BezHladovění.cz

Dietní jídelníček na podporu imunity

S příchodem jara prochází imunitní systém těžkou zkouškou. Venkovní teploty se střídají, počet nakažených chřipkou stoupá. Vyhněte se nemocem pomocí zdravé a vyvážené stravy.

Jak posílit imunitní systém?

  1. Dbejte na dostatečný příjem bílkovin v jídelníčku.
  2. Hlídejte si příjem esenciálních mastných kyselin (omega-3 a 6) ve správném poměru.
  3. Zařaďte do jídelníčku potraviny s vysokým obsahem vlákniny a probiotik.
  4. Nezapomeňte na beta-glukany (rozpustnou vlákninu).
  5. Zvyšte příjem vitaminu C, D, E, zinku, selenu, vitaminů skupiny B, karotenoidů (červeno-oranžovo-žluté zeleniny a ovoce) a anthokyanů (červeno-modro-fialové zeleniny a ovoce).

Ukázkový jídelníček pro lepší imunitu

Pondělí

Snídaně: Ovesné vločky s bílým jogurtem, lněnými semínky a jablkem

Svačina: 100% pomerančovo-mrkvová šťáva

Oběd: Pečené kuře s kořenovou zeleninou a celozrnnou rýží

Večeře: Rajčatový salát s olivami a sýrem feta, celozrnné pečivo

Úterý

Snídaně: Celozrnný chléb s avokádem, rukolou a ztraceným vejcem

Svačina: Domácí datlová tyčinka s mákem a dýňovými semínky

Oběd: Pečená treska se zeleninou a bramborami ve slupce

Večeře: Grilovaný kozí sýr s červenou řepou, salátem a klíčky řeřichy

Středa

Snídaně: Pohankové vločky s mlékem, para ořechy a kousky manga

Svačina: 100% mrkvovo-řepová šťáva

Oběd: Hovězí po burgundsku s celerovo-petrželovým pyré

Večeře: Listový salát s okurkou, červenými fazolemi, jogurtem a celozrnnými krutony

Čtvrtek

Snídaně: Špaldové vločky s jogurtem, lněnými semínky, jahodami a kiwi

Svačina: 100% celerovo-jablečná šťáva

Oběd: Celozrnná tortilla s tuňákem, červenou cibulí, lučinou a listovým salátem

Večeře: Pečená růžičková kapusta s parmskou šunkou, česnekem a bylinkami

Pátek

Snídaně: Celozrnný chléb s mandlovým máslem, konopnými semínky a neslazeným borůvkovým džemem

Svačina: Kefírové mléko, banán

Oběd: Čočkový salát s paprikou, uzeným tempehem a pažitkovým dresinkem

Večeře: Zeleninové závitky s tamari, krevetami a rýžovými nudlemi

Sobota

Snídaně: Míchaná vejce na cibulce s krůtím párkem (s vysokým obsahem masa) a celozrnným chlebem

Svačina: 100% pomerančovo-grepová šťáva s kapkou citrónu

Oběd: Pomalu pečená vepřová panenka na bylinkách s hříbkovou omáčkou a šťouchaným bramborem

Večeře: Pohankový salát s červenou řepou, brusinkami, lískovými ořechy a čerstvou mátou

Neděle

Snídaně: Ovesné lívance s banánem, kostičkou hořké čokolády a bílým jogurtem

Svačina: Kefírové mléko, jablko

Oběd: Rizoto z celozrnné rýže s krůtím masem, hráškem, mrkví a kukuřicí

Večeře: Salát z mořských řas s pečenými batáty a luštěninovými klíčky

Přejeme dobrou chuť a pevné zdraví 🙂

TIP: Zkuste také vitaminový jídelníček proti chřipce.

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Mgr. Andrea Hrečková

Mgr. Andrea Hrečková

Nejsem kuchařka ani fotografka. Přesto vařím, peču a fotím s láskou a nadšením pro věc. Také věřím ve zdravotní benefity rostlinné stravy v její nejpřirozenější podobě. Mé recepty jsou čistě veganské, někdy raw i bezlepkové, vždy ale plné vitamínů, minerálů, zdravých tuků, komplexních sacharidů a plnohodnotných bílkovin.

reklama
reklama
reklama