BezHladovění.cz

Dietní jídelníček na zklidnění žlučníku

Uklidňující žlučníková dieta je ideálním řešením pro ty, koho trápí onemocnění žlučníku, problémy se slinivkou nebo obecně časté zažívací potíže.   

Jak by měla vypadat správná žlučníková dieta?

Pokud máte problémy se žlučníkem, nebo se právě zotavujete po operaci, přizpůsobte svému zdravotnímu stavu i jídelníček. Vyhýbejte se především tučným, smaženým a příliš kořeněným pokrmům.

Místo toho se zaměřte na pečení, dušení, vaření a grilování s použitím minimálního množství tuku. Základem by měla být snadno stravitelná jídla, která nezatěžují trávicí systém. Žlučníková dieta i přes určitá omezení poskytuje tělu potřebné živiny. Proto je možné ji dodržovat dlouhodobě.

Kdy je vhodná žlučníková dieta?

  • Zánět žlučníku nebo slinivky břišní
  • Žlučové kameny
  • Pooperační stav po operaci žlučníku
  • Regenerace po infekční žloutence
  • Chronický zánět slinivky břišní

Nevhodné potraviny

  • Tučná masa a uzeniny
  • Vysokotučné mléčné výrobky
  • Některé druhy ovoce: hroznové víno, angrešt, maliny, ostružiny, rybíz, fíky, datle, jablečné slupky
  • Kokos
  • Luštěniny
  • Těžce stravitelné druhy zeleniny: česnek, cibule, zelí, kapust, okurka, ředkvičky, hrášek, paprika
  • Čerstvé kynuté pečivo a celozrnné pečivo

Další nevhodné suroviny a nápoje

  • Koření: sušený česnek, pálivá paprika, chilli
  • Dochucovadla: majonéza, sójová omáčka, tatarka, hořčice
  • Tuky: přepalované tuky, sádlo, špek
  • Sladké pokrmy: čokoláda, sušenky, oplatky, krupicová kaše
  • Nápoje: zrnková káva, perlivé nápoje, alkohol, 100% ovocné šťávy

Povolené potraviny a nápoje

  • Netučná masa: kuřecí, krůtí, králičí, ryby, libové hovězí
  • Uzeniny: kvalitní šunka a párky
  • Nízkotučné nebo polotučné mléčné výrobky: jogurty, tvarohy, sýry, zakysané výrobky
  • Ovoce: banány, meruňky, jablka bez slupky, pomeranče, broskve, třešně
  • Zelenina: mrkev, petržel, fazolky, špenát, cuketa, červená řepa, zelené listové saláty
  • Přílohy: brambory, bramborová kaše, rýže, těstoviny, knedlíky
  • Pečivo: Bílé pšeničné
  • Koření: zelené bylinky, kari, kmín
  • Dochucovadla: rajský protlak
  • Tuky: malé množství másla, rostlinné oleje
  • Sladké pokrmy: kaše, nákyp, pudink, med
  • Nápoje: čaj, neperlivé vody, ředěné ovocné šťávy, kakao, bílá káva
reklama

Doporučujeme

FotoPopis
Restart jídelníček

Kuchařka s jídelníčkem na 21 dní, co nastartuje vaše hubnutí

Žádný stres z vymýšlení jídla na druhý den. Vaříte zdravě, jednoduše a přitom hubnete. Naservírovali jsme vám jednoduchý plán na 21 dní, se kterým nastartujete hubnutí, a nebude chtít přestat.

bez počítání kalorií - jídla hotová do 30 minut - neřešíte, co zítra jíst -  snadné recepty z dostupných surovin - nakupujete jen 1x týdně
 

Ukázkový jídelníček při žlučníkové dietě

Pondělí

Snídaně: Ovesná kaše s oloupaným jablkem a skořicí

Svačina: Hrst datlí

Oběd: Pstruh pečený v alobalu s hrachovými lusky a bramborovou kaší

Svačina: Mrkvovo-jablečné košíčky s vlašskými ořechy

Večeře: Špagety s houbami a cherry rajčatovou omáčkou

Úterý

Snídaně: Bezlepkový rebarborový koláč crumble

Svačina: Bílý jogurt s medem

Oběd: Dušený králík na kořenové zelenině s rýží

Svačina: Pomelo

Večeře: Chléb s avokádem a volským okem

Středa

Snídaně: Ovesné vločky s mandlovým mlékem a banánem

Svačina: Hruška pečená s tvarohem

Oběd: Libový hovězí plátek s dýňovým pyré

Svačina: Pomerančová šťáva

Večeře: Hustá zeleninová polévka s bramborovými noky

Čtvrtek

Snídaně: Ovesná kaše s broskví

Svačina: Banánové smoothie s rýžovým mlékem

Oběd: Kuskus s kuřecím masem, cuketou, špenátem a kurkumou

Svačina: Zdravá pomazánka z avokáda, medu a kakaa se suchary

Večeře: Pečený nízkotučný sýr s cherry rajčátky, sušenými rajčaty a piniovými oříšky

Pátek

Snídaně: Pohanková kaše s meruňkami

Svačina: Strouhaná mrkev s jablkem a medem

Oběd: Kuřecí prsa s indiánskou rýží a salátem

Svačina: Dýňový koláč s oříšky a skořicí

Večeře: Krémová cuketová polévka s krutony a parmazánem

Sobota

Snídaně: Špaldové vafle s bílým jogurtem a třešňovým kompotem

Svačina: Banán

Oběd: Plněné žampiony sušenými rajčaty a mozzarellou s quinoou

Svačina: Šťáva z mandarinek, pomeranče a grepu

Večeře: Rýžový nákyp se švestkami

Neděle

Snídaně: Banánové palačinky s kokosovým mlékem a ovocem

Svačina: Chia pudink s mangem

Oběd: Krůtí plátek se šafránovým rizotem

Svačina: Datlová tyčinka

Večeře: Salát z červené řepy s ořechovým tofu a bagetkou

Přejeme dobrou chuť a klidné trávení 🙂

TIP: Vyzkoušejte také hubnoucí jídelníček pro zdravé trávení.

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Šárka Jirchářová

Šárka Jirchářová

Mým velkým koníčkem je vaření a pečení. Nepříjemné střevní onemocnění mě přivedlo na dietu Low-FODMAP, která ve světě sklízí velké úspěchy. Ulehčuje život mnoha lidem se syndromem dráždivého tračníku. Nedostatek informací v našich končinách mě přivedl k psaní vlastního blogu www.lowfodmapdieta.cz.

Share via
Send this to a friend