Bezlepkové mouky: Test 7 oblíbených druhů

Vánoce se blíží mílovými kroky a s nimi také čas pečení cukroví. Posvítili jsme si na nejpoužívanější bezlepkové mouky, které by vám v kuchyni rozhodně neměly chybět.

1.    Kaštanová mouka

Značka: Adveni

Cena: 89,-

Gramáž: 250 g

Zakoupeno v: harera.cz

Složení: 100% mleté loupané plody kaštanovníku jedlého

Kalorická hodnota: 1508 kJ/100 g

Zdravotní účinky: Jedlé kaštany vynikají skvělým složením s výborným vlivem na naše tělo. Čistí játra od škodlivin a působí blahodárně na trávicí trakt. Kaštany jsou přímo nadupané minerálními látkami, jakou draslík, hořčík, fosfor, vápník, mangan, železo a zinek. V plodech najdeme také vitaminy A, C a vitaminy skupiny B.

K čemu je vhodná: Chuť kaštanové mouky je jemně nasládlá. Proto výborně chutná v palačinkách a lívancích. Využijete ji také při přípravě domácího chleba, sušenek a vánočního cukroví. Zajímavě ozvláštní třeba kakaové pracny. Kaštanovou mouku doporučujeme míchat s další bezlepkovou v poměru 2:1.

2.    Čiroková mouka celozrnná

Značka: PROBIO

Cena: 42,-

Gramáž: 450 g

Zakoupeno v: nuty.cz

Složení: 100% zrnka čiroku

Kalorická hodnota: 1460 kJ/100 g

Zdravotní účinky: Čirok, jako přirozeně bezlepková surovina, obsahuje spoustu bílkovin a vlákniny. Je nabitá přírodními antioxidanty, vitaminy a minerály. Jedná se hlavně o fosfor, draslík, hořčík, mangan, selen, zinek, železo a vitaminy skupiny B. Díky antioxidantům má protizánětlivé účinky a pomáhá snižovat riziko vzniku kardiovaskulárních a nádorových onemocnění.

Proč si ji pořídit: Čiroková mouka je jako dělaná k pečení sušenek a vánočního cukroví. Můžete ji ale použít k pečení jakýchkoliv moučníků. Doporučuje se kombinace v poměru 1–2 díly čirokové mouky a 1 díl jiné bezlepkové mouky.

čiroková mouka celozrnná

3.    Pohanková mouka

Značka: Šmajstrla

Cena: 50,-

Gramáž: 500 g

Zakoupeno v: rohlik.cz

Složení: 100% pohanka

Kalorická hodnota: 1479 kJ/100 g

Zdravotní účinky: Pohanka má vysoký obsah minerálů, vitaminů a bioflavonoidů. Ceněna je zejména pro obsah rutinu, který posiluje žilní systém a snižuje riziko trombózy, infarktu a mozkové mrtvice. Podporuje nervový systém, odbourává nahromaděný tuk v játrech a působí blahodárně během těhotenství.

Na co je dobrá: Pohankovou mouku nejvíce oceníte při pečení chleba. Výborně chutná také v sušenkách a vánočním cukroví. Pokud ji přidáte do perníčků, určitě nebudete litovat. Kombinace pohankové mouky s medem a perníkovým kořením je totiž nepřekonatelná.

4.    Rýžová mouka

Značka: Extrudo

Cena: 29,-

Gramáž: 400 g

Zakoupeno v: Sklizeno

Složení: 100% rýže

Kalorická hodnota: 1464 kJ/100 g

Zdravotní účinky: Rýže je nejrozšířenější a také nejoblíbenější obilovinou na světě. Je plná zdravých sacharidů, bílkovin, vlákniny, minerálů a vitaminů skupiny B. Díky absenci lepku a vysokému obsahu škrobů se výborně hodí právě k výrobě bezlepkové mouky.

K čemu se hodí: Rýžová mouka je ideální k zahuštění polévek či omáček. Hodit se vám bude i při pečení cukroví, různých moučníků a dalších sladkostí. Společně s tapiokovým škrobem je perfektní do lineckého cukroví. Často se přidává také do palačinek a lívanců. Rýžová mouka nemá výraznou chuť, je velmi jemná a jednoduše ji zkombinujete s dalšími jednodruhovými moukami.

rýžová mouka

5.    Kukuřičná mouka hladká

Značka: PROBIO

Cena: 23,-

Gramáž: 450 g

Zakoupeno v: probio.cz

Složení: 100% kukuřičná mouka

Kalorická hodnota: 1454 kJ/100 g

Zdravotní účinky: V kukuřičné mouce najdeme poměrně vysoké množství sacharidů a proteinů, vitamin B1, niacin, draslík, fosfor, železo a hořčík. Je snadným zdrojem energie a má vysoce zklidňující účinek na celý trávicí trakt. Kukuřičnou mouku ocení nejen lidé s intolerancí lepku, ale také ti, kteří trpí syndromem dráždivého tračníku nebo zánětem tlustého střeva.

Do čeho ji můžete použít: Kukuřičná mouka se perfektně hodí k výrobě tortilla placek a bezlepkových piškotů. Využijete ji ale i k zahuštění polévek a omáček. Přidat ji můžete také do knedlíků a různých koláčů. Jelikož má velmi sypkou konzistenci, doporučuje se míchat ji s jinými moukami v poměru minimálně 1:3.

6.    Tapioková mouka

Značka: TAPIOCA PUDING

Cena: 44,-

Gramáž: 400 g

Zakoupeno v: kosik.cz

Složení: 98% maniokový škrob, 2 % vody

Kalorická hodnota: 1500 kJ/100 g

Zdravotní účinky: Tapioková mouka se vyrábí z manioku jedlého, který pochází z tropických oblastí Ameriky. Pro tamní obyvatele je maniok hlavní surovinou, z níž získávají potřebné živiny. Je zdrojem vitaminů skupiny B, vitaminu K, hořčíku, draslíku, fosforu, vápníku, železa a omega 3 a omega 6 mastných kyselin. Při pravidelné konzumaci posílíte své kosti, snížíte hladinu cholesterolu v krvi a svému tělu dodáte dostatek potřebné energie.

Proč byste ji měli mít ve spíži: Tapioková mouka je v podstatě škrob, díky kterému těsto během pečení zvětší svůj objem. Hodí se do všeho, ale oceníte ji hlavně při pečení chleba, chlebových placek, bábovek a muffinů. Na Vánoce ji zkuste přidat do vanilkových rohlíčků.

7.    Jáhlová mouka

Značka: ZDRAVÍ Z PŘÍRODY

Cena: 36,-

Gramáž: 500 g

Zakoupeno v: Mňam bio

Složení: 100% jáhly

Kalorická hodnota: 1450 kJ/100 g

Zdravotní účinky: Jáhly jsou významným zdrojem vitaminů a minerálů. Jednou z nejdůležitějších složek je železo, které pomáhá bojovat s chudokrevností. Fosfor zažene únavu a úzkost a křemík zařídí krásné vlasy a pevné nehty. Jelikož jáhly v těle působí zásaditě, jsou vhodné při žaludečních potížích a překyselení organismu. Vzhledem k vysoké výživové hodnotě se doporučuje také dětem, těhotným ženám, sportovcům, těžce pracujícím i seniorům.

Hodí se k: Z jáhlové mouky upečete výborné moučníky a připravíte chutné vánoční cukroví. Vyzkoušejte s ní třeba zázvorky nebo ořechové sušenky. Skvěle chutná i jako součást slaných či sladkých placek. Hodí se také k přípravě jemné jáhlové kaše.

jáhlová mouka

TIP: Chcete, aby se vám s těstem dobře pracovalo a během pečení cukroví krásně vyskočilo? Přidejte k bezlepkové mouce také bramborový či kukuřičný škrob. Podobně funguje také xanthan.

Při výrobě těsta na pečení doporučujeme mouky mezi sebou kombinovat. Tím zajistíte lepší vlastnosti suché směsi a potlačíte výraznou chuť, kterou jednodruhové mouky mívají.