BezHladovění.cz

Jídelníček na hubnutí z lehkých jídel pro zdravé trávení

Máte dost těžce stravitelných jídel? Vyzkoušejte jídelníček z lehkých potravin, které vám pomohou zhubnout.

Tipy pro podporu zažívání

Jezte pomalu

Magazín Healthline radí jíst pomalu a každé sousto důkladně rozžvýkat. Pokud si tyto zvyky osvojíte, podpoříte správné trávení i vstřebávání živin, zamezíte potížím se zažíváním a udržíte střeva i zbytek trávicího systému v dobré kondici.

Myslete na hydrataci

Dostatečný pitný režim působí příznivě na slizniční výstelku střev a pomáhá udržovat ve střevech bakteriální rovnováhu.

Upravte jídelníček

Omezte příjem průmyslově zpracovaných potravin s vysokým obsahem cukrů. Místo toho si dopřejte zdravé tuky, libové maso, luštěniny, zeleninu, ovoce a celozrnné obiloviny. Strava s vysokým obsahem vlákniny velmi přispívá ke zdravému střevnímu mikrobiomu.

Z jídelníčku vyškrtněte:

  • tučná masa
  • uzeniny
  • tučné mléčné výrobky
  • sladkosti
  • alkohol
  • kofeinové nápoje
  • limonády
  • bílou mouku

Potraviny pro zdravé trávení

  • fazole, hrách, čočka
  • pohanka, jáhly, bulgur, oves
  • chřest, pórek, cibule, česnek
  • banány, bobulovité ovoce
  • zelí, jogurty, kefír, tempeh, miso, kimchi a další fermentované potraviny

Magazín Healthline upozorňuje, že česnek i cibule podporují imunitní systém, mají protirakovinné účinky a zlepšuje trávení.

Pondělí

Snídaně: Jáhlová kaše s meruňkami a mandlemi

Svačina: Krém z tvarohu, lesního ovoce, vlašských ořechů a medu

Oběd: Vegetariánský burger z červené čočky s celozrnnou houskou a čerstvou zeleninou

Svačina: Hroznové víno

Večeře: Vaječná omeleta se sýrem a zeleninovým salátem

Úterý

Snídaně: Špaldové vafle s tvarohem a jahodami

Svačina: Sójový jogurt s jablkem

Oběd: Pohankové nudle s tuňákem, avokádem a sezamovým semínkem

Svačina: Banán

Večeře: Salát z červené řepy, mrkve, celeru a jogurtové zálivky s knäckebrotem

Středa

Snídaně: Domácí müsli s ořechy, brusinkami a sójovým mlékem

Svačina: Hruška

Oběd: Pečený filet z lososa s jahelnou kaší

Svačina: Kefír a celozrnná ovesná sušenka

Večeře: Celozrnný žitný toust s česnekovou pomazánkou a tempehem

Čtvrtek

Snídaně: Ovesná kaše s mandlemi, medem a kiwi

Svačina: Datlové košíčky s mákem a ořechovým krémem

Oběd: Hovězí játra na cibulce s celozrnnou rýží

Svačina: Banánové smoothie s mandlemi

Večeře: Polévka z hlívy ústřičné, žitný chléb

Pátek

Snídaně: Kaše z kaštanové mouky se skořicí a mandarinkou

Svačina: Kokosové cookies s hořkou čokoládou a arašídovým máslem

Oběd: Celozrnné těstoviny s krevetami, pestem z medvědího česneku a chilli

Svačina: Jablko

Večeře: Teplý fazolový salát s rajčaty a cibulí

Sobota

Snídaně: Granola s ořechy a lyofilizovaným ovocem

Svačina: Ovocný salát

Oběd: Krůtí prsa pečená na jablkách s bramborovou kaší

Svačina: Řecký jogurt s hruškou

Večeře: Bramborové noky s omáčkou z dýně hokkaido

Neděle

Snídaně: Kakaové snídaňové kuličky s mandlovým mlékem a banánem

Svačina: Čerstvá citrusová šťáva

Oběd: Pečená treska s bulgurem a pečenými paprikami

Svačina: Bezlepkové ořechové řezy

Večeře: Žitný chléb s hummusem a zeleninou

TIP: Máte pocit, že vám některá jídla nesvědčí? Zkuste jídelníček bez častých alergenů.

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Mgr. Šárka Jirchářová

Mgr. Šárka Jirchářová

Mým velkým koníčkem je vaření a pečení. Nepříjemné střevní onemocnění mě přivedlo na dietu Low-FODMAP, která ve světě sklízí velké úspěchy. Ulehčuje život mnoha lidem se syndromem dráždivého tračníku. Nedostatek informací v našich končinách mě přivedl k psaní vlastního blogu www.lowfodmapdieta.cz.

reklama
reklama
reklama