Škola vaření: Grilovaný pstruh s avokádovo-mangovou salsou

Léto je skoro synonymem grilování. A lehké ryby se na gril báječně hodí. Nechcete-li celou rybu, ideální jsou filety s kůží. Maso se díky ní nerozpadne a zůstane šťavnaté.

Grilovaný filet ze pstruha s avokádovo-mangovou salsou

Ingredience na 2 porce:

  • 2 filety z duhového pstruha
  • 150 g zralého manga
  • 150 g avokáda „ready to eat“
  • Olivový olej
  • Sůl, nejlépe himalájská, ale stačí i mořská
  • Čerstvě mletý pepř
  • Hrst čerstvé máty
  • Kmín

pstruh na grilu

Postup:

  1. Filety ze pstruha omyjte a osušte.
  2. Filety osolte z obou stran.
  3. Opepřete a okmínujte z té strany, kde není kůže.
  4. Rozehřejte gril.
  5. Potřete mřížky lehce tukem, aby se filety nepřipékaly.
  6. Filety dejte na gril kůží dolů. Ve chvíli, kdy začnou okraje ryby bělat, filet otočte a grilujte z druhé strany.
  7. Mezitím nachystejte salsu – mango zbavte slupky, odkrojte dužinu kolem pecky a nakrájejte ji nadrobno.
  8. Avokádo rozpulte, vyndejte pecku, vydlábněte dužinu a taky ji nakrájejte nadrobno.
  9. Mátu nasekejte nadrobno.
  10. Mango, avokádo i mátu dejte do misky, přidejte trochu olivového oleje, sůl a pepř a vše promíchejte.

Hotové filety podávejte se salsou a s čerstvou bagetou či plátky pečených brambor.

TIP: Vyzkoušejte další skvělé slané i sladké recepty z avokáda.

Přejeme dobrou chuť!