Arašídová a jiná ořechová másla jsou tak úžasná, že vám nikdy jedna lžíce nepostačí. Mnohdy máte co dělat, abyste se neprobojovali na dno sklenice, je to tak?
Budiž vám útěchou, že jde opravdu o zdravé tuky a nedáváte tak tělu nic „závadného“ – kupované nugety, nutelly a jiné pomazánky plné palmového tuku, cukrů, éček aj.
Proto určitě stojí za to věnovat trochu času vlastní výrobě, a třeba darovat malou skleničku nebo klidně i pořádnou sklenici někomu blízkému, koho máte rádi a na jehož zdraví vám skutečně záleží.
Jak na zdravou domácí nutellu?
Na 1 skleničku nutelly budete potřebovat:
- 200 g lískových ořechů
- 1 lžíci kokosového oleje
- 2 lžíce javorového sirupu
- 2 lžíce raw kakaového prášku/karobu
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- Špetku soli
Postup:
- Pokud máte výkonný mixér, stačí rozmixovat všechny suroviny do krémové konzistence. Pro ty z vás, kteří jste odkázáni na tyčový mixér, je lepší ořechy nejprve rozmělnit paličkou, aby se pak snadněji rozmixovaly do podoby moučky. Kvalita nutelly záleží na tom, jak moc výkonný mixér doma máte.
- Poté přijdete kokosový olej, javorový sirup, kakaový prášek, vanilkový extrakt a špetku soli.
- Společně vše ještě jednou rozmixujte a přendejte do nějaké vhodné nádoby.
TIP: Takto připravenou pomazánku můžete jednoduše namazat na pečivo, případně ji doplnit banánem, či posypat konopnými semínky. Můžete do ní máčet nakrájené jablko nebo mrkev, dochutit jí ranní ovesnou kaši apod. Nejlépe však chutná jen tak na lžičku.
Přejeme dobrou chuť!