BezHladovění.cz

Nejlepší recepty z kuskusu: 5 tipů na sladké i slané rychlovky

Kručí vám v břiše, ale nechce se vám stát hodinu u plotny? Pak vyzkoušejte lehké těstoviny původem z Maroka, jejichž příprava vám zabere jen pár minut.

Jídlo do 15 minut na stole

Kuskus (v arabštině cous cous) má původ s největší pravděpodobností v Maroku a dodnes je neodmyslitelnou součástí severoafrické kuchyně. Jedná se o krupici z pšenice, ječmene nebo prosa tvarovanou do malých kuliček. Je velmi dobře stravitelný a plný zdraví prospěšných látek.

Najdeme v něm hlavně vlákninu, které máme ve stravě žalostně málo, a také bílkoviny, vitaminy skupiny B, vitamin E, hořčík, fosfor, vápník, zinek a železo. Pokud zvolíte celozrnnou variantu, bude pro vás skvělým zdrojem komplexních sacharidů s nízkým glykemickým indexem.

Proč si dopřávat kuskus?

  • Je vhodný i při dietě
  • Chutná skvěle
  • Dodává energii
  • Spolehlivě zasytí
  • Hotový během chvíle
  • Mohou si ho vychutnat i diabetici
  • Celozrnná varianta pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi
  • Zlepšuje činnost střev
  • Díky antioxidantům ničí volné radikály
  • Pomáhá předcházet cévním onemocněním
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.


Základní příprava

příprava kuskusu

Obrovskou výhodou je, že kuskus není nutné vařit. Stačí nasypat do misky, přelít stejným množstvím vroucí vody, přikrýt pokličkou a nechat asi 10 minut nabobtnat. Pak už jen promícháte a přidáte další ingredience podle chuti a fantazie. Chutná skvěle na slano i na sladko s masem, zeleninou i ovocem.

5 tipů na rychlé a zdravé recepty

Slané

S bazalkovým pestem a mozzarellou

Suroviny:

  • 1,5 hrnku uvařeného kuskusu
  • 150 g cherry rajčátek
  • Hrst sušených rajčat
  • 1 lžíce černých oliv
  • 2 lžíce bazalkového pesta
  • 1 balení mozzarelly
  • Čerstvé nebo sušené chilli
  • Sůl
  • Pepř
  • Čerstvá bazalka

Postup:

Mozzarellu i cherry rajčátka nakrájejte na menší kousky a přidejte k uvařeným kuličkám. Chilli, olivy a čerstvou bazalku nasekejte najemno a zamíchejte do směsi. Nakonec dochuťte bazalkovým pestem, solí a pepřem.

S červenou řepou a kozím sýrem

Suroviny:

  • 1,5 hrnku uvařeného kuskusu
  • 1 vařená červená řepa
  • 150 g kozího sýra
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Hrst baby špenátu
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • Sůl
  • Barevný mletý pepř

Postup:

Červenou řepu i kozí sýr nakrájejte na kostičky a společně s baby špenátem zamíchejte do směsi. Přelijte citrónovou šťávou a olivovým olejem. Promíchejte a dochuťte solí a barevným pepřem.

Jako příloha na indický způsob

Suroviny:

  • 1,5 hrnku uvařeného kuskusu
  • 0,5 hrnku uvařené nebo konzervované červené čočky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • Kurkuma
  • Semínka koriandru
  • Mletý kmín
  • Mletý kardamom
  • Mletý černý pepř

Postup:

Na troše oleje krátce osmahněte na plátky pokrájený česnek, kurkumu, koriandr, kmín, kardamom a pepř. Poté přidejte červenou čočku a těstoviny a pořádně promíchejte.

Sladké

S jablkem a skořicí

Suroviny:

  • Hrnek uvařeného kuskusu
  • 1 jablko
  • Skořice
  • Hrst rozinek
  • 2 lžíce rýžového sirupu (nebo jiného sladidla)

Postup:

Jablko nastrouhejte nahrubo nebo nakrájejte na malé kostičky. Přidejte k uvařeným kuličkám a dochuťte rýžovým sirupem, skořicí a rozinkami.

Se sušeným ovocem a ořechy

Suroviny:

  • 1,5 hrnku uvařeného kuskusu
  • Rozinky
  • Sušené brusinky
  • Sušené datle
  • Vlašské ořechy
  • Pekanové ořechy
  • Skořice
  • Sušený zázvor
  • Muškátový oříšek

Postup:

K uvařeným těstovinám přidejte sušené ovoce, ořechy a koření. Množství záleží na vaší chuti. Pokud chcete, můžete přihodit i mletý kokos, lískové oříšky nebo sušené švestky.

Přejeme dobrou chuť!

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Mgr. Šárka Jirchářová

Mgr. Šárka Jirchářová

Mým velkým koníčkem je vaření a pečení. Nepříjemné střevní onemocnění mě přivedlo na dietu Low-FODMAP, která ve světě sklízí velké úspěchy. Ulehčuje život mnoha lidem se syndromem dráždivého tračníku. Nedostatek informací v našich končinách mě přivedl k psaní vlastního blogu www.lowfodmapdieta.cz.

Share via
Send this to a friend