BezHladovění.cz

Žlučníková dieta

Žlučníková dieta neboli dieta s omezením tuků. Je plnohodnotnou dietou poskytující tělu všechny potřebné živiny. Na rozdíl od některých alternativních diet, se může dodržovat i dlouhodobě.

Zaměřuje se na konzumaci potravin se sníženým obsahem tuku a cholesterolu. Tento princip stravování je základem nejen pro jedince s onemocněním žlučníku, nýbrž je vhodná i pro ty, kteří bojují s častými zažívacími problémy.

Podstata žlučníkové diety

Podstatou jsou lehce stravitelná jídla, která co nejméně zatěžují trávicí ústrojí. Žlučníková dieta se podává při odeznění větších potíží při zánětu žlučníku a slinivky břišní. Při chronickém zánětu žlučníku, při žlučových kaméncích v období zhoršení a na přechodnou dobu po operaci žlučníku, nemocným po infekční žloutence a nemocných s chronickým zánětem slinivky břišní.

Technologická úprava pokrmů

Z technologických postupů se využívá vaření, vaření v páře, na vodní lázni, pečení, pečení v alobalu, v konvektomatu, dušení, úprava na teflonu bez přidání tuku.

Maso péct na sucho, podlévat netučným vývarem.

Zahušťování nahrazujeme na sucho opraženou moukou.

Povolené množství tuku se dává až do hotového pokrmu.

Smažení je přísně zakázáno.

Povolené potraviny

  • Maso: libové, netučné hovězí, vepřové, telecí, kuře, krůta, králík, rybí filé, kapr, pstruh
  • Uzeniny: šunky s vysokým obsahem masa, kuřecí, krůtí, drůbeží párky
  • Tuky: čerstvé máslo, rostlinné tuky a oleje
  • Mléko a mléčné výrobky: vhodnější zařazení netučných kyselomléčných výrobků, acidofilní nápoje, kefír, nízkotučný tvaroh, jogurty, měkké a tvrdé sýry do 30 % tuku v sušině
  • Vejce: jako samotný pokrm se nepodávají, pouze v jídle v lehce stravitelné formě, např. vaječná sedlina
  • Pečivo: starší bílé pečivo, suchary, veka, piškoty
  • Příkrmy: vařené brambory, bramborová kaše, noky, šišky, knedlíky, rýže, těstoviny
  • Zelenina: mladá, čerstvá, mražená
  • Ovoce: čerstvé, vyzrále, mražené i kompotované

Zakázané potraviny

  • Masa: tučná, smažená, nakládaná, nevhodná husa, kachna, masové a rybí konzervy, kaviár, zvěřina
  • Vnitřnosti: všechny druhy
  • Tuky: přepalované a ztužené tuky, škvarky, sádlo, slanina
  • Sýry: zrající, plísňové, pikantní
  • Zelenina, lušteniny: nadýmavá, pálivá, dráždivá zelenina, kapusta, zelí, rajčata, křen, česnek, zelenina v octovém nálevu, luštěniny všeho druhu
  • Ovoce: rybíz, angrešt, kiwi, jahody, borůvky, brusinky, hrozinky, mák, kandované a sušené ovoce
  • Nápoje: veškeré alkoholické nápoje, zrnková káva, čokoláda, sycené minerální vody, příliš studené a horké nápoje
  • Pečivo, moučníky: čerstvé a celozrnné pečivo, pečivo z kynutého, listového, lineckého těsta, smažené a kynuté moučníky, moučníky s tučnými krémy
  • Pochutiny: kečup, hořčice, ostré koření, sojová omáčka, a jiná dochucovadla

Zkušenosti se žlučníkovou dietou

Žlučníkový záchvat (žlučníková kolika) dnes trápí kde koho. Neznamená to, že bychom nad tím měli jen mávnout rukou a říct si „ono to za chvíli přebolí“. Takovéto situace jsou předzvěstí možných dalších žlučníkových obtíží a nejen jich.

Dlouhodobě neléčené žlučníkové kameny mají vztah např. k rakovině žlučníku. Obvykle je to důsledek našich dietních chyb. Dodržování žlučníkové diety pomáhá od bolestí a vede ke zdravému životnímu stylu.

Tvorba žlučníkových kamenů, odborně cholelithiáza, je velmi časté onemocnění, které se v české populaci nad 50 let vyskytuje u poloviny žen a třetiny mužů. Velký vliv na vznik kamenů má vydatný energetický příjem, dietní návyky a dědičnost.

Jak vypadá jídelníček se žlučníkovou dietou

Snídaně: houska, margarin (máslo), krůtí šunka, sýr eidam (30 % t. v. s.), mátový čaj

Přesnídávka: acidofilní mléko, banán

Oběd: bramborová polévka, rybí filé pečené v alobalu se zeleninovou směsí, rýže

Svačina: jarní pomazánka, veka

Večeře: hovězí plátek na přírodno, bramborová kaše

Recept – Pangasius pečený v alobalu

Suroviny:

  • Pangasius
  • citron
  • petržel
  • kmín
  • sůl

Postup přípravy:

  1. Alobal rozprostřeme, vložíme plátek ryby, nakrájíme plátky citronu, posypeme posekanou petželkou, jemně posolíme a okmíníme.
  2. Balíčky zabalíme a pečeme v troubě zhruba 20 minut.
  3. Podáváme s brambory vařenými s libečkem.

Výhody a nevýhody žlučníkové diety

Výhody

  • Plnohodnotná dieta.
  • Lze ji dodržovat dlouhodobě, neohrožuje zdraví.
  • Obsah bílkovin a sacharidů je fyziologický, obsah tuků je snížený.
  • Dieta složena z potravin se sníženým obsahem tuku, což je doporučení u většiny diet zaměřujících se na zdravý životní styl.
  • Lehce stravitelné pokrmy.
  • Prevence žlučníkových záchvatů.

Nevýhody

  • U těch co mají obtíže se žlučníkem a trávením obecně se často rozvine intolerance k mléku a některým mléčným výrobkům bez předchozích problémů.
  • Přináší velké množství omezení v podobě zakázaných potravin.
  • Nedodržení diety v předoperační fázi onemocnění (před chirurgickým odstraněním žlučníku) nebo při odeznívání akutní fáze, může navodit závažnější zdravotní potíže.
Žlučníková dieta
3.1 (61.6%) 250 hlasů

Ing. Tereza Pechová

Ing. Tereza Pechová

Vždy jsem tíhla k dobrému jídlu a trávení času v přírodě při nejrůznějších sportovních aktivitách. Právě zájem o zdravý životní styl a zjištění, na kolik je naše zdraví ovlivněno tím co jíme, mě přivedlo k absolvování oboru Nutriční terapie.