BezHladovění.cz

RECEPT: Zeleninový Boršč

Pro milovníky hutných zeleninových polévek tu je recept na bezmasý boršč. Tak jako existuje milion verzí českých bramboraček, ani boršč není výjimkou. Boršč je oblíbený pokrm především v ukrajinské a ruské národní kuchyni.

Právě v tomto období se nám nabízí všechny potřebné ingredience ze sezónních surovin. Polévka má vysoký obsah vitaminů a minerálních látek.

Je velmi sytá a může posloužit i jako hlavní chod. Boršč je vynikající v tom, že ho vůbec není nutné dochucovat žádnými „zázračnými kostičkami“ s glutamátem. Červená řepa a koření mu dají jedinečnou chuť.

Suroviny na zeleninový boršč

  • 1 cibule
  • 150 g bílého hlávkového zelí
  • 150 g kořenové zeleniny
  • 2 loupaná rajčata
  • 2 červené řepy
  • 3 větší brambory
  • rajský protlak (4 lžíce)
  • 2-3 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • ocet dle chuti
  • sůl, pepř
  • trocha rostlinného oleje
  • 2 litry vody
  • zakysaná smetana (nemusí být)

Postup přípravy

  1. Nejprve si nachystáme všechny ingredience. Cibuli nakrájíme nadrobno, červenou řepu, kořenovou zeleninu, spařená oloupaná rajčata a brambory nakrájíme na kostičky. Zelí nakrouháme nožem na jemno.
  2. Na trošce oleje zesklovatíme cibuli, přidáme kořenovou zeleninu a červenou řepu. Chvilku opékáme, pak zamícháme rajský protlak a přidáme necelé 2 litry vody. V tento moment již do polévky přisypeme brambory, krouhané zelí, rajčata, bobkové listy a pepř.
  3. Vaříme přibližně 20 minut (i déle) do změknutí zeleniny. Dochutíme česnekem, solí a podle chuti octem. Podáváme se lžící zakysané smetany navrch.

TIPY

Ačkoliv chvíli trvá než čerstvá řepa změkne, polévka je velmi chutná a stojí za to. V případě, že nemáte tolik času nebo si boršč chcete připravovat i v zimním období, použijte řepu sterilovanou.

Klasický boršč obsahuje několik druhů masa, někdy také uzeninu, je plný zeleniny a samozřejmě mu dominuje červená řepa. Pokud preferujete masovou variantu, určitě není na škodu maso přidat. Zvolte libové maso, vynechte uzeniny a stále se budete pohybovat v rámci zdravé výživy.

Chcete-li zachovat tradiční podávání boršče se zakysanou smetanou, volte tu s nejnižším podílem tuku. Chuť přesto krásně zjemní a je méně energetická.

Bezmasý boršč je výborná polévka, která nabudí imunitní systém a zažene únavu.

Je doslova „vitaminovou bombou“ a skvělým zpestřením jídelníčku.

Takové druhy polévek bychom měli zařazovat častěji. Během přechodu z léta na podzim jsme náchylnější k nachlazení a konzumace většího množství zeleniny a ovoce je jenom k dobru.

Jak se vám článek líbí?

Redakce

Redakce

Každý den vám přinášíme novinky a zajímavosti ze světa zdravého životního stylu a hubnutí.