s chilli a medem, indiánská rýže
Svačina: Smoothie s červenou řepou proti chřipce
Večeře: Čočková polévka s vůní Orientu
TIP: Máte radši tradiční česká jídla? Zkuste adventní jídelníček podle našich babiček.