Nejlepší recepty z kuskusu: 5 tipů na sladké i slané rychlovky

Kručí vám v břiše, ale nechce se vám stát hodinu u plotny? Pak vyzkoušejte lehké těstoviny původem z Maroka, jejichž příprava vám zabere jen pár minut.

Jídlo do 15 minut na stole

Kuskus (v arabštině cous cous) má původ s největší pravděpodobností v Maroku a dodnes je neodmyslitelnou součástí severoafrické kuchyně. Jedná se o krupici z pšenice, ječmene nebo prosa tvarovanou do malých kuliček. Je velmi dobře stravitelný a plný zdraví prospěšných látek.

Najdeme v něm hlavně vlákninu, které máme ve stravě žalostně málo, a také bílkoviny, vitaminy skupiny B, vitamin E, hořčík, fosfor, vápník, zinek a železo. Pokud zvolíte celozrnnou variantu, bude pro vás skvělým zdrojem komplexních sacharidů s nízkým glykemickým indexem.

Proč si dopřávat kuskus?

  • Je vhodný i při dietě
  • Chutná skvěle
  • Dodává energii
  • Spolehlivě zasytí
  • Hotový během chvíle
  • Mohou si ho vychutnat i diabetici
  • Celozrnná varianta pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi
  • Zlepšuje činnost střev
  • Díky antioxidantům ničí volné radikály
  • Pomáhá předcházet cévním onemocněním

Základní příprava

příprava kuskusu

Obrovskou výhodou je, že kuskus není nutné vařit. Stačí nasypat do misky, přelít stejným množstvím vroucí vody, přikrýt pokličkou a nechat asi 10 minut nabobtnat. Pak už jen promícháte a přidáte další ingredience podle chuti a fantazie. Chutná skvěle na slano i na sladko s masem, zeleninou i ovocem.

5 tipů na rychlé a zdravé recepty

Slané

S bazalkovým pestem a mozzarellou

Suroviny:

Postup:

Mozzarellu i cherry rajčátka nakrájejte na menší kousky a přidejte k uvařeným kuličkám. Chilli, olivy a čerstvou bazalku nasekejte najemno a zamíchejte do směsi. Nakonec dochuťte bazalkovým pestem, solí a pepřem.

S červenou řepou a kozím sýrem

Suroviny:

Postup:

Červenou řepu i kozí sýr nakrájejte na kostičky a společně s baby špenátem zamíchejte do směsi. Přelijte citrónovou šťávou a olivovým olejem. Promíchejte a dochuťte solí a barevným pepřem.

Jako příloha na indický způsob

Suroviny:

Postup:

Na troše oleje krátce osmahněte na plátky pokrájený česnek, kurkumu, koriandr, kmín, kardamom a pepř. Poté přidejte červenou čočku a těstoviny a pořádně promíchejte.

Sladké

S jablkem a skořicí

Suroviny:

Postup:

Jablko nastrouhejte nahrubo nebo nakrájejte na malé kostičky. Přidejte k uvařeným kuličkám a dochuťte rýžovým sirupem, skořicí a rozinkami.

Se sušeným ovocem a ořechy

Suroviny:

Postup:

K uvařeným těstovinám přidejte sušené ovoce, ořechy a koření. Množství záleží na vaší chuti. Pokud chcete, můžete přihodit i mletý kokos, lískové oříšky nebo sušené švestky.

Přejeme dobrou chuť!

Nejlepší recepty z kuskusu: 5 tipů na sladké i slané rychlovky
Jak se vám článek líbí?