Zdravé štědrovečerní menu podle BezHladovění.cz

Rybí polévka, smažený kapr s bramborovým salátem, řízky, vinná klobása a sladké cukroví patří mezi nejčastější štědrovečerní pochoutky. Držíte linii? Zkuste menu trochu odlehčit.

Předkrm: Šunkové rolky s křenovou náplní

Kdy jindy si dopřát českou předkrmovou klasiku než právě na Štědrý večer? Tentokrát zapomeňte na těžkou majonézu a místo ní sáhněte po krémovém sýru a tvarohu.

Šunkové rolky s křenovou náplní

Suroviny:

  • 300 g kvalitní šunky s vysokým podílem masa
  • 150 g polotučného tvarohu
  • 150 g krémového sýra
  • 4 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu
  • 1 strouhané jablko
  • Sůl
  • Pepř

Postup:

  1. Tvaroh důkladně promícháme s krémovým sýrem, osolíme a opepříme podle chuti.
  2. Do směsi přidáme nastrouhaný křen a jablíčko.
  3. Jednotlivé plátky šunky potřeme náplní a zarolujeme. Před podáváním necháme vychladnout v ledničce.

Polévka: Lehká rybí polévka

Typická rybí polévka se připravuje z kapří hlavy, mlíčí a jiker. Už dávno neplatí, že na Štědrý večer musí být polévka nutně z kapra. Zkuste se poohlédnout po jiné chutné rybě, která polévce také dodá skvělou chuť. Použít můžete tresku, pstruha i štiku.

rybí polévka

TIP: Projděte si recept na lehkou rybí polévku krok za krokem.

Hlavní chod: Kapr s lehkým bramborovým salátem

Nechcete se vzdát vánočního kapra, ale smažená verze je pro vás příliš mastná a těžká? Kapřík se dá naštěstí připravit na mnoho způsobů, po kterých vám nehrozí žlučníkový záchvat ani kila navíc. Dokonce i oblíbený bramborový salát chutná výborně v odlehčené verzi.

Kapr na zelenině

Suroviny:

  • 500 g kapra (filety nebo podkovy)
  • 5 mrkví
  • ½ celeru
  • 2 petržele
  • 2 cibule
  • 3 prolisované stroužky česneku
  • Sůl
  • Kmín
  • Bobkový list
  • Trochu másla

Postup:

  1. Mrkev, celer i petržel očistíme a nakrájíme na tenké nudličky nebo malé kostičky. Cibuli oloupeme a pokrájíme na širší plátky.
  2. Předehřejeme troubu na 200 stupňů Celsia.
  3. Na pečicí plech dáme kořenovou zeleninu a cibuli, lehce osolíme a přihodíme 2 bobkové listy.
  4. Kapří kousky opláchneme, z obou stran osolíme, posypeme kmínem a potřeme utřeným česnekem. Položíme je na zeleninové lůžko a na každý kousek dáme ještě trochu másla.
  5. Podlijeme trochou vody a dáme péct do předem vyhřáté trouby na cca 45 –60 minut.
  6. Během pečení kapra kontrolujeme, aby se nepřipálil. Pokud se vyvaří voda, opět směs podlijeme vodou.

Lehký bramborový salát

Suroviny:

  • 500 g brambor
  • 200 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 1 jablko
  • 1 cibule
  • 5 nakládaných okurek
  • 2 vejce natvrdo
  • 200 g bílého jogurtu
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Ocet – podle chuti
  • Sůl
  • Pepř

Postup:

  1. V hrnci uvaříme očištěnou mrkev, celer a brambory ve slupce. Poté necháme vychladnout.
  2. Cibuli očistíme a nakrájíme najemno. Oloupané jablko zbavíme jadřinců, kyselé okurky i vajíčka nakrájíme na malé kostičky.
  3. Zchladlé brambory oloupeme a pokrájíme společně s mrkví a celerem na kostičky.
  4. Připravíme dresink z bílého jogurtu, hořčice, olivového oleje, citrónové šťávy, soli, pepře a octa.
  5. Zeleninu, jablko i vejce dáme do mísy, přidáme dresink a pořádně promícháme. Podle chuti můžeme ještě přidat sůl, pepř, citrónovou šťávu nebo trochu octa.
lehký bramborový salát

Dezert: Vánoční ovocný salát

Lehký ovocný salát celé štědrovečerní menu perfektně završí. Použít můžete jakékoliv ovoce, které máte rádi. My jsme pro vás připravili náš oblíbený recept, který už máme léty ověřený.

Vánoční ovocný salát

Suroviny:

  • 3 mandarinky
  • 2 jablka
  • 2 banány
  • 1 kaki
  • 1 menší trs hroznového vína
  • Hrst rozinek
  • Šťáva z 1 pomeranče

Postup:

  1. Mandarinky oloupeme a odstraníme z nich bílé části. Jablka zbavíme jádřinců, banány oloupeme, kaki omyjeme a odstraníme z něj kalich. Hroznové víno opláchneme pod tekoucí vodou.
  2. Všechno ovoce pokrájíme na menší kostičky a vložíme do mísy.
  3. K ovoci přidáme rozinky a zalijeme pomerančovou šťávou.

Veselé Vánoce plné chutí přeje redakce BezHladovění.cz.

 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Šárka Jirchářová

Šárka Jirchářová

Mým velkým koníčkem je vaření a pečení. Nepříjemné střevní onemocnění mě přivedlo na dietu Low-FODMAP, která ve světě sklízí velké úspěchy. Ulehčuje život mnoha lidem se syndromem dráždivého tračníku. Nedostatek informací v našich končinách mě přivedl k psaní vlastního blogu www.lowfodmapdieta.cz.