Když se řekne salát, představujete si jen jeden druh? Většinu lidí napadne ten ledový. Věřte ale, že na trhu teď najdeme nepřeberný výběr salátů a řadu druhů rozhodně stojí za to vyzkoušet.
Čím nahradit ledový salát tak, abyste do svých salátových mís přinesli mnohem více chuti, vůní a hodnotných nutričních látek? Zkuste následující druhy salátů a uvidíte, že jimi i „obyčejné“ jídlo můžete povýšit na gurmánský zážitek!
Obsah článku:
Polníček
Tento druh salátu je vhodný zařadit do jídelníčku hlavně v jarním období, kdy je jeho sezóna. Je bohatý na vitamíny, minerály i kyselinu listovou a může se pyšnit vysokým obsahem hořčíku. Polníček podle některých zdrojů posiluje obranyschopnost a zlepšuje činnost kardiovaskulárního systému.
Lollo rosso
Tento salát dodá vašemu pokrmu kromě oříškové chuti i krásnou načervenalou barvu, kterou podtrhává kadeřavý vzhled jeho listů. Lollo rosso navíc obsahuje významné množství vitamínu E, známého jako významný antioxidant.
Římský salát
Znáte oblíbený Caesar salát s chutnou zálivkou a krutony ? Tak právě k tomuto pokrmu neodmyslitelně patří římský salát. Je nejenom svěží a chutný, ale také bohatý na vitamíny a minerální látky včetně draslíku. Proslul svou křupavostí a vedle známého Caesar salátu se dá například využít i jako skvělý doplněk k tuňáku s rajčaty.
Rukola
Rukola je opravdu výjimečná. Její přirozeně nahořklá chuť dodá každému salátu ty správné grády. Je bohatá na vitamín C, E a chlorofyl. Má skvělé pročišťující účinky na náš organismus. Zkuste rukolu v kombinaci s kozím sýrem, brusinkami a vlašskými ořechy a uvidíte, že větší lahůdku jste doposud neochutnali.
Dolce verde
Tento druh v sobě mísí to nejlepší z ledového i římského salátu. Má vysoký obsah vitamínů a zároveň se může pochlubit svěží, šťavnatou chutí. Hodí se k širokému využití, zkusit ho můžete například v kombinaci s lososem a jogurtovým dresingem.
Lollo biondo
Odrůda velmi podobná kadeřavému Lollo rosso. Jeho chuť je však o něco jemnější. Tento salát by měl být co nejčerstvější, abychom si mohli naplno vychutnat jeho křupavost.
Lollo biondo se velmi hodí k sýrům, zkuste si ho připravit například s gorgonzolou či sýrem brie a hroznovým vínem. Jako v jiných salátech zde najdete také množství hořčíku a antioxidantů zabraňujících oxidativnímu stresu v našem organismu.
A jaký je váš oblíbený druh salátu? Napište nám třeba na našem Facebooku!