BezHladovění.cz

Potravinová alergie versus histaminová intolerance: Poznejte už první příznaky

Bolí vás často hlava, máte potíže s trávením, vaši pleť „zdobí“ akné a celý den byste nejraději prospali? Za vašimi problémy může stát potravinová intolerance.

Potravinová intolerance vs. alergie

Pokud vašemu tělu nedělají dobře některé potraviny, může se jednat o alergii nebo intoleranci. Rozdíl poznáte hlavně podle způsobu reakce těla. Nejčastěji dochází k záměně laktózové intolerance s alergií na mléčnou bílkovinu nebo alergie na lepek s celiakií.

Alergie

Jedná se o okamžitou reakci imunitního systému na alergen. Tělo vyhodnotí látku jako vetřelce, proti kterému musí ihned zasáhnout. Konkrétní projevy alergické reakce mohou být různé, ale nejčastěji se týkají trávení, kůže a dýchacího systému. Ve vzácných případech může dojít až k anafylaktickému šoku.

Intolerance

Potravinová intolerance je metabolickou poruchou. Váš organismus nezvládá vyrobit dostatek enzymů, které danou potravinu zpracovávají. Výsledkem je přecitlivělost a poruchy trávení: od nevolnosti přes nadýmání až po křeče v břiše a průjem.

Závažnost příznaků závisí na počtu enzymů i zkonzumovaném množství jídla. Potíže se mohou na rozdíl od alergie projevit i s odstupem několika hodin či dní. Velmi těžko si pak projevy spojíte s danou potravinou.

Podle Centra klinické imunologie se v posledních letech ukazuje, že řada onemocnění může být vysvětlená právě chronickou intolerancí ke specifickým antigenům různých potravin. Na vině přitom mohou být:

  • mléčné výrobky
  • lepek
  • vejce
  • brambory
  • kvasnice
  • mořské plody i další potraviny.

Co stojí za potravinovou intolerancí?

Za nesnášenlivostí může stát genetika i špatně složený jídelníček. Problémy mohou vzniknout také v důsledku přejídání, nedostatečného rozžvýkání jídla nebo jeho nevhodné úpravy, jako např. časté smažení či fritování. Intoleranci spouští i prodělání těžší nemoci nebo dlouhodobé užívání některých léků. V tomto případě se však může po čase tvorba potřebných enzymů opět obnovit.

Přehled nejčastějších intolerancí

Nesnášenlivost laktózy

Mléčný cukr bývá pro citlivé jedince velkým oříškem. Pokud tělo neprodukuje dostatečné množství enzymu laktázy, bude vám laktóza dělat potíže. Trávicí trakt totiž není schopný laktózu rozštěpit a potravinu vstřebat. Činností střevních bakterií pak nestrávený mléčný cukr kvasí a začínají se nadměrně tvořit plyny. Následkem jsou křeče v břiše a velmi často i průjem. Některým lidem zažívací systém produkuje alespoň malé množství laktázy, a proto zvládnou sníst kousek sýra nebo pár lžiček jogurtu, aniž by došlo k jakýmkoliv problémům. Jiní nezvládnou ani stopové množství mléčného cukru.

Podle specialistky na výživu Margit Slimákové je možné řešit stav omezením konzumace mléka a mléčných výrobků anebo přednostním výběrem fermentovaných výrobků, ve kterých je laktóza už částečně natrávená, a které se tak mnohem lépe snáší.

TIP: Přečtěte si, jak poznat nesnášenlivost laktózy a co proti ní dělat.

Celiakie

Intolerance lepku je mezi lidmi bohužel stále rozšířenější, a to u dospělých i malých dětí. Chronické onemocnění postihuje sliznici tenkého střeva, které nezvládá štěpit bílkovinu lepku ukrytou v obilovinách, jako je pšenice, žito, ječmen a oves. Vyvinout se může kdykoliv během života.

Spouštěčem bývá nemoc, těhotenství, porod nebo jiná fyzická či psychická zátěž. Pokud celiak sní potravinu obsahující lepek, objeví se bolest břicha, nadýmání, nechutenství, průjem či zácpa, ztráta hmotnosti a únava. Velmi časté jsou také migrény, podrážděnost, závratě, bolesti zad a kloubů, únava, ekzémy, afty, eroze zubní skloviny, vysoký krevní tlak nebo u žen potraty.

Další problematické potraviny a koření

  • oříšky
  • vejce
  • luštěniny
  • houby
  • brambory
  • celer
  • cibule
  • česnek
  • paprika
  • korýši
  • jahody
  • med
  • karob
  • kakao
  • skořice

Problematické přísady

  • sladidla
  • konzervační látky
  • stabilizátory
  • barviva

Příznaky intolerance potravin

Potravinová intolerance může způsobit různé reakce. Většinou se projevuje několik symptomů najednou.

  • nadýmání a plynatost, bolest břicha, zácpa, průjem
  • únava
  • bolesti svalů a kloubů
  • poruchy soustředění
  • zadržování vody a tvorba otoků
  • svědění a pálení kůže, ekzém
  • akné
  • migrény
  • noční pocení
  • poruchy spánku
  • nadváha nebo naopak hubnutí
  • snížená imunita a sklon k nemocem
  • neplodnost a spontánní potraty
  • úzkostné stavy, deprese

Histaminová intolerance

Látka histamin se běžně nachází v lidském organismu a je součástí obranných reakcí na různé podněty. Za histaminovou intoleranci (HIT) se považuje nepoměr přísunu a odbourávání histaminu v těle.

Zvýšené hromadění v organismu může být dáno nadprodukcí histaminu, nedostatečnou aktivitou i snížením množství enzymů diaminooxidázy, která histamin odbourává. Tělo reaguje na histamin jako na alergen, ale k alergické reakci v pravém slova smyslu přitom nedochází. Problém je pouze v tom, že organismus histamin nedokáže odbourat.

Magazín Healthline dodává, že histamin má i další důležité funkce. Napomáhá ke vzájemné komunikaci mozku a trávicího systému, spouští uvolňování žaludeční kyseliny, a umožňuje tak trávení potravy. Pokud je hladina histaminu příliš vysoká nebo se tato látka nemůže správně rozložit, může tento stav ovlivnit všechny běžné tělesné funkce.

Příznaky histaminové intolerance

  • rudnutí v obličeji
  • štípání na jazyku
  • senná rýma
  • pálení a otok v krku
  • svědění očí
  • návaly horka
  • bolest hlavy
  • svědění kůže na celém těle
  • ekzém
  • závratě
  • nevolnost
  • pocity na omdlení
  • podrážděnost
  • trávicí potíže a průjem
  • psychické problémy
  • nespavost
  • hyperaktivita u dětí

Tento problém většinou nastává při poruše střevní sliznice. K HIT jsou proto náchylní především lidé s chronickým zánětem střev, Crohnovou chorobou, ulcerózní kolitidou a celiakií. Stejně jako u jiných potravinových nesnášenlivosti se i v tomto případě hladina diaminooxidázy někdy časem navyšuje. Potíže se tak eliminují nebo zcela vymizí.

Nesnášenlivostí histaminu trpí především ženy středního věku a děti. Nevyhýbá se ale ani mužům a dalším věkovým skupinám. Při podezření na histaminovou intoleranci odborníci doporučují eliminační dietu s vyloučením potravin obsahujících vyšší množství této látky.

Potraviny bohaté na histamin

  • jahody
  • citrusy
  • ananas
  • banány
  • kiwi
  • avokádo
  • rajčata
  • lilek
  • kysané zelí
  • špenát
  • ořechy
  • pivo
  • víno
  • fermentované uzeniny
  • masové konzervy
  • jitrnice
  • křehčené maso
  • ryby
  • zrající sýry
  • čokoláda
  • droždí

Co dělat proti histaminové intoleranci?

Medical News Today lidem s nesnášenlivostí histaminu doporučuje zvýšit příjem potravin a nápojů s nízkým obsahem histaminu. Patří sem především čerstvé kuře, ryby, vařený žloutek, bobulovité ovoce, zelenina (kromě lilku, rajčat, zelí, špenátu), pasterizované mléko a mléčné výrobky, celozrnné pečivo a těstoviny, kokosové a rýžové mléko.

Jak zjistíte, že jste intolerantní na některé potraviny?

Odhalení potravinové nesnášenlivosti bývá složité. Symptomy mohou být různé a často závisí i na množství snědené potraviny. Důležitá je i frekvence konzumace. Jestliže si problematickou potravinu dáte jednou za čas, projevy se objeví do 2 dnů a v menší míře. Pokud si ji ale dopřáváte denně, symptomy vás mohou trápit neustále.

Pozor: Vadit vám navíc nemusí jen jedna složka stravy, ale i kombinace více druhů potravin.

Test na potravinové intolerance

V alergologických a imunologických ambulancích lze intoleranci zjistit z pouhé kapky krve. Většinou se testuje určitý segment potravin a výsledky se dozvíte do 45 minut.

Existují také testy vyhodnocující toleranci až na 220 potravin. Nejsou však hrazené pojišťovnami a provádí je pouze lékaři ve speciálních laboratořích. Důkladnější testy se doporučují zejména lidem, kteří mají dlouhodobé zdravotní problémy, a zatím jim nebylo diagnostikováno jiné onemocnění.

Eliminační dieta

Pokud vás trápí zažívací potíže a máte podezření, že za ně může strava, každý měsíc vylučte z jídelníčku jednu problematickou potravinu, a sledujte změny zdravotního stavu. Když začnou potíže ustupovat, pravděpodobně jste našli potravinu, která vám vadí.

Myslete ale na to, že vám problémy může způsobovat více potravin. Proto vytrvejte a postupně vyzkoušejte toleranci na všechny problematické potraviny.

Magazín Healthline doporučuje odstranit potraviny, u nichž máte podezření, že vyvolávají vaše příznaky na 2–3 týdny. Je dobré vynechat i potraviny, které jsou obecně známé tím, že mohou způsobovat nepříjemné příznaky (ořechy, sója, kukuřice, mléčné výrobky, citrusy, lepek, vepřové maso, vejce, mořské plody).

Během této fáze můžete určit, zda jsou vaše příznaky způsobené jídlem nebo něčím jiným. Pokud je vám špatně i po odebrání všech těchto potravin na dobu 2–3 týdnů, zajděte raději za lékařem a zeptejte se ho na další postup.

Diagnostika celiakie

Nesnášenlivost lepku lékaři odhalí ze vzorku krve. Pokud celiakii krevní test potvrdí, přichází druhá fáze. Tou je vyšetření, během kterého lékaři odeberou část tkáně tenkého střeva a pošlou ji do laboratoře. Tam provedou potřebné testy a zjistí možné změny na povrchu sliznice a stupeň poškození klků a mikroklků. Podle toho pak stanoví konečnou diagnózu.

Máte nesnášenlivost? Upravte svůj jídelníček

Jakmile zjistíte, že se vás potravinová intolerance týká, vynechte veškeré potraviny, které vám způsobují potíže alespoň na 3 měsíce. Po uplynutí této doby můžete problematické potraviny zkusit v malém množství znovu zařazovat do jídelníčku.

Otestujete si tak, zda se trávicí enzymy obnovily nebo ne. To se však netýká celiakie, při které je přísné vyloučení bílkovin lepku nutné dodržovat až po zbytek života.

Pokud vaše tělo začne při zařazování problematické potraviny reagovat s nelibostí, vraťte se zpět ke stravě bez těchto potravin. V některých případech je dieta záležitostí pár měsíců až let, jindy je potřeba ji dodržovat po celý život.

Podle výživového specialisty Petra Havlíčka je podstata především v dlouhodobém omezení potravin, které netolerujeme, abychom zabránili rozvoji chorobných procesů v organismu, a tak výrazně zlepšili svůj zdravotní stav.

Nevíte si rady s novým jídelníčkem? Domluvte si schůzku s výživovým poradcem, který vám poradí, jak se s novou situací vypořádat a sestaví vám jídelníček na míru.

Potravinová alergie versus histaminová intolerance: Poznejte už první příznaky
5 (100%) 3 hlasů

Mgr. Šárka Zajíčková

Mgr. Šárka Zajíčková

Mým velkým koníčkem je vaření a pečení. Nepříjemné střevní onemocnění mě přivedlo na dietu Low-FODMAP, která ve světě sklízí velké úspěchy. Ulehčuje život mnoha lidem se syndromem dráždivého tračníku. Nedostatek informací v našich končinách mě přivedl k psaní vlastního blogu www.lowfodmapdieta.cz.