BezHladovění.cz

Rakytník – léčí a posiluje organismus

Existuje mnoho druhů rakytníku, u nás je nejznámější Rakytník řešetlákový, latinsky hyppophae rhamnoides.

Patří mezi dřeviny s významným obsahem biologicky aktivních látek v plodech, listech, větvích i kořenech. Je tak zvanou „vitaminovou bombou“. Některými je označována jako magická rostlina jednadvacátého století.

Původem je Rakytník z Asie. Podle přírodních podmínek se mohlo jednat o keř nebo strom o vzrůstu 10-15 metrů. Roste zkrátka všude, kde je dostatek slunce.

Význam Rakytníku v lidské stravě

Rakytník oplývá léčebnými vlastnostmi od spodu až nahoru. Jednou z důležitých látek, kterou obsahují plody rakytníku je alkaloid hippopheinu.

Hippophein se v těle přeměňuje na serotonin, hormon který se účastní procesů, které se podílí na utváření nálad. Serotonin ovlivňuje naší vitalitu a nedostatek způsobuje např. poruchu spánku a podrážděnost.

Plody obsahují víc než bohaté množství vitaminu C, vitaminy skupiny B, vitamin D, P, K a F. Z minerálních látek se zde nachází železo, draslík, bór a mangan.

Šťáva z rakytníku nalezla využití při léčbě infekčních chorob, žaludečních obtíží a při nedostatku vitaminu jako vynikají prostředek pro jejich doplnění.

Obecně posiluje imunitní systém, zvyšuje odolnost vůči stresu a díky svému složení je ideální při detoxikaci.

Chuť rakytníku se dá skvěle zkombinovat s jinými druhy ovoce, můžeme tak vytvořit lahodné šťávy, džemy, džus, a další.

Smícháním dužiny z plodů ovoce s kokosem, mletými ořechy a například rozinkami, uděláme výbornou zdravou směs, která posléze po usušení vypadá jako musli sušenka. Vydrží dlouho a honí-li nás mlsná je dobré je mít po ruce.

Semena obsahují výživný olej. Rakytníkový olej je ceněným pomocníkem při kožních onemocněních (na ekzémy, vyrážku), popáleninách, protože podporuje hojení ran. Dále má i účinek antidepresivní.

Používá se ve zdravotnictví mnoha zemí. Rakytník je po všech stránkách velmi užitečnou rostlinou s všestrannými možnostmi využití. V zimním období posílí imunitu a zažene běžné zimní neduhy.

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Tereza Pechová

Tereza Pechová

Vždy jsem tíhla k dobrému jídlu a trávení času v přírodě při nejrůznějších sportovních aktivitách. Právě zájem o zdravý životní styl a zjištění, na kolik je naše zdraví ovlivněno tím co jíme, mě přivedlo k absolvování oboru Nutriční terapie.

Share via
Send this to a friend