Čím víc sladkého jíme, tím víc ho tělo vyžaduje. Funguje jako droga. Zhruba 40% příjem sacharidů z potravy však náš organismus potřebuje. Jak najít optimální hranici?
Obsah článku:
5 nejčastějších příčin, proč nás přepadá chuť na sladké
1. Točíme se ve spirále jednoduchých cukrů
Džusy, slazené jogurty, tvarohy, müsli, ale i ovoce jsou zdrojem jednoduchých cukrů. Ty sice prudce zvyšují hladinu cukru v krvi, a dodávají tak rychlou energii, ale oboje bohužel stejně bleskově zase mizí. Tělo si říká o další přísun rychlých cukrů a točíme se v bludném kruhu.
2. Přijímáme málo bílkovin
Bílkoviny jsou základní stavební kameny našeho těla. Měly by tvořit asi 30 % denního příjmu všech živin. Pokud tomu tak není, tělo si žádá cukry jakožto náhražku.
3. Jsme ve stresu
Zejména ženy tíhnou k odstraňování napětí sladkostmi. Hlavně čokoládu máme spokojenou s pozitivními emocemi. Pokud zůstane u pár čtverečků, není to problém. Horší je, když se „čokoládová potřeba“ geometrickou řadou rozrůstá.
4. Máme dlouhé pauzy mezi jídly
Pokud jíte až tehdy, když si tělo samo řekne, je to pozdě. Tehdy už organismus prahne po jakékoli energii a logicky si říká o rychlé cukry. Problém vyřeší zařazení častějších svačinek.
5. Chybí nám minerály
Typicky chuť na čokoládu může signalizovat nedostatek železa, hořčíku nebo mědi. Tato podezření vyloučí krevní vyšetření.
Denní doporučená dávka cukru vs. alarmující realita
Bílý prášek z cukrové třtiny na nás dnes číhá i v jídlech, kde bychom ho vůbec nečekali. Není tak výjimkou, že denně přijmeme přes 140 gramů cukru. To dělá přes 50 kilogramů ročně!
A kolik cukrů bychom měli denně správně sníst? Méně než myslíte. Například Výživová doporučení pro Američany radí omezit přidané cukry v potravinách pod 10 % celkového kalorického příjmu. Pokud přijímáte 2000 kcal denně, přidaný cukr má tvořit maximálně 200 kcal = tedy cca 50 g.
American Heart Association je však ještě přísnější: Doporučuje maximálně 24 gramů přidaného cukru pro ženy a 36 pro muže. Toto množství však dnes sní většina lidí už během dopoledne.
Přestaňte hledat zdravé alternativy cukru
Máte hnědý cukr, datlový či javorový sirup nebo stévii v hlavě uložené jako zdravé alternativy bílého cukru? Pozor. I když se liší způsobem odbourávání, pořád jde z 85–90 % o jednoduché cukry, se kterými se tělo musí vypořádat. A když budeme jen sedět, uloží se tak jako tak do tukových zásob.
První pomoc: 4 tipy, jak se zbavit závislosti na sladkém co nejdřív
Buďte radikální. Zkušenost říká, že po 2–3 dnech „cukr detoxu“ chuť na sladké prostě vymizí. O to více si vychutnáte přirozenou chuť potravin i nápojů.
1. Vyřaďte nemilosrdně všechna sladká lákadla
A to doma i z pracovního stolu. Přečtěte si, se kterými surovinami se nemilosrdně rozloučit.
2. Vynechte sladké limonády a přestaňte sladit kávu i čaj
Ale ano, jde to. I ze dne den. Vyzkoušeno na naší redakci!
3. Jakmile pomyslíte na cukry, dejte si sklenici vody
Uvidíte, že do 15 minut nutkání odezní. Pokud ne, dejte si kousek ovoce.
4. Naučte se číst v etiketách
Sledujte celkový počet kalorií i podíl sacharidů. Mělo by být rozepsáno, kolik % tvoří cukry. O podílu přirozených vs. přidaných cukrů si snadno uděláte obrázek tak, že vezmete do ruky neslazený bílý jogurt a slazenou variantu stejné značky.
Na prvních místech najdete vždy složky, jichž výrobek obsahuje nejvíc. Pokud tedy složení čokolády začíná „cukr, rostlinný tuk“…vraťte ji zpět do regálu. Obecně čím méně různých surovin výrobek obsahuje, tím lépe.
Druhá vlna: Identifikujte a odstraňte příčiny nekontrolovatelné chutě na sladké
První vlnu cukr-detoxu máte za sebou. Gratulujeme! Teď zbývá to hlavní: Odhalit a odstranit příčinu závislosti.
Kdy vás to nutí koupit si sladkou čokoládovou tyčinku? Když jste ve stresu, nebo řešíte problémy s partnerem? Pak bude příčina psychologická. Pokud však chuť na sladké přichází z ničeho nic prudce, tělo si říká o doplnění živin. V takovém případě vám nejlépe pomůže výživový poradce.